Gallery

Hot, baby, hot

E vineri, inainte de Paste. Cam toata lumea normala se agita sa faca preparate dintre cele mai gustoase – fie ele tradiţionale sau moderne, fie simple ori mega-sofisticate.

De vreo oră stau si eu in faţă cu caietelul plin cu retete scrise de Mamanu (bunica mea din partea mamei). Nu însă pentru a mă apuca de gătit. Doamne Fere să gătesc eu, că dau foc blocului! Ci pentru că T. m-a rugat să îi trimit şi ei pe WhatsApp reţeta secretă de pască delicioasă a lui Mamanu.
Şi, răsfoind carneţelul cu reţete dragi, ajung, inevitabil, cu gândul la mâncare, la preparate ciudate de prin lume degustate, la produse inedite despre care am aflat în ultima vreme…

IUTE PRIN ÎNTREAGA LUME. O CĂLĂTORIE CULINARĂ:
In vacanta mea recentă prin Costa Rica şi Nicaragua am gustat o mulţime de mâncaruri iuţi.
Sos iute peste orice gallo pinto, mâncarea tradiţională din fasole roşie sau neagră şi orez! Şi nu orice sos iute, căci sticluţele mici, delicate dar năbădăioase de sos Tabasco tronau pe orice masă, din orice restaurant, îmbiindu-te să îţi asezonezi singur mâncarea, dacă o vroiai şi mai hot!

Şi vecina lor latino mai sudică, Brazilia, are trei feluri nationale in care se foloseste TABASCO sauce: feijoada (o tocană de fasole neagră, carne de vită și de porc sărată ); bolinho de bacalhau, niste chiftele din cod cu cartofi și casquinha de Siri, coji de crab umplute.

Ca să nu mai vorbim despre Mexic, celebru pentru mâncărurile sale extreeeem de iuţi. Jalapeño (un tip de ardei din care se face Tabasco Green) este una dintre principalele arome din mancarea mexicana.

E adevărat că poate cel mai interesant mod de a folosi TABASCO sauce este pe pizza. Dar el se foloseste la apropape in orice bucatarie, de la aperitive la supe si salate pana la feluri principale de mancare. Ori chiar şi în celebrul cocktail Bloody Mary.
În Franţa, se foloseşte pentru Beef Tartar, oua Benedict , omleta , fructe de mare , ciocolata , prajituri.

Japonia este a doua țara ca si consum dupa USA, japonezii folosind TABASCO® sauce la orice tip de pizza și in special peste spaghete.

In Africa de Sud, frikkadel este o mancare nationala , un fel de chiftea pe baza de carne de vita tocata in care la farsit se pune ca si condiment TABASCO® sauce .
In Dubai, pentru populara shawarma se foloseşte ca şi condiment final TABASCO® sauce.

TOTUL DESPRE IUTE:
Dar iată cât de multe am aflat despre Tabasco şi îţi împărtăşesc:
Stiai ca…
americanul Edmund McIlhenny si-a denumit sosul sau iute TABASCO cu acest cuvânt indiano –mexican, care inseamna “ tinutul cu pământ cald și umed”? Anumiti cercetatori sustin ca s-ar traduce “locul cu stridii si corali “.

Sau ştiai că…
printre plantele care au supravietuit Razboiului Civil in gradina lui Edmund McIlhenny au fost cateva mai deosebite , dintr-o specie de ardei mai putin cunoscuta pe atunci, Capsicum frutescens.
Din dorinta de a da un gust mai interesent mancarii (nu tocmai buna din perioada razboiului si de dupa razboi), Edmund si-a folosit imaginatia si a facut un sos care si l-a pus pentru pastrare in sticlute tip parfum si le-a sigilat cu ceara.
A inceput sa-si extinda cultura si astfel, a luat fiinta McIlhenny Company in Louisiana, Avery Island, pe la 1868.
În 1870 si-a brevetat produsul. Şi, de atunci, TABASCO® brand pepper sauce si-a început călătoria sa iute prin lume .

Alt lucru interesant despre Tabasco:
Dupa ce se culeg (numai si numai cei perfect copti, cu nuanţa potrivită de roşu!) ardeii se pun la invechit in baricuri din stejar alb, sigilate cu sare. Dupa cei 3 ani, sosul obtinut prin macerare se amesteca cu un otet din vin alb de inalta calitate. Şi apoi este îmbuteliat în micile sticle ca de parfum, acelaşi model, cu aceeaşi etichetă ca acum 147 de ani! Cool, nu?!

Dar pe asta o ştiai?
În România, toţi iubitorii de iute ne bucurăm de 2 sortimente TABASCO®:
Original Red, produs din ardeii Tabasco (Capsicum frutescens var. tabasco ) invechiti 3 ani in butoaie de stejar alb , sare si otet. Iute-iute, folosit atat ca si condiment cat si ca ingredient de gatit.
Şi TABASCO® Green, din ardei iute verde Jalapeno şi otet din vin; fiind un sos cu o iutime medie.

Enjoy your Tabasco. Everybody likes it hot. 😉
Un Paşte inspirat şi plin de savoare să ai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *