Gallery

Decid pentru mine!

Am mai scris despre proiecte sociale îmbucurătoare. Am mai scris, acum câteva luni, şi despre cafeneaua publică “Decid pentru mine!” – o iniţiativă excelentă pentru persoanele cu dizabilităţi psihosociale. Un proiect care a aşezat la masa discuțiilor şi a găsirii soluţiilor, persoane cu dizabilităţi psihosociale, autorități publice, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.
Şi promit că voi continua să scriu şi să te ţin la curent cu orice proiect de suflet şi de bun augur, desfăşurat de români cărora le pasă, în sprijinul românilor care au nevoie de ajutor.

Ştiai că?…
Analiza rezultatelor mai multor cercetări recente arată că în România persoanele cu dizabilități psihosociale reprezintă unul dintre cele mai discriminate și marginalizate grupuri.
Şi că distanța societății față de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa.

decid pentru mine

SUBIECTE FIERBINŢI ÎN DISCUŢIE
Tocmai de aceea, Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, alături de Asociaţia ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară au chemat în sprijinul persoanelor cu dizabilități psihosociale reprezentanți ai autorităților publice, membri ai organizațiilor neguvernamentale și jurnaliști în cadrul evenimentului Cafeneaua publică “Decid pentru mine!”.
În perioada aprilie 2014 – iulie 2015 s-au desfăşurat o serie de acțiuni din cadrul proiectului Decid pentru mine!, prin care ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară au abilitat 15 persoane cu dizabilități psihosociale în tehnici de advocacy și comunicare pentru autoreprezentare și implicare civică în vederea promovării propriilor drepturi.

Cafeneaua s-a desfășurat sub forma unor discuţii interactive, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ce ţin de aspectele zilnice din viaţa oricărei persoane, inclusiv din viața persoanelor cu dizabilităţi psihosociale – dificultăţile pe care acestea le întâmpină în găsirea unei slujbe, reticența cu care se confruntă din partea comunității, imaginea demonizată a acestui grup în mentalul colectiv.

Totodată, au fost abordate subiecte precum situaţia actuală a spitalelor de psihiatrie din România şi modul în care acestea sprijină şi tratează cazurile persoanelor diagnosticate cu tulburări psihice. Prin prisma acestor aspecte, dezbaterile au cuprins, de asemenea, soluţii şi iniţiative viitoare privind implicarea şi integrarea în cadrul comunităţii a persoanelor care suferă de tulburări psihice.

CINE SUNT CEI IMPLICAŢI
Printre specialiştii prezenţi care au venit în sprijinul evenimentului şi implicit în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi psihosociale se numără: Asztalos Csaba Ferenc – Preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Cristina Oprea – Carusel, Raluca Ical – Fundația Motivation România, Sanda Gancevici – şef birou evaluare complexă DGASPC sect. 1, Corina Siteavu – evaluare complexa DGASPC, Ion Purcărea – director dezvoltare, strategie, programe DGASPC Bucureşti, Claudia Popescu – psiholog, Simona Chirciu – FILIA, Eugen Ştefănescu – Fundaţia Estuar, Bogdan Constanciuc – psiholog.

Grupul de iniţiativă „Decid pentru mine” a fost înfiinţat în luna septembrie 2014, fiind singurul grup de inițiativă civică din România format din persoane cu dizabilități psihosociale. Acţiunile acestui grup au avut ca scop comun acela de a demonstra că dizabilitatea nu înseamnă să fii scos din uz și că, în unele cazuri, aceasta poate fi chiar o sursă de motivație în activitățile de zi cu zi.
Deşi au început activitatea de puţină vreme, grupul de iniţiativă „Decid pentru mine” luptă şi militează pentru dreptul la autoreprezentare al persoanelor cu dizabilităţi psihosociale prin activităţi diverse şi discuţii cu diferite persoane resursă. Astfel, a fost inițiată platforma de advocacy www.decidpentrumine.ro, un spațiu virtual de întâlnire al persoanelor cu dizabilități psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanți ai instituțiilor statului și alți cetățeni, unde se planifică inițiative cetățenești pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, instituțional și a condiției individuale a persoanelor cu dizabilități psihosociale din România.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public. Fiind formată din jurnaliști, analiști media și experți în comunicare, organizația dezvoltă metodologii de cercetare, de intervenție și instrumente de lucru pe cele patru domenii de acțiune pe care le vizează, acestea fiind: libertate de exprimare, antidiscriminare, bună guvernare și educație media. Toate aceste demersuri au ca scop promovarea valorilor unei democrații reale în România.

Asociația din România de Psihiatrie Comunitară (ARPC) este o organizație profesională neguvernamentală formată din mai mulți medici psihiatri și psihologi care lucrează împreună pentru a dezvolta programe psihosociale și pentru a oferi alternative la metodele tradiționale de îngrijire psihiatrică. Principiul activității ARPC este punerea în prim plan a beneficiarilor, persoane cu dizabilități psihosociale, oferindu-le acestora ocazia să se exprime, să se implice și să ia decizii în procesele de dezvoltare de programe psihosociale și de psihosociale.

La bună reauzire şi veşti bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *