Quote

#TravelEnjoyRespect

TURISM SUSTENABIL
Sărbătorim turismul în fiecare zi; visăm la vacanța perfectă, ne-o planificăm minuțios, punem la cale fiecare detaliu și traseu atunci când vizităm un colț de țară sau de lume. Poate nu știai, însă, că există și o Zi Mondială a Turismului – 27 septembrie, când celebrăm în mod organizat, la nivel internațional și la nivel înalt vacanțele de calitate!

În acest an, pe 27 septembrie, și Ministerul Turismului din România s-a aliniat trend-ului internațional și conceptului de “Strategie europeană pentru sporirea competitivității industriei turismului, un factor – cheie pentru crearea de locuri de muncă”. La conferința organizată de Parlamentul European de anul acesta a participat Președintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, Președintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker și Vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Jyrki Kataien. România, desemnată recent membru al Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului (OMT) și vicepreședinte al Adunării Generale, este reprezentată de Secretarul de Stat Cristina Tărteață la evenimentul oficial găzduit de Organizația Mondială a Turismului în Doha, Qatar, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.
Tema din acest an este “Turismul sustenabil – un instrument pentru dezvoltare”, în contextul anului 2017, Anul Turismului Sustenabil. Agenda Universală 2030 pentru dezvoltare durabilă urmărește o schimbare la nivelul politicilor, practicilor de afaceri și comportamentului consumatorilor pentru dezvoltarea sectorului turistic durabil.

#TRAVELENJOYRESPECT
În acest context, iată că avem un “Ghid al Turistului Responsabil”, lansat chiar pe 27 septembrie, de Ziua Mondială a Turismului, în cadrul campaniei demarate de Organizația Mondială a Turismului, #TravelEnjoyRespect.

Campania #TravelEnjoyRespect a Organizației Mondiale a Turismului încurajează responsabilizarea turistului prin ocrotirea și respectarea naturii, a culturii locurilor pe care le vizitează și a valorilor comunităților locale. Practic, îndeamnă călătorul să se bucure de locurile în care călătorește, să își pregătească temeinic. Să se informeze despre istoria și cultura locurilor, despre tradițiile și obiceiurile localnicilor, să le respecte, să fie tolerant, să se lase cuprins de frumusețea și autenticitatea colțurilor de lume vizitate. Și să posteze o fotografie relevantă pentru turismul responsabil, utilizând hashtag-ul #TravelEnjoyRespect.

România se alătură astfel acestei inițiative internaționale, în cadrul unei campanii, susținută și de operatori privați, inclusiv prin distribuirea Ghidului Turistului Responsabil, ghid ce cuprinde un set minimal de 10 reguli de bună conduită. 25.000 de exemplare ale ghidului sunt distribuite în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Constanța, Tulcea, Iași și Suceava la nivelul aeroporturilor, unităților de cazare și obiectivelor turistice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *