Quote

Ganduri si randuri de la Colectionarul de Nuduri

M-am lasat pierduta, zilele trecute, printre randurile si gandurile unei povesti de dragoste cu puternica aroma de realism, surprinsa in filele unei carti despre iubire și despre viața construită goethean, ca o operă de artă.
“Colecționarul de nuduri”.

Povestea este istorisită cu simplitate, eleganță, rafinament; cu o plăcere sălbatică de a descrie. Este una dintre acele povești reale, în care iubirea cade din cer „instantaneu, miraculos, neaşteptat”, smulgandu-te din viata obișnuită, de zi cu zi, pentru a te conduce într-o dimensiune superioară, prinsă în vraja pasiunii față de artă.

Lumea zugrăvită in “Colectionarul de Nuduri” este una fabuloasă, luminată de setea de Frumos, Adevăr, Iubire, Simplitate și alte valori indispensabile.
Creatorul său, scriitorul Mirel Taloș, crede cu tărie in Autenticitatea acestei lumi, nelipsite de întorsături dramatice și de lunecări în tristețea sau melancolie, dotate cu forța de a te înzidi în cunoaștere și iubirea de sine.

E o realitate stranie, în care cartezianul “cuget, deci, exist” este înlocuit cu sintagma simt, deci, exist, iar în turbionul acesteia își fac loc gânduri, teorii, întâmplări, glisări ale ființei spre altceva: definitoriu, necesar ca aerul, ca marea și surâsul, inundate de un aer „patrician, senatorial, cultural”.

Din noianele de încercări destinale, surprinse în această carte, se desprinde frumusețea – nelipsită de umbre – a unei povești de iubire – un pinten pentru autoscopii detaliate, pentru plonjeuri în frumusețea sufletească a doi iubitori de artă, a căror întâlnire providențială e un prilej de reconstrucție a ființei, de năpârlire pe dinlăuntru, de regăsire a sinelui superior, de refacere a masculinității și, respectiv, feminității, ce alcătuiesc, în cele din urmă, o unitate divină, care naște sens; un sens diferit, așezat în raza Legii Iubirii.

Un text de o densitate impresionantă, cartea ofera cititorului un spectacol de frumusețe și profunzime, în care se coboară în sufletele unor oameni frumoși, încercați, contradictorii, transparenți, oameni care își dobândesc identitatea reală.

Cartea a aparut de curand la Editura RAO si poate fi comandata pe elefant.ro/carti/carte/fictiune/literatura-romana/colectionarul-de-nuduri-1353236.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *