Quote

Firul fantomatic al unui film de excepție

TALENTATUL DOMN DANIEL-DAY LEWIS ȘI OSCARURILE SALE
Daniel-Day Lewis m-a cucerit pe loc și iremediabil cu primul rol în care l-am văzut. În 1989. Rolul genialului pictor irlandez paraplegic Christy Brown, care a pictat cu piciorul stâng, în filmul de referință My Left Foot. A fost, cu siguranță, o poveste de excepție și o interpretare pe măsură, cu care a câștigat un Oscar (primul din lungul șir de premii ce au tot urmat) și inimile a milioane de cinefili înrâiți.

După ce a scris istorie cu alte două Oscaruri, luate tot pentru roluri principale, cu There Will Be Blood (în 2007) și Lincoln (în 2012) și după alte 2 nominalizări tot pentru aceeași categorie, cu rolurile din In the Name of the Father (1993) și Gangs of New York (2002), iată că cea mai recentă nominalizare pentru rolul său din Phantom Thread, întărește (pentru a câta oară?!) titlul “World’s Greatest Actor”, pe care revista Time i l-a dat în 2012.
Damn, I just love him!

PHANTOM THREAD
Filmul aduce o poveste superbă și încă un rol senzațional al lui Day-Lewis, care întruchipează un celebru haut-couturier al anilor 50, Reynolds Woodcock. Umblă zvonuri cum că profilul psihologic și stilul aparte de viață al acestui personaj fictiv au fost inspirate, de fapt, de nume sacre din lumea reală a modei: de designerul Cristóbal Balenciaga și de creatorul de modă britanic Charles James.

Trebuie să fac o paranteză și să recunosc că seară, la avanpremiera din România a filmului adus de Ro Image, le-am urmărit fascinată și pe cele două femei care sunt polii universului marelui creator de modă. Lesley Manville în rolul lui Cyril Woodcock (sora) și Vicky Krieps în cel al Almei Elson (iubita și viitoare soție a excentricului Reynolds).
Interpretările sunt senzaționale; nu e de mirare că filmul are 2 nominalizări la Globurile de Aur și 4 la Premiile Bafta. Și nu mai puțin de 6 nominalizări la Oscar, pentru:
Cel mai bun film,
Cel mai bun actor in rol principal – Daniel Day-Lewis,
Cel mai bun regizor – Paul Thomas Anderson,
Cea mai buna actrita in rol secundar – Lesley Manville,
Cele mai bune costume – Mark Bridges,
Cea mai buna coloana sonora – Jonny Greenwood.

POVESTEA
Celebrul designer al Londrei anilor 50, Reynolds Woodcock (interpretat de Daniel Day-Lewis) domină lumea modei britanice, creează trenduri și repere în stil, îmbrăcă familia regală a Angliei, o prințesă a Belgiei, staruri de cinema, personaje aristocrate, moștenitoare bogate și doamne din lumea bună.
Pe lângă multe alte obsesii, Raynolds este bântuit de figura mamei moarte, pentru care țese mesaje secrete, ascunse în căptușelile și tivurile creațiilor sale. Adevărate fire-fantomatice, din moment ce nimeni în afară de el nu știe de existența lor și nu le va descoperi ori decripta vreodată…

Tânăra chelneriță Alma (Vicky Krieps) îi atrage atenția într-un restaurant din provincie și devine rapid o prezență constantă în viața lui, ca iubită și muză artistică. Viața perfect planificată, rutina, ticurile și obiceiurile excentrice ale lui Reynolds sunt bulversate de faptul că se îndrăgostește de Alma.

Aparent ingenua și fragila Alma se va dovedi nu numai o iubită devotată și decisă, ci și un oponent incredibil de puternic, care va găsi ac de cojocul personalității obsesive și obsedate de control a creatorului de modă. În cel mai ciudat mod la care te-ai aștepta! Nu dezvălui mai multe, căci nu vreau să îți stric surpriza, pe care cu siguranță o vei savura până în ultima secvență a filmului.

PORTRETUL UNUI PYGMALION MĂCINAT DE OBSESII
Cu acest al optulea film al său, regizorul (și scenaristul) Paul Thomas Anderson dă viață unui portret dublu: al artistului care pătrunde într-o experiență nouă și extrem de creativă, cât și al femeii care face ca lumea acestuia să meargă înainte. Chiar dacă drumul relației este anevoios pe alocuri, ciudat, excentric sau dus la extrem.

Povestea Firului Fantomă m-a cucerit și aproape că a pus pe locul al doilea în clasamentul meu personal cealaltă poveste fascinantă, a lui Winston Churchill din The Darkest Hour. Care, apropo, a primit și el tot 6 nominalizări, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal – Gary Oldman, Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume și Cea mai bună scenografie.
Of, grea așteptare până în noaptea Oscarurilor! Preferatul tău de anul acesta care este?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *