Gallery

Cum să călătoreşti ieftin prin Costa Rica, în lung şi-n lat (ghid practic de vacanţă, partea a II-a)

ÎN LUNGUL, DAR MAI ALES ÎN LATUL ŢĂRII, DE LA PACIFIC LA ATLANTIC
OK.
Cu Pacificul te-ai lămurit deja din PRIMA PARTE a articolului, după zilele în golful Dulce şi Puerto Jimenez, cele din junglele din Corcovado şi cele din parcul Manuel Antonio.

ÎN TRECERE PRIN SAN JOSE
Aşa că poate vrei şi tu, ca noi, să ajungi de la Pacific în San Jose.
Şi, de acolo, mai departe, fix pe celălalt mal al Costa Ricăi: pe malul caraibian.
Nimic mai simplu!
Din unica autogară din Quepos iei autobuzul Tracopa direto de San Jose.
Costă 8$, circulă începând cu 6 dimineaţa şi, după un drum spectaculos şi şerpuitor de câteva ore, prin munţi şi câteva stopuri, ajungi în capitală.
Părerea mea este să îţi rezervi o singură zi pentru un tur de San Jose, va fi arhisuficient.
Noi am dormit la un hostel rezonabil, Kaps Place, cu 45US/camera dublă. Hostelul este foarte colorat şi ne-a oferit cel mai bun mic dejun din toată vacanţa, cu clătite calde, banane şi suc proaspăr de portocale, pe care ţi le storci tu singurel în pahar!

Din San Jose mai este o aruncătură de băţ până în Tortuguero, pe coasta estică a tării. Sau, în fine, aşa pare pe hartă. Caci, in realitate, treburile sunt mai complicate:
Din San Jose iei buzul de 9 până în Cariari.
Un drum de 2 ore şi de 2.870 Coloni (aprox 5,50USD).
Din Cariari în La Pavona, la 11:30: un alt buz, cam dezmembrat pe la geamuri şi uşi.
Încă 2USD, încă 1 oră şi ceva de mers pe un drum plin de hârtoape.
Din minusculul port La Pavona, cu valiza în spinare, te îmbarci pe şalupa de 12:30. Şi mergi cu viteză pe râul Tortuguero, nămolos şi cu vârtejuri, până în sătucul cu acelaşi nume, de pe ţărmul Atlanticului. (2.600 Coloni, cam 5USD).

PE COASTA CARAIBELOR, ÎN TORTUGUERO
Numele “Tortuguero” înseamnă “Îngrijitor de ţestoase”.
Căci, dacă vii aici între iunie şi octombrie, vei admira spectaculoasele ţestoase Chelonia, care se retrag pe plaja liniştită să îşi depună ouăle.
În sătucul cu aer jamaican şi locuitori cu aer jamaican Tortuguero am stat la Cabinas Icaco Tortuguero (30USD/cameră dublă). Nişte bungalow-uri superbe, cu hamace multicolore, fix pe plaja sălbatică, plină de palmieri. Şi foarte aproape de intrarea în rezervaţie.

Dacă ai plătit taxa de intrare în parc, de 15USD, poţi să îţi iei un tur de canoe pe canale, cu gondolier… pardon, ghid privat (20USD). Ghid care se va face luntre şi punte să îţi arate toate animăluţele care respiră prin, peste sau pe sub apele lagunei: caimani, păsări albe sau albastre, iguane maro uriaşe, şopârle verzi, broaşte ţestoase de apă dulce, toate camuflate cât mai bine în verdeaţa luxuriantă, străbătută de canalete.

Şi apoi poţi să te aventurezi liniştit şi de capul tău prin hăţişurile sălbatice ale junglei şi să te întorci până în sat pe plaja pustie cât vezi cu ochii.
Nu rişti decât câteva priviri curioase de la maimuţe cu pui zbârliţi în spate ori de la iguane ciufulite.

#Oricum, am povestit totul în direct şi în detaliu, aici

DE PE COASTA CARAIBELOR SPRE VULCANUL ARENAL
Dacă vrei să eviţi să faci calea întoarsă şi anevoiasă până în San Jose şi de acolo, mai departe, către La Fortuna, poţi comanda un shuttle.
Evident, este mai scump (55USD de persoană faţă de aprox. 20USD biletele de şalupă şi autobuze), dar este mult mai comod şi mai rapid.
Noi am plecat la 9 din Tortuguero, cu bărcuţa.
Apoi, din Pavona, ne-a preluat cu taxiul.
Şi, în jur de ora 2, eram deja în La Fortuna.

Îţi recomand să stai chiar în centru, la hotel Oriuma.
Este hotelul doamnei Iulica, medic veterinar măritată cu un coleg de facultate costarican şi plecată de 31 de ani din România, către tărâmurile astea mai vestice şi mai calde.
Ca român, poţi negocia cu ea o cameră dublă ceva sub 60USD pe noapte (preţul mediu al zonei). Şi tot cu ea poţi antama tururile din zonă.

#Ce tururi merita sa faci din La Fortuna:
Poţi opta pentru un Combo tour de 13 ore, începând cu 07:30 dimineaţa.
Costă 218$. Şi include:
intrările în Hanging bridges (prinse în Top 40 cele mai spectaculoase minuni create de mâna omului), cascada pitoreasca La Fortuna,
vulcanii Arenal şi Cerro Chato cu a sa Laguna Verde.
Plus o baie în Hot springs.
Cu transport, prânz, cină şi ghid incluse.

Sau poţi face doar o drumeţie pe Cerro Chato, una la punctul de observaţie de la baza vulcanului Arenal şi apoi să te relaxezi în Tabacon hot springs (6 ore: 60-66$).

#Detalii despre aventurile din Arenal şi La Fortuna am pus, live, în jurnalul de aici

Revin maine, în ultima parte a articolului, cu detalii despre organizarea ultimelor zile din vacanta costaricana. Zile petrecute în nordul tarii, prin “Padurea Nor” din Monteverde si prin parcul de sub vulcani, din Rincon de la Vieja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *