Quote

S-a deschis oficial sezonul de cultura: Sezonul Romania-Franta

Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța
Astăzi este un moment istoric. Din istoria României, legată de Franta prin nenumărate legaturi, palpabile sau invizibile. Si din istoria mea personala, căci este un moment asupra căruia mi-am pus si eu o mică amprentă si mult suflet. Despre ce este vorba? Astăzi s-a deschis oficial Sezonul România-Franța, la Paris, printr-o serie impresionanta de evenimente culturale româno-franceze, dintre care vreau sa amintesc inaugurarea a patru expoziții și o instalație contemporană la Centrul Georges Pompidou din Paris, concertul Orchestrei Române de Tineret la Filarmonica din Paris și concertul Ansamblului Instrumental din Paris și Corului Madrigal la Catedrala St. Louis des Invalides.

Deschiderea va continua prin nenumarate evenimente de exceptie:
evenimentul far propus de ICR prin ICR Paris în cadrul Sezonului România-Franța: Panorama filmului românesc, între 13-16 decembrie, la care și-au confirmat participarea mulți actori și regizori români, cu nu mai puțin de 10 avanpremiere franceze. Printre ele, foarte așteptatul film al lui Stere Gulea, „Moromeții2”.
Fete des Lumieres – Festivalul Luminilor de la Lyon, 6-9 decembrie.
Concerte excepționale SoNoRo și Conferințe si o setată dedicate vinurilor românești la Hotel Behague, sediul Ambasadei României la Paris, pe 2, respectiv 8 decembrie.
Festivalul de film Poitiers – 30 noiembrie – 4 decembrie. Piese de teatru si spectacole de exceptie pe scene mari din Paris ori Lyon. Si multe, multe surprize culturale românești pregătite publicului din Franța.

Peste 400 de oficiali, personalități ale mediului cultural, economic și politic au participat la evenimentele desfășurate pe tot parcursul zilei de deschidere (27 noiembrie) la Domul Invalizilor și Centrul Georges Pompidou. Inaugurarea oficială a avut loc în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și al președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Primul eveniment de deschidere a fost dedicat celebrării celor două centenare: cel al creării României moderne și cel al sfârșitului Primului Război Mondial. Evenimentul a avut loc la Domul Invalizilor, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis și a ministrului francez al apărării, Florence Parly. În prima parte, armata franceză a oficiat ceremonia militară de comemorare a soldaților români și francezi care au luptat în Primul Război Mondial.

În cea de-a doua parte, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ansamblul Instrumental din Paris au interpretat „Requiem” de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului franco-român Christian Ciuca. Catedrala St. Louis des Invalides a găzduit astfel un concert în același timp comemorativ, dar și simbolic pentru complementaritatea și profunzimea relației dintre România și Franța, pe care Sezonul le va valorifica în următoarele 8 luni. Cu această ocazie, a fost lansat timbrul comun, realizat de Romfilatelia și Groupe La Post, cu efigia Generalului Berthelot, cel care a contribuit semnificativ la parcursul militar al României în Marele Război.

Inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis și președintelui Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou. Cei doi oficiali au vizitat expozițiile din cadrul „Sezonului României la Centrul Pompidou” și au susținut alocuțiunile de deschidere în clădirea devenită un reper absolut al artei moderne și contemporane la nivel mondial. Cei doi au subliniat importanța deosebită a acestui proiect bilateral de diplomație publică și culturală atât pentru cele două societăți, cât și pentru promovarea valorilor europene comune. De asemenea, și-au exprimat încrederea în potențialul Sezonului de a deveni un catalizator pentru cuplul franco-român într-un nou Centenar.

Sezonul România-Franța 2018-2019 este organizat din partea României de Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, MMACA, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român. Comisar general: Andrei Țărnea.
Si din partea Franței de Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze. Comisar general Jean-Jacques Garnier.

„Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri care păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Este cu atât mai mult momentul să ne exprimăm cu limpezime și răspicat valorile. Așa cum se prefigurează, după lunile de muncă asiduă depusă împreună, Sezonul va fi un prilej de reafirmare a acestor valori”, susține președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.
„Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit – după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR principal partener din partea română marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România – Franţa. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă pe cât de solicitantă pe atât de promițătoare”, subliniază președintele ICR – una dintre instituțiile române cu atribuții în organizarea de evenimente în cadrul acestui proiect de anvergură.

Sezonul România-Franța își propune să reactualizeze imaginea pe care cele două societăți, română și franceză, o au una față de cealaltă și să marcheze o nouă etapă în relația istorică de prietenie care leagă cele două țări. Instituțiile organizatoare propun un Sezon dinamic și provocator care evită clișeele, dar utilizează ritmurile și tradițiile. Fie că vorbim de investiții economice, de cooperări la nivelul unor comunități sau de proiecte între operatori culturali, Sezonul va fi un catalizator.

Sezonul va debuta în Franța, într-un moment de o importanță deosebită pentru țara noastră, Centenarul Marii Uniri, și va continua în 2019, în ambele țări, inclusiv pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.  Pe parcursul celor aproape opt luni, Sezonul își propune să folosească și să provoace stereotipurile existente, fiind totodată ancorat în realitățile actuale. „Uitați de clișee” este îndemnul reflectat într-o identitate vizuală curajoasă și inedită. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziții, dezbateri, gastronomie sunt domeniile în care Sezonul își propune să creeze un dialog autentic între comunități și creatori.  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *