Quote

O mamă de 3, o femeie de 10 plus!

MAMĂ DE 3. FEMEIE DE 10. SAU… INVERS?
Umor, ironie, nebunie şi …câte o lacrimă ştearsă pe furiş. Ia cartea şi fugi înapoi, în copilărie!

Întâmplarea fericită face să o cunosc de jumătate de viață… mai exact, în adolescența noastră (deloc) îndepărtată am fost colege – eu și Cristina Lincu, aka Linku, aka autoarea poveștii mele de astăzi și a poveștilor ei despre viața de zi cu zi ca mamă de 3 băieți năzdrăvani.
Căci Cristina tocmai ce a lansat cartea „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?” – o carte despre viaţă şi bucurie, o „terapie” a sufletului prin întoarcerea la inocenţă. Este debutul în print al autoarei Cristina Lincu, însă ea este vechi jurnalist talentat și de ceva ani buni împătimită scriitoare în on-line!

CRISTINA… LINKU
De fapt, ce spun eu aici, Cristina a fost implicată în atât de multe activități și domenii, de când o știu eu (de 22 de ani), încât nici nu am putut ține pasul cu ritmul schimbărilor și noutăților despre ea.
Prin anul III de facultate a dispărut, căci a făcut 2 ani într-unul, precum Făt Frumos cu ochii verzi. Apoi am mai zărit-o pe o scenă, la niște cursuri de teatru. Apoi am aflat că și-a schimbat zodia (în fine, aici e altă poveste, mai complicată 🙂 ) și, simultan, și-a schimbat și reședința – era în Spania și lucra pentru o publicație a diasporei românești. După care mi-a dat un semn că s-a măritat. Că s-a remutat în România, dar nu în București, ci în Brașov. Și că are un copil, ba nu, doi, ba chiar trei! Plus un blog, ba chiar două!
Pe scurt, cam asta e ritmul în care trăiește Cristina – așa, ca să știți din culise, înainte de a începe să îi citiți cartea. Cristina nu e un personaj creat; ea este pe bune, cea de zi cu zi, mamă dinamică, plină de umor fin și energie debordantă. Și viitoare soacră cu 3 nurori (Cris, să știi că așteptăm cu răbdare și cartea pe care o vei scrie din acea poziție ingrată! 🙂 )

CARTEA & COPIII SPUN LUCRURI TRĂSNITE
Inevitabil, în cartea autobiografică pe care Cristina Lincu tocmai a lansat-o la Editura Bookzone apar copii (mulți), părinţi (trăsniți), ghidușii şi întâmplări care mai de care mai amuzante, inedite şi năzdrăvane, povestite cu umor şi autoironie. O carte care nu își propune nicio clipă să dea sfaturi de parenting, indicaţii ori dojeni. Sincer, nu aș vedea-o niciodată pe Cristina dând rețete, ci doar făcând haz de orice necaz, greutate sau moment vesel din viața de părinte.
Cartea povesteşte păţaniile unei familii contemporane cu trei copii, pe parcursul a doi ani.
Scrisă în ritmul în care copiii descoperă lumea – alert, neobosit -, „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?” adună în cele peste 280 de pagini crâmpeie de viaţă (aparent) obişnuite, ale căror protagonişti sunt chiar cei trei copii ai autoarei! Alex, Teo şi Roby sunt delicioși, ingenioşi în replici şi reacţii, înţelepciunea lor precoce, sinceritatea şi micile lor strategii delicioase devenind prilej de amuzament şi meditaţie în acelaşi timp.

Mici mostre de #ghidușii ale numărului 1, numărului 2 și numărului 3, cum îi alintă cu umor Cristina pe cei 3 băiețoi ai ei?
„Te ciocneşti de păsări şi când eşti trist, aterizezi. De la pupici zbori puţin, mai mult zbori de la iubiri!” (Alex)
„Eu când o să fiu mare, nu o să fac copii, că nu poţi să te uiţi liniştit la televizor” (Teo).
„Dumnezeu a fost mic?” (Roby)

CE SPUN GURILE SPECIALISTE DESPRE CARTE:
“Să vorbeşti azi despre familie în contextul unui cotidian superficial şi comercial este adesea considerat desuet, în timp ce o apologie a familiei cu mai mult de doi copii atrage după sine de la mirările cele mai amuzate, până la înfierarea socială, mai ales dacă situaţia pare să scape de sub control.” – Roxana Iorgulescu Bandrabur, jurnalist

„Nu am creat un proiect de parenting, de sfaturi, de îndrumări de specialitate sau, dimpotrivă, o lamentare a unei mame copleşite, ci, mai degrabă, o „terapie” a sufletului prin retrăirea întâmplărilor pline de tâlc şi umor ale copilăriei.”, afirmă şi Cristina despre cartea sa. Autoarea îşi invită, aşadar, cititorii să prindă mesajul ascuns dibaci printre povestiri despre sensul, bucuria şi revelaţia pe care fiecare copil le aduce în viaţa noastră!
„Pentru mămicile supra-aglomerate, care totuși găsesc – prin minune – puțin timp să citească ceva, cartea Cristinei Lincu e dintre cele mai potrivite lecturi. Scrisă cu un umor debordant, va avea un impact foarte puternic tocmai asupra mamelor care se vor regăsi printre pagini și povestiri, aventuri și evenimente. Rândurile cărții le vor face să se simtă înțelese, acceptate și mai puțin criticate și judecate pentru că nu sunt mămicile perfecte pe care toată lumea le dorește dar care, se pare, nu există și pe planeta noastră. Și-apoi, se știe că un prim pas înspre „vindecare” e acela de a nu te mai simți singură în durerea ta. Faptul că li se mai întâmplă și altora, că mai „plesnește” și capra altcuiva, pare a avea un efect calmant, salvator și chiar vindecător.”, punctează psiholoaga Cristina Spătaru în prefaţa cărţii.

„Când am văzut cartea, mi-am zis: OMG, încă o carte care mă învaţă să cresc copiii, care cresc în timp ce eu citesc cartea! Apoi am citit-o şi mi-am dat seama că exact asta NU e!
Dacă eşti mamă, e clar că ai nevoie de cartea asta. Pentru că afli cum e în Frăţia Mamelor, cum poţi să râzi, să te distrezi, să te joci şi, în timpul ăsta, să mai creşti şi vreo trei copii sănătoşi. Dacă eşti tată, trebuie să ai cartea asta. Ca să vezi cum se distrează mamele, în timp ce se vaită. O să descoperi ce vrea să spună soţia ta, seara, când ajungi acasă. Expresiile ei vor căpăta noi înţelesuri: „M-au rupt ăştia mici. Numai la joacă au vrut”, „Băi, deci mă bate ăla mic la jocurile pe tabletă! Mă oftic de mor!”, „Sunt puţin obosită, dar fac o baie şi-mi revin”, „Mă închid în baie. Trebuie să exersez la Crossy Road. Mâine îmi revin şi-l înving!”. Dacă te gândeşti să ai copii, atunci trebuie să citeşti mai întâi cartea cu sfaturi pentru făcut copii. Sau să vezi filmul. Sau să… ştii tu mai bine. Apoi ia cartea!” – Silviu Iliuţă, măzgălitor la cronicipebune.ro

„N-am înțeles ce puteri are Cristina asupra timpului de-i reușește. Mamă de trei, câte unul la doi ani distanță. Te uiți din afară și te întrebi când le face pe toate. Când mai are timp și de altceva, cum ar fi chiar de ea? Are. Ori să scrie? Scrie. Cu talent, umor și dragoste. Termini de citit „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?” cum ai bea o cană de apă când ți-e sete și ți-e limpede precum cristalul că ghidușiile nu se întâmplă decât atunci când acul fericirii sare cel mai adesea din scală. Și aproape că vrei și tu o mămicie din asta în care, dacă n-ai lua viața ca pe cea mai bună ocazie de distracție, n-ai avea copii isteți și puși pe pozne.” – Mihaela Cârlan, publisher Catchy.ro

„O citeam de ceva vreme pe Cristina pe blog, apoi ne-am cunoscut mai bine pe Facebook. Recunosc că am aflat mai târziu că e mamă, și încă de trei ori! Și mai recunosc că am rămas cu gura căscată. Deoarece lejeritatea, timpul, activitățile multiple pe care le avea nu mi-ar fi dat impresia aceasta. Vorbesc eu, mama unei adolescente, care știe ce înseamnă să mai ai timp liber și energie pentru alte lucruri din afara preocupărilor domestice. Când i-am citit textele pe blog despre cum e să fii mamă a trei copii, dar și femeie activă, știam deja că maternitatea este despre a face lucrurile firesc, lucru cu care rezonez. Cristina reușește prin umor să scoată parentingul din zona dramatică și dificilă, și să o poziționeze în mijlocul vieții. Acolo unde mama trebuie să fie și o femeie independentă, creativă, îngrijită, devenind pentru copii un îndrumător și nu o portavoce a viselor sale neîmplinite. Asistăm la un exemplu de dezvoltare personală a mamei, care se descoperă odată cu creșterea propriilor copii.” – Corina Ozon, scriitoare.

„Well, Cristina e pentru mine Wonder Woman anturată cu Vrăjitorul din Oz și cu Mama Dolores. Pentru mine, femeile care au copii sunt supranaturale oricum, să ai trei mi se pare deja o țăcăneală foarte curajoasă, la care femeile fără copii, ca mine, nici nu se pot gândi fără o cădere de calciu. Să reușești să-ți păstrezi umorul (ținând cont de toate astea) și să reușești să faci ca totul să pară ușor și amuzant, e chiar o performanță. Cred că romanul ei e un must, ca să nu uităm că există viață, fericire, fun și timp pentru noi chiar și după copii, doar că trebuie să învățăm cum se face. Asta face ea, ne învață. Merci, mami! – Mihaela Baran, scriitoare

„Eu, una, nu îmi doresc copii. Nu mă dau în vânt după ei. Dar mi se par eroine femeile care îi fac și apoi, toată viața lor, luptă să crească Oameni. Iar pe lângă asta, nu uită de ele. Pentru că orice mamă e și femeie. Iar multe uită asta. Cristina nu e una dintre acestea. Cristina nu are unul, ci trei copii. E îndeajuns să citești câteva postări pe Facebook și îți dai seama că sunt centrul vieții ei. Dar, în același timp, Cristina își găsește timp pentru ea. Pentru ceea ce e important în viața ei: de exemplu, să scrie. E adevărat, nu există retețe după care îți poți crește copiii. Cred că cel mai important e instinctul matern, care nu te înșală niciodată. Dar e foarte important să vezi cum fac supermamele asta. Iar Cristina, cu trei la activ, e o supermamă. Așa că, dacă aveți sau vă doriți copii, vă recomand să citiți cartea ei. E un punct de plecare și un îndrumar practic plin de dragoste și umor. Pentru copii și femeia din tine.” – Ioana Duda, scriitoare

Lectură plăcută! Pregătește-te să te destinzi și să râzi cu sinceritate!

One thought on “O mamă de 3, o femeie de 10 plus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *