Quote

Niciun post fără pește!

Postul e alegere personală, simbolică, plină de bucurie, nu obligație și nici corvoadă. Postul este înfrânarea poftelor, curățarea trupului și a sufletului și fiecare îl ține după puterile sale. Nu e motiv de batjocură și glume nepotrivite pentru cei care fac acest efort, cum nu trebuie nici aspru judecați cei care nu se încumetă la el. Despre Postul Crăciunului se spune că este cel mai blând și ușor de ținut. Asta și pentru că în toate week-endurile și în zilele de sărbătoare, chiar dacă sunt în timpul săptămânii, Biserica permite consumul de pește.

Dincolo de rațiunile religioase, consumul de pește este încurajat și recomandat tuturor celor care aleg să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată. Cât despre speciile de pește, fiecare persoană poate avea propriile preferințe.

Pare-se că, totuși, macroul stă de multă vreme confortabil în top, atuul lui fiind acela că este o specie de pește fără prea multe oase, ceea ce îl face ușor de consumat. Și nu numai din acest motiv. Este un pește cu carne dulce și gustoasă, dar și cu un conținut generos de acizi grași saturați, aminoacizi, vitamine și minerale. Indiferent ce variantă ai alege, EVA File de macrou în ulei vegetal sau Eva File de macrou în sos tomat poți pregăti fără niciun efort o gustare sau o masă delicioasă. Îl poți combina cu paste sau orez, îl poți adăuga în salate sau pur și simplu îl poți pune pe o felie de pâine prăjită. Sau mai poți prepara foarte rapid un fel de plachie.

Taie julien mai multe cepe și călește-le în puțin ulei. Picură apă, puțin câte puțin, pune capacul și așteaptă să se înmoaie bine ceapa. Când s-a înmuiat răstoarnă conservele de file de macrou în sos tomat, lasă să dea într-un clocot, stinge focul și adaugă din belșug pătrunjel verde tocat fin. Potrivește gustul de sare și piper, dacă este cazul. Reține că macroul din conservele EVA provine din Marea Adriatică, fileurile fiind de cea mai bună calitate.

Iubitorii de pește apreciază în mod deosebit heringul, un pește fabulos din regiunile nordice. EVA File de hering în ulei vegetal și EVA File de hering în sos tomat sunt două sortimente care reușesc fără niciun efort să încânte papilele gustative chiar și celor mai exigenți gurmanzi și consumatori de pește. Ambele pot fi servite ca fel principal dar și în combinație cu diverse legume și garnituri precum mămăliguța, orezul, pastele ori salata de cartofi. Cât despre varianta de hering în sos tomat, este de adăugat faptul că sosul este obținut – prin folosirea celor mai noi tehnologii – din roșii dulci și suculente, care îi dau o consistență bogată, fină și cremoasă.

Ar fi nedrept să trecem cu vederea șprotul, o specie de pește mic însă foarte sănătos și plin de beneficii pentru organism. Este un pește gustos care poate fi consumat în deplină siguranță (nu conține mercur) și care nu își pierde nici proprietățile și nici aroma dacă este sub formă de conservă. Și este atât de versatil încât – chiar și sub formă de conservă – poate fi ingredient principal într-o varietate de preparate.

EVA Șprot în ulei vegetal și EVA Șprot în sos tomat reprezintă ingredientele ideale pentru prepararea de bruschete. Nu trebuie decât să tai o baghetă în felii puțin mai groase, să le prăjești și să le freci apoi cu un cățel de usturoi, după care să așezi peștișorii pe ele. Dacă folosești varianta în ulei vegetal poți decora cu felii subțiri de lămâie, iar dacă o folosești pe cea în sos tomat cu măsline negre feliate.
Să-ți fie postul cu folos! Și ține minte: să mănânci pește e oricând sănătos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *