Quote

Sculptorul român care face piatra să cânte

În această dimineață, youtube-ul m-a întâmpinat cu un proiect absolut superb, care mi-a îmbunătățit substanțial această zi mohorâtă.
Despre ce este vorba, mai exact?
Despre un film de artă absolut impresionant, dedicat operei sculptorului român Marian Sava.
În preajma Sărbătorilor Pascale, echipa ICR Bruxelles ne-a pregătit acest dar, pentru toți iubitorii de artă, și ne invită să vizionăm filmul despre lucrările lui Marian Sava, artistul ce trăiește și lucrează la Bruxelles de aproape patru decenii.

Acest material video continuă seria de evenimente virtuale intitulată Prezențe culturale românești în Benelux. Și prezintă imagini și mărturii ce ilustrează parcursul artistic al creatorului român, constituindu-se, prin valoarea sa documentară și estetică, într-o excelentă ocazie de a cunoaște și promova operele creatorilor români prezenți în spațiul Benelux.

Autorul scenariului și prezentării acestui film este Jan de Maere, critic de artă și profesor de Istoria Artei la Vrije Universiteit Brussel:
„Îl cunosc pe Marian Sava de mulți ani și consider că este (…) cineva care caută acel diapazon secret născut din natura atemporală și îl transpune în raportul său cu materia sculptată”.

”Eu cred că Marian Sava nu a plecat niciodată din România, pentru că el nu putea să creeze aceste opere dacă nu își păstra rădăcinile românești, profund asumate. Nu putea să se gândească la Dunăre, dacă nu conștientiza faptul că el aparține spațiului dunărean. Nu putea să se gândească la nai, dacă nu și-ar fi adus aminte de rădăcinile spirituale ale românilor.” Dan Basarab Nanu, manager Muzeul de Artă Vizuală din Galați.

Să ne umplem sufletele cu sensibilitate și speranță urmărind acest film de o poezie aparte. Astfel de demersuri sunt menite perenității și vorbesc despre creativitate, relevanță și despre valoarea artei contemporane românești la nivel internațional.
Evenimentul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de promovare a artiștilor români care trăiesc și creează în Benelux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *