Gallery

Cum să călătoreşti ieftin prin Cuba

SCURT GHID CU ENŞPE SFATURI ŞI TRUCURI PENTRU O VACANŢA IEFTINĂ ŞI REUŞITĂ ÎN CUBA:

VEŞTI BUNE PENTRU BUZUNAR:
Vrei să economiseşti o mică avere când vizitezi Cuba?
Atunci ia-ţi la tine cash. DOLARI CANADIENI! Sau Euro.
În niciun caz Dolari americani (schimbându-i, pierzi un comision de 10%)!
Taaaare i-aş fi mulţumit ăluia de mi-ar fi spus şi mie chestia asta înainte să plec în Cuba!
Case de schimb şi bănci găseşti destul de des, iar cursul este aproape identic peste tot (ţinând cont că totul este de Stat, ca în orice ţară comunistă).

CE MAI TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE PESOS?
Zbor deasupra unui cuib de CUCi!
Căci în Cuba circulă în paralel 2 rânduri de Pesos:

Pesosul localnicilor (CUP) şi Pesosul Convertibil (CUC), de 24 de ori mai “scump” decât primul.
Aşa că nu te lăsa înşelat. Dacă un vânzător ambulant de fructe îţi cere 10 Pesos pe un mango, pe o fruta bomba (papaya) sau pe un avocado, asta înseamnă jumătate de EURO.
Iar dacă îţi cere 1 Pesos, cu siguranţă înseamnă celălalt Pesos, cel convertibil, adică 1 EURO.
Nu te speria, însă, că va trebui să faci prea multe calcule. În magazine, la restaurante, hoteluri şi gazde totul se afişează, discută şi plăteşte în CUC.

###
VEŞTI PROASTE PENTRU CÂNTAR:
Nu te aştepta să te poţi ţine de dietă cât stai în Cuba. Şi nici de programul tău de sport (asta dacă nu pui la socoteală sporturi extreme cubaneze precum cursele din bodegă în bodegă, dansul la terasă, golitul de pahare de cocktail ori maratonul de stat degeaba).
Fructele şi fructele de mare sunt atât de delicioase, romul şi cola cu zahăr din trestie – atât de aromate, încât kilogramele vor tăbărî asupra ta.
În rest… nu spera şi nu ai teamă: orice alimentară-i goală!

CE SĂ MĂNÂNCI ŞI SĂ BEI ÎN CUBA.
Nu doar aromele sunt îmbietoare în Cuba, ci şi preţurile:

Fructele sunt peste tot la tarabe ambulante şi sunt aproape moka: un avocado uriaş, un mango, un ananas sau o papaya delicioasă costă sub 1 CUC.

O sticlă de 1 l de rom de 3 ani costă în mmagazin 6 CUC, iar cel de 7 ani – 20 CUC. La restaurante, bodegi şi terase, 1 cocktail este de obicei 3 CUC.
Încearcă-le pe toate, dar nu deodată: Daiquiri con curacao, Mulata cu lichior de cafea si rom de 7 ani, Mojito mentolat, Cuba Libre ori Canchanchara (cocktailul specific în Trinidad, cu rom, lime şi miere).

Foarte des vei vedea la restaurante oferte speciale şi este cazul să profiţi de ele. De exemplu, contra a 10 CUC vei savura o porţie de homar sau peşte, cu orez şi fasole şi salată, plus un cocktail şi un bonus din partea casei: cafea şi desert.
Dacă mai adaugi şi florile mov care îţi cad pe masă din bolta de deasupra şi salsa cea cântată cu foc de mariachi locantei, atunci poţi spune că ai avut parte de un festin cubanez pentru toate simţurile.

VEŞTI PROASTE ŞI PENTRU INSTAGRAM:
După 16 zile petrecute în Cuba am ajuns la concluzia că internet-ul şi telefonia mobilă sunt două mituri, amândouă absolut inutile. Acces la internet cumperi la negru.
Contra a 5-10 CUC cumperi parola pentru 1 oră de internet, însă merge extrem de prost şi numai dacă stai lipit de pereţii hotelului furnizor de semnal wi-fi.
Cât despre telefonie, ce să mai zic?
Nu ştiu despre alţii, dar eu chiar nu am putut lua legătura cu lumea cât am stat pe insula lui Che – lucru care, sincer, nici măcar nu m-a deranjat prea tare.

###
UNDE SĂ DORMI ÎN CUBA?
CAZĂRILE:

Hotelurile sunt puţine şi scumpe (aproximativ 170-200 CUC o cameră dublă într-un hotel decent).
Aşa că în întreaga ţară s-a dezvoltat, cu avizul Statului, o reţea de casas particulares. Pe scurt, cu 25 CUC / noapte poţi să închiriezi o cameră dublă chiar la om în casă.
Şi să simţi adevăratul ritm al vieţii de zi cu zi a localnicilor.

Noi am făcut toate rezervările pe internet, pe aceste site-uri: www.bbinnvinales.com/bedandbreakfastrentweb
www.mycasaparticular.com/en/accommodation
www.trinidadcasasparticulares.com/cubahostalrenta
www.casabarcelona58.com – pentru Havana.
www.lahiedradecuba.com – pentru Santiago de Cuba.

Însă, atenţie: la cele peste 100 de cereri trimise cu hotărâre de G., doar 30 de ne-au răspuns. Şi dintre ei doar 10 aveau şi camere disponibile. Plus că inclusiv pentru rezervările făcute din ţară am reconfirmat, conştiincioase, şi din Cuba.
Concluzia?
Nicio gazdă nu ne-a lăsat de izbelişte.

Doar că… înarmează-te cu răbdare. Şi acordă-le clemenţă:
foarte putini au internet acasă şi acela oricum este extrem de lent, aşa că toţi merg pe principiul “ce e-n mână nu-i minciună”, primim clientul care bate la uşă, iar pe ală confirmat pe net îl cazăm la vecini, mătuşi, surori sau mame.

Condiţiile la CASAS PARTICULARES sunt decente, iar cubanezii sunt extrem de curaţi, chiar dacă săpunul se vinde pe sub mână, iar şamponul e de-a dreptul marfă de contrabandă, atât de rar şi de scump este! Ideal este să îţi aduci de acasă aceste produse de lux. Dacă le duci şi gazdelor câte un săpun le vei face o bucurie de zile mari. Sună familiar pentru cei care am trăit comunismul în România, nu-i aşa?

###
ÎNCOACE ŞI-NCOLO:
TRANSPORTUL PRIN CUBA

Dacă vrei să te plimbi pe insulă şi să vezi cât mai multe din orăşelele coloniale şi din frumuseţile naturii fără să cheltuieşti o avere pe avion sau pe o maşină închiriată, ai următoarele variante:
Să iei taxiuri (maşini particulare, cu tot cu şofer şi lecţii de spaniolă asigurate). Sunt scumpe, dar trebuie să negociezi şi poţi să împarţi costurile cu alţi turişti.
Sau să mergi cu autobuzul: e ieftin, circulă destul de punctual, însă este foaaarte lent.

Iată câteva preţuri pentru circuitul făcut de noi, ca să îţi faci o idee şi un calcul:
#1. HAVANA-CIENFUEGOS:
Autobuz Viazul Havana – Cienfuegos: 18 euro (7.00-12.10 / 10.45-15.10 / 14.15-17.55), însă autogara este foarte departe de centru, deci trebuie să plăteşti şi un taxi până acolo.
O variantă mult mai comodă şi mai rapidă este Transgaviota – un sistem de shuttles pus la punct între hoteluri, pentru care este bine să îţi faci rezervare sau să îţi cumperi biletele măcar cu o zi înainte. De unde? De la orice hotel mare din orice oraş cubanez (in cazul Havana, staţia este la hotel Inglaterra, lânga Capitoliu si Parcul Central).

Noi am optat pentru un taxi particular, aranjat de gazda noastra. Scump ca naiba: 150CUC pentru toate patru.
Dar şoferul a stat toată ziua la dispoziţia noastră, ne-a plimbat prin Havana şi, în drum spre Cienfuegos, ne-a oprit şi ne-a aşteptat cuminte să ne facem de cap prin Peninsula Zapata: la Playa Larga, Playa Giron, Golful Porcilor, la cenota cea verde Cueva de los Peces si la o ferma de crocodili.
TIPS:
În Cienfuegos merită să te duci la spectacolul de la delfinariu şi să întoţi cu delfini – cea mai ieftină variantă din câte am întâlnit până acum, doar 50 CUC!
Şi, de asemenea, să vizitezi castelul Jagua – până la el se ajunge cu barca la ora 11 şi costă 5 CUC.

#2. CIENFUEGOS – TRINIDAD:
Cienfuegos – Trinidad: un taxi pentru 4 persoane ne-a costat 35CUC. Un drum frumos, prin munte şi pe coastă.
Exista si Viazul bus Cienfuegos – Trinidad, cu 6 CUC (12.15-13.50 / 15.15-16.50 / 18-19.35), dar trebuie să ţii cont că orice autogară Viazul este la marginea oraşului, deci mai plăteşti şi un taxi dus-întors.
TIPS:
În Trinidad poţi sta şi 3-4 zile şi nu te vei plictisi.
O zi vizitezi micuţul oraş-muzeu colonial.
O zi mergi la plaja Ancon (2 CUC un drum din oraş până la plajă, cu buzul luat din centru, sau 8 CUC taxiul pentru 4).
În altă zi poţi merge cu catamaranul pe Cayo Blanco sau Isla de las Iguanas (50 CUC cu mâncare şi băuturi incluse).
Iar o zi ţi-o poţi reverva pentru hikking montan organizat prin pădurile şi pe la cascadele din Topes de Collantes (30 CUC cu tot cu transportul cu camionul cu prelată, cu ghid, cu o cafea la crescatoria de cafea şi cu un prânz delicios).

#3. TRINIDAD – CAMAGUEY:
Autobuzul Viazul Trinidad – Camaguey 15CUC, de la ora 10 la 14.30. Plus nelipsitul taxi de la autogara la pensiune 6CUC (x 2 drumuri).
TIPS:
Plimbă-te pe străduţele elegante şi modernizate ale oraşului de la 1514. Şi nu rata nici celebrele fundături din Camaguey!

#4. CAMAGUEY – SANTIAGO DE CUBA:
Am luat cursa de 13.20 de Viazul pentru Santiago de Cuba, 18CUC, cu care am ajuns extrem de târziu şi cu mare întârziere. Se pare că mai există un autobuz şi la 9.30 din Camaguey.
TIPS:
Aici am avut cea mai frumoasă şi mai neaşteptată cazare din toată vacanţa, într-o vilă superbă, care părea muzeu de artă donat Statului de nişte intelectuali fini mai degrabă decât casa particular: Casa La Hiedra. cu 35CUC/noapte camera dublă:
In Santiago trebuie neapărat să vezi Catedrala şi piaţa sa, ca şi muzeul Bacardi. Iar pentru apus ia un taxi (16 CUC dus-întors) până la Castelo del Morro. O fortificaţie construită pe buza unei stânci, exact deasupra oceanului, unde în fiecare seara la 5 se ţine ceremonia trasului cu tunul (4 CUC intrarea).

#5. SANTIAGO DE CUBA – CAYO COCO.
Fiind drum lung, am optat să poposim peste noapte în cel mai apropiat orăşel, adică MORON şi a doua zi să plecăm cu răsăritul în cap pe insula Cayo Coco.
Aşadar, am antamat de cu o zi înainte biletele pentru shuttle-ul Transgaviota, din Santiago pâna in CIEGO DE AVILA.
Un bilet costă 24 CUC. Iar taxiul pina in Moron: 25CUC pentru 4 persoane. Taxiul matinal Moron – Cayo Coco a mai costat încă 30 CUC.
TIPS:
Cayo Coco este o insulă destinată exclusiv turiştilor, cu hoteluri de 4 si 5 stele, iar o cameră dublă costă minim 130 CUC – all inclusive – cu tot cu peisaj de vis, kaiak sau snorkeling, plaje albe şi ape turcoaz.
Rezervările le poţi face pe www.galahotels.com/en/Hotel/cuba_60/cayo_coco

#6. CAYO COCO – HAVANA
Acelaşi taximetrist care ne-a aduc în Moron ne-a oferit, de altfel, şi varianta salvatoare pentru întoarcere: taxi de 4 parsoane din faţa hotelului din Cayo Coco până la gazda din Havana doar 150 CUC.
TIPS:
Ca să scuteşti timp, poţi merge cu avionul Cayo Coco- Havana, dar zborul este matinal, se pleacă la 7 dimineaţa de la hotel, costă aprox 100 CUC şi plecările sunt destul de incerte, din câte am aflat de la diverşti turişti păţiţi.

#7. HAVANA – VINALES
Şi acum, dacă tot ne-am întors în Havana din estul insulei, să mergem şi către vest!
Din Havana se poate lua buz Viazul de Vinales (15 CUC). Sau un taxi: 60 CUC pentru 4 persoane (mai adaugă tot atât şi pentru întors).
TIPS:
Ce e musai să faci în Vinales?
Explorează cea mai mare peşteră din Cuba: San Tomas (10 CUC intrarea si 25 CUC taxiul până acolo).
Dar nu ocoli nici cea mai vestită peşteră: Cueva del Indio (la 5 km de Vinales, 5 CUC/intrarea), cea unde te vei plimba pe un râu subteran.
Nu rata o plimbare cu ghid (10 CUC) printre mogote (superbii munţi rotunjiţi şi împăduriţi) şi pe plantaţiile de tutun.
Pentru o experienţă 100% ca în Vestul sălbatic… al Cubei, poţi închiria şi un cal (5 CUC/oră) sau o bicicletă (5 CUC/zi).

Asta e Cuba.
Rămasă undeva în trecut, între anii 50 şi 60, cam pe când veneau comuniştii lui Fidel Castro şi Che Guevara şi îi alungau pe americani.
Mereu veselă.
Tot timpul gata să fie descoperită.
Hasta la vista, Cuba! Hasta la victoria siempre!

2 thoughts on “Cum să călătoreşti ieftin prin Cuba

  1. Gracias! Plec la final de an in Cuba si chiar apreciez informatiile oferite de tine 🙂 Inca nu ne-am decis unde o sa stam si cate zile, dar e bine de stiut cum sta treaba cu transportul, cazarea si banii, in general

    • Ileana Petrache says:

      Hola! Ma bucur tare si sper din suflet sa iti fie de folos sfaturile mele… chiar daca deja sunt vechi de 2 ani 🙂 S-au mai schimbat lucrurile in Cuba, intre timp: au redevenit prieteni cu americanii, Fidel nu mai e… Aici sunt, pentru orice detaliu ai nevoie. Nu rata Vignales si Trinidad – sunt ciresele de pe tortul cubanez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *