Gallery

Despre ploaia londoneza, cu stil şi nostalgie

Nicăieri prin lumea asta nu m-a plouat ca la Londra, în septembrie. În fine, excepţie face, poate, Cambodgia în octombrie, imediat după sezonul musonic, când noaptea încă ne mai ploua, infernal şi compact, exact ca sub o cascadă.
În Londra, însă, ploaia este… altfel. Este plină de stil, ca un duş fin, care te învăluie misterios, din toate părţile deodată.
Ploaia londoneza. A devenit deja un simbol. Şi poate fi lesne ales drept un brand de ţară.

Spicuiri din jurnalul de călătoare:

15 septembrie 2011, Londra.

Mă plimb agale spre Tower Bridge. Tocmai ce am terminat de vizitat London Tower şi meterezele sale. Şi vreau să mă bucur, cu toate simţurile larg deschise, de încă un apus cu iz londonez.

Ieri a fost perfect senin.
Şi, sprijinită de balustrada de fier forjat, lângă enormitatea de roată London Eye, am vânat, prin lentila obiectivului, soarele. Până ce a dispărut în spatele Parlamentului, învăluindu-i zidurile, apele Tamisei şi asfaltul de pe Westminster Bridge într-o lumină de miere topită.

Astăzi, în schimb, a plouat mult, frumos şi în reprize.
Acum mă priveşte ameţitor, fix în ochi, un cer incredibil.
Îşi schimbă nuanţele şi consistenţa cu viteza vântului care zburătăceşte non-stop norii. De la nori albi şi pufoşi ca nişte bezele până la norii indigo, la cei grei, plumburii ori la cei bleumarin, supăraţi nevoie mare.
Cu siguranţă nu am mai văzut şi nu o să mai văd cer atât de fascinant şi de complex precum cerul londonez!

Londra se pregăteşte febril pentru Jocurile Olimpice de la anul. Mascote multi-colore şi multi-regn se lăfăie (feroce sau haioase, după caz) pe cheile ude ale Tamisei.

Le las în urmă şi ajung în Hyde Park – la fix pentru a-l admira după ploaie, în toată splendoarea lui.
Brusc, mă învăluie umezeala şi o aromă nedefinită.
De iarbă udă şi parcă devenită de un verde şi mai intens acum, după ploaie. Arome amestecate de frunze galbene, de frunze verzi şi de frunze arămii. Şi de flori necunoscute.
Un cuplu de bătrâni, nostalgic, pe o bancă. Stau singuri, ei doi şi o umbrelă transparentă, desprinşi parcă dintr-o pictură. Amândoi îşi poartă cu eleganţă trench-coat-urile tinereţii, niciodată demodate.
Ok. M-am prins. Deci cam aşa arată Londra când se odihneşte, la ea acasă…


23 septembrie 2014, Bucureşti.

Este prima şi, se pare, singura zi de toamnă de anul ăsta din Bucureşti. Cu ploaie rece şi fină, care, fără să te biciuiască, te umezeşte instantaneu pe păr şi pe obraz. Şi, uşor, uşor, îţi pătrunde în corp, pe sub piele.
Atmosferă 100% tomnatică şi… 101% londoneză.
Căci, astăzi, refugiul meu de ploaia de afară este fix într-unul dintre cele mai british locuri din Bucureşti:
În magazinul Burberry, unde am venit să testez în premieră noul parfum, “My Burberry”.

Mă simt exact precum Kate Moss şi Cara Delevingne în haiosul spot publicitar:

Doar trench-ul îmi lipseşte.
Îl admir însă în magazin (expus, impecabil, pe manechinele din jurul meu).
Trench-ul:
Specific londonez, de o eleganţă british, impecabilă şi clasică. Mereu acelaşi – de când a fost creat de Casa Burberry şi până în zilele noastre.
Cu nuanţa sa inconfundabilă, bej-aurie, din gabardina cea rezistentă la ploaie (inventată şi patentată de Mr. Thomas Burberry în… 1880!). Cu nasturii mozaicaţi din corn de capră. Şi cu detaliile în carouri bej cu maro de pe căptuşeală.

Trench-ul.
Inventat de Burberry.
Un element vestimentar atât de familiar londonezilor, încât pentru ei a devenit un substantiv comun: nu este “trench-ul meu”, ci “my burberry”.
Pe scurt, este o piesă vestimentară icon, care a creat istorie şi care, iată, are din toamna asta şi un parfum al ei:
“My Burberry”
.
Un parfum cu personalitate, cu note delicioase de frezie si bergamota în top, cu o “inimă” de geranium şi gutuie coapta si trandafir de Damasc, patchouli si trandafir de mai ca note de bază.

# Noul parfum, “My Burberry”, este disponibil, cu preturi de la 320 lei (30 ml), 447 lei (60 ml) si 635 lei (90 ml), si in flagship store-ul Burberry din Strada Luterana nr. 2. Magazin în care te încăntă şi o gamă largă de accesorii Burberry Prorsum, colectiile London si Brit pentru femei, barbati si copii.

Da, sincer, cine s-ar fi gândit că eleganţa clasică a trench coat-ului londonez va fi captată, în întreaga sa chintesenţă, într-un parfum?!
My Burberry.
Parfumul stylish şi misterios al unui parc londonez, într-o zi ploiasă de toamnă… Încă îl simt în nări. Cam cât să fie de atunci? Trei ani? O zi?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *