Quote

Muzica si diplomația culturală – adevărați ambasadori ai României

Pianistul și compozitorul italian Stefano Bollani a fost ovaționat la scenă deschisă la Ateneul Român de un public impresionat de spectacolul de excepție organizat de Institutul Cultural Român şi de surpriza oferită de marele artist cu această ocazie: un melanj inedit de improvizaţii la pian pe teme de folclor românesc.

Muzica şi diplomaţia culturală au reprezentat chintesenţa unei seri unice. Concertul se înscrie în seria evenimentelor dedicate de ICR Marii Uniri, spectacolul fiind inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care a avut loc la Bucureşti în perioada 27-28 august 2018.

Artistul italian a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie – „Concerto Azzurro” pentru pian şi orchestră, cântat în premieră în România, iar în a doua parte a serii publicul a ascultat faimoasa „Rhapsody in Blue” de George Gershwin.
În ovațiile spectatorilor, Stefano Bollani a improvizat la pian teme inspirate din folclorul românesc, printre care „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, cunoscut grație interpretării inconfundabile a Mariei Tănase, dar și din „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, „Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu sau „Reality” de Vladimir Cosma.

„Sunt onorat să răspund invitației Institutului Cultural Român. Pentru partea de improvizații am studiat muzica românească timp de câteva luni și am ales să cânt ceea ce m-a inspirat cel mai mult din tot ceea ce am ascultat. Aveți o muzică și o cultură cu adevărat extraordinare. Enescu și Lipatti sunt modele pentru orice muzician din această lume”, a spus, după concert, artistul Stefano Bollani.

„Suntem onorați să aplaudăm pe această scenă, într-un edificiu emblematic, un compozitor și un pianist italian, alături de o orchestră românească extraordinară, sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner. A fost o seară magnifică la Ateneul Român, am asistat la un dialog muzical de excepție, în care am înțeles că, prin muzică și diplomație culturală, pot fi depășite orice fel de granițe”, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, adăugând faptul că evenimentul de la Ateneul Român, susţinut de Stefano Bollani, sub egida anului Centenar, are valoarea unui memento.
„1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu ţara, momentul dobândirii unei libertăţi fundamentale – libertatea de a-şi trăi plenar identitatea naţională. O identitate care nu exclude, ci se nutreşte din proximităţile ei culturale europene”.

„Concerto Azzuro a fost compus de Stefano în 2017. E prima dată când a introdus tobele în acest concert, deci varianta aceasta de concert a fost interpretată în premieră în România. Suntem încântați că suntem aici”, a declarat percuționistul italian Bernardo Guerra.

„Noi, ca diplomați, avem încredere în ICR, încercăm să reprezentăm bine țara, aşa cum Institutul Cultural Roman o face. Cred că întotdeauna legătura dintre diplomație și artă a dus la cele mai bune rezultate. Din acest punct de vedere nu numai eu, personal, în calitate de ambasador la UNESCO, dar cred că și toți colegii mei, cei din relațiile multilaterale sau bilaterale, au găsit în ICR partenerul ideal. Toate înțelegerile mai ascunse, mai camuflate sau directe au nevoie și de o latură artistică. Și, în general, in istorie vă pot spune că, timp de secole, după marile conferințe urma inevitabil un moment cultural. Arta și diplomația sunt parte din istoria continentului european, a civilizației din care și noi facem parte, drept care și acest concert din această seară ne bucură pe noi toți și evident o să ne întâlnim cu ICR-ul și în țările în care suntem noi la lucru”, a subliniat Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

„Felicit Institutul Cultural Român pentru organizarea acestui eveniment special care aduce împreună atât artiști români, cât și artiști de valoare internațională. Cred că este un eveniment foarte important care marchează Ziua diplomației române. Cred ca diplomația politică împreună cu diplomația culturală nu pot decât să fie o încununare a Centenarului pe care România îl sărbătorește în acest an și, în pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, este un moment foarte important”, a precizat Corina Crețu, Comisar European pentru Politici Regionale.

„Stefano Bollani a fost un adevărat ambasador cultural, luni seară, pe scena Ateneului. Artistul a avut momente în care a vorbit, prin muzica sa, un limbaj pur românesc. ICR trebuie felicitat pentru această inițiativă de înaltă ținută culturală“, a spus soprana Felicia Filip.

„Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex şi original. El este şi un excelent pianist, care are la bază o formaţie clasică, şi acest lucru se vede în concepţia sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România“, a subliniat dirijorul Iosif Ion Prunner.

„O seară absolut de excepție, cu un entuziasm și cu un spirit pozitiv debordant și molipsitor extraordinar, de o calitate artistică fără egal. Felicitări pentru concertul în sine, pentru proiectul organizat de ICR, dar, mai ales, pentru ideea de a-l convinge să cânte, să interpreteze piese românești. Faptul că va merge în lume cu acest repertoriu este un câștig care e de neegalat. Felicitări încă o dată tuturor!”, a punctat Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială.

„În ultima vreme, ICR ne-a oferit evenimente inedite. De această dată, un muzician, un entertainer, artist complex italian, Stefano Bollani, care a știut să facă spectacol pe scenă și să-și atragă publicul. De remarcat că, pe lângă compozițiile proprii și clasicul «Rhapsody in blue», a cântat și improvizații pe teme românești care se pare că i-au plăcut foarte mult. Aceste improvizații vor fi duse mai departe în turneul său, ceea ce este într-adevăr un câștig pentru diplomația culturală românească”, a declarat Gilda Lazăr.

„Desfășurarea acestui eveniment de înaltă ținută culturală pe scena Filarmonicii «George Enescu», una din instituţiile fundamentale ale culturii naţionale, care în 2018 aniversează 150 de ani de la înfiinţare, în acest an în care se sărbătoresc 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, capătă o semnificaţie aparte”, a subliniat Iuliana Tudor, amfitrionul serii.

Alături de publicul meloman, la concert au participat numeroase personalități din lumea culturală și diplomatică, printre aceștia numărându-se acadamicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, academicianul Eugen Simion, Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie a Universității București, Marinela Țepuș, director al Teatrului „Nottara“, istoricul Georgeta Filitti, academician Maya Simionescu, Manuela și Răsvan Cernat, Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, Daniela Nane, Marin Cazacu, Nicolas Simion, Bujor T. Rîpeanu, compozitorul Marcel Spinei, Aura Christi, Silvia Colfescu.

De asemenea, au fost prezenți E.S. Domnul Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Spaniei, E.S. Domnul Derek Feely, ambasadorul Irlandei, E.S. Doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Portugalia, E.S. Doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, E.S. Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Corina Crețu, Comisar European pentru Politici Regionale, E.S. Domnul Gabriel Şopandă, ambasadorul României în Republica Turcia, domnul Mihail Bujor Sion, însărcinat cu afaceri în Republica Filipine, E.S. Domnul Ion Gâlea, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria, Andrei Țărnea,Comisar General în România al Sezonului România-Franța, înalți funcționari ONU, doamna Gabriela Crețu, senator, doamna Sandra Pralong, consilier de stat, Administrația Prezidențială, domnul Ioniță Cosmin Constantin, gerant interimar al României la Sankt Petresburg, domnul Ezio Perraro, director la Institutul Italian de Cultură București, Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhidiecezei romano-catolice de București, Irina Sanda Cajal, subsecretar stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

La finalul concertului, președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, le-a înmânat artistului Stefano Bollani și dirijorului Iosif Ion Prunner Distincții de Onoare din partea Institutului Cultural Român, oferind artistului italian și o lucrare semnată de sculptorul român Dan Băncilă.
Partenerii media ai evenimentului au fost: „Adevărul”, „Dilema veche”, „Observator cultural”, Radio România Muzical, Radio România Cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *