Căldură izbitoare în miez de noapte, când reuşim, în sfârşit, să ieşim victorioase din aeroportul din Havana, cu valizele recuperate după 2 ore de aşteptare.
Verdeaţă peste tot. Bulevarde largi şi curate, pe drumul spre oraş. Cu cât ne apropiem de Havana, în taxiul cel neaşteptat de curat şi modern (25 CUC/cursă, adică 25 EURO), treburile se modifică pe nesimţite: case dese, vechi, colorate, deschizându-şi uşile direct în străzile înguste.
O melodie cu ritmuri de salsa se aude în noapte, dată la maxim de la fereastra vecină. Turnul vechi, încă în renovare, al Capitoliului îmi face cu ochiul, complice, din capătul străzii.
Zâmbesc.
Aşa e Cuba: surprinzătoare, plină de viaţă, plină de contraste, de lucruri neaşteptate care îţi apar de după orice colţ de stradă, printre casele multicolore şi maşinile americane clasice colorate ca nişte dropsuri.
Cuba îţi face tot timpul cu ochiul, veselă, fermecătoare, exotică. Şi nu ai cum să nu îi zâmbeşti şi tu, cucerit pe loc!
Poze grăitoare găseşti aici.
CE SĂ FACI ŞI SĂ VIZITEZI ÎN HAVANA
Toate drumurile duc în şi prin Habana Vieja – Oraşul Vechi cel spectaculos, savuros şi pe merit înscris în Patrimoniul UNESCO.
Odată ajuns în zonă, poţi să îţi laşi pur şi pimplu paşii să te poarte, fără niciun plan, fără nicio hartă, pe străduţele înguste, pline de istorie şi de case multicolore, proaspăt renovate. Te asigur că nu ai cum să ratezi niciun punct important al cartierului.
Dacă preferi însă, ca mine, un plan de bătaie (măcar vag), atunci te sfătuiesc să începi cu cea mai veche piaţetă a Havanei, Plaza de Armas.
Datează de 500 de ani, cam de pe când datează şi oraşul (fondat de conquistadorii spanioli) şi a fost centrul militar şi de guvernare al Havanei.
Fortăreaţa gri, dichisită şi înconjurată de şansuri cu apă din colţul pieţei este Castillo de la Real Fuerza – locul de unde guvernatorul conducea exerciţiile militare desfăşurate în vasta piaţă.
Acum, pe turnul fortăreţei, privind tenace spre Ocean, stă statuia neagră a celei care, în lipsa soţului ei, dispărut peste mări, ţări şi misiuni, a rămas pe post de guvernator al Havanei!
Intră în fortăreaţă să o vizitezi! Costă doar 3 CUCI (adică 3 EURO) şi, pe lângă muzeul naval pe care îl adăposteşte, te vei bucura de lecţii gratuite de istorie şi de răcoarea şi pitorescul zidurilor sale groase din piatră.
Chiar lângă ea este Palacio de los Capitanes Generales. cel alb cu ferestre şi uşi albastre, prin care lumina se filtrează superb către un delicat patio interior.
In mijlocul pieţei, înconjurat de copaci bătrâni şi umbroşi, este statuia lui Carlos Manuel de Céspedes – cel care, la sfârşitul sec XIX, se consideră că a imprimat Cubei calea spre independenţă.
###
Din piaţă ia-o pe Calle Obispo, artera plină de viaţă a Havanei.
Imediat pe stânga, chiar pe colţ, poţi sta la o gelaterie locală, savurând îngheţatele artizanale delicioase (2-3 CUC / porţia) şi admirând spectacolul străzii. Sau ascultând trubadurii şi menestreii de salsa, care se perindă din terasă în terasă, cât e ziua de lungă.
Tot pe stânga te întâmpină apoi balcoanele maro din lemn ale celei mai vechi case din Havana, cea care acum mai adaposteste doar o librărie, la parter.
Casa este urmata îndeaproape de o cofetărie celebră, San Jose, cu pereţi pictaţi şi galantare cu torturi roz. Şi de o clădire galbenă cu balcoane albastre.
Nu ai timp să te plictiseşti pe Obispo!
Valuri de turişti relaxaţi. Valuri de localnici, care mai de care mai colorat şi mai exotic:
Negrese bătrâne, cu ţigări de foi în colţul gurii, îmbrăcate în fuste lungi cu volane multicolore. Cubaneze tinere şi apetisante, în căutarea fericirii din buzunarul turiştilor cu dare. Băieţi frumoşi, făcând mimă, câţiva paşi de salsa ori complimente drăgăstoase tuturor femeilor care le ies în cale.
Nu rata, tot pe stânga, hotelul cel rose-bonbon Ambos Mundos. Fă o pauză de răcoare, daiquiri şi muzică live la pian în holul hotelului. Apoi urcă până în camera strategic amplasată pe colţ, cu vedere spre stradă (2 CUC intrarea). Cameră în care Mr. Hemingway a citit de mulţime de sticle de Havana şi unde a scris o mulţime dintre romanele care i-au adus, într-un final glorios, Nobelul, in 54.
Şi, dacă tot ai ajuns aici, pe bune, de ce să îţi refuzi încă un daiquiri frappe (3 CUC)?! Merită savurat pe terasa de pe acoperişul hotelului, de unde întreaga Havana şi golful şi Castelul Maur ţi se aştern la picioarele deja copleşite de căldură şi de romul îndelung degustat.
E momentul să pleci, că doar nu o să stai toată ziua aici, când un alt daiquiri delicios (5 CUC) te aşteaptă în capătul străzii, la Floridita – bodega preferată a lui Hemingway în Havana.
La doi paşi mai “hâc” de Floridita te întâmpină apoi răcoarea binevenită a Parcului Central, cu faţadele somptuase ale Hotelului Inglaterra şi cupola cu turn a Capitoliului, simbolică pentru oraş şi inspirată de Pantheonul din Paris.
###
Fă calea întoarsă tot pe Obispo şi opreşte-te, pentru shopping, la piaţa de meşteşugari.
Cu câţiva CUC poţi cumpăra poşete sau portofele din piele ştanţată, statuete din lemn, măşti, picturi, maşini americane din ceramică, şiruri de mărgele, tobe africane, magneţi, păpuşi haioase cărora, dacă le întorci cu fundul şi cu fustele cu volane în sus, le mai răsare încă un cap cu turban.
Sfatul meu: vino în Cuba cu Dolari Canadieni şi vei scuti o mică avere (în Cuba, când îi schimbi în CUC – Pesos Convertibili – sunt cotaţi identic cu Lira Sterlină!).
Iar pentru prânz, Obispo îţi pune la dispoziţie orice terasă sau restaurant ţi se pare mai cu moţ. Homarii, peştele şi fructele de mare sunt absolut delicioase şi la nişte preţuri de vis. Cu 10 CUC mănânci un fel principal, cu garnitură de orez cu fasole şi salată, plus un cocktail, cafea şi desert din partea casei.
– Pauză nepublicitară, de digerat Havana Club cel din Cuba Libre. Revenim cu detalii! –