Quote

Apa și efectele ei terapeutice

APA care te face mai frumoasă și mai sănătoasă. Pentru că vreau să îmi petrec mini-vacanța de Paște pe Valea Cernei, iar perla văii o reprezintă, evident, Băile Herculane, astăzi am ales să mă interesez despre 3 proceduri de hidrotermoterapie.

Când spui frumusețe, te gândești la o o piele tânără, radiantă, lipsită de imperfecțiuni și cu un ten uniform: pe scurt, o piele bine hidratată. Apa este un aliat prețios atunci când vine vorba de îngrijirea pielii și menținerea frumuseții.

Să mizăm așadar, pe apă! Iar țara noastră nu duce lipsă de ape care ne fac bine. Stațiunea de tratament Băile Herculane este faimoasă de mii de ani, grație nenumăratelor izvoare de ape termale.

Aceste ape sunt sulfuroase, clorurosodice, calcice, saline cu un grad redus de radioactivitate. Efectele terapeutice ale acestor ape au fost observate încă din Antichitate, din vremea Imperiului Roman. Dar cum poți beneficia de efectul magic al apelor?
Băi cu sulf la cadă individuală
România are resurse naturale vindecătoare nebănuite, extraordinare. Una dintre ele? Apele minerale termale! Apele sulfuroase.

Știai că sulful este al treilea cel mai important mineral din organism, după calciu și fosfor?
Sulful ajută la menținerea elasticității pielii, iar legăturile chimice ale sulfului ajută mușchii, pielea și oasele să-și mențină forma. Totodată, sulful este un ingredient esențial în grăsimi, în fluidele corpului și în mineralele scheletului. De altfel, sulful este cunoscut și ca „mineralul frumuseții”. Acesta nu numai că ajută la îmbunătățirea sănătății unghiilor și a părului, ci și la eliminarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, acesta fiind o componentă importantă a cheratinei, o proteină care este o componentă structurală a pielii, a unghiilor și părului, oferindu-le o rezistență suplimentară.

Alege băile individuale cu sulf! Și dacă sulful este un mineral magic pentru organism, o baie cu sulf la cadă individuală poate fi cea mai bună alegere pentru tine. La Herculane, apele sulfuroase au indicaţie datorită efectelor H2S, care se resorb prin tegument şi prin mucoasele gastrice, a căilor aeriene superioare, bronhopulmonare şi vaginale.

Beneficiile unui tratament balnear la Bacolux Afrodita Resort&SPA sunt multe. „În timpul băilor sulfuroase, organismul absoarbe o cantitate mare de minerale. Temperatura ridicată a apei folosită în tratamentul balnear (38-60ºC) deschide porii, iar mineralele sunt astfel absorbite prin piele.

Aburii au efecte antiinflamatorii, antiseptice și desensibilizante asupra căilor aeriene superioare și traheo-bronșice, ajutând bolnavii cu BPOC, astm bronșic, sinuzite, rinite alergice, ozena.”, aflăm de la dr. Otilia Oprișan, balneolog în cadrul Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.
De asemenea, grație concentrației mare de sulf vei obține o piele frumoasă: apa sulfuroasă previne ridurile și vindecă acneea. Totodată, băile sulfuroase detoxifică ficatul și contribuie la oxigenarea organelor din corp.

La toate acestea se adaugă o mai bună circulație sangvină, în urma căreia pielea este capabilă să lupte împotriva bacteriilor și infecțiilor cu care poate intra în contact – un aspect foarte important, în special în vremea pandemiei de coronavirus.

Adio durere! Apele termosulfuroase de la Herculane combat durerea, inflamațiile și rigiditatea musculară, ajutând la recuperarea mobilității articulare. Apa fierbinte are un efect relaxant, ușor sedativ, prin care vei reuși să îndepărtezi orice urmă de tensiune.

La nivel articular, induce vasodilatație și astfel scade ischemia. Efectul antiinflamator și antialergic al apelor sulfuroase de la Herculum Spa este util și în tratarea unor boli ginecologice: infecții cervicale, eczemă, anexită, insuficiențe ovariene cu sau fără alte tulburări endocrine, sau insuficiențe enzimatico-metabolice.

„Căldura apelor minerale sulfuroase determină creșterea fluxului sangvin și vasodilatație. Ea induce o stare de bine, de relaxare musculară, crescând în acest fel mobilitatea articulară. Totodată aceasta funcționează precum un analgezic direct și facilitează tonifierea musculară.”, adaugă balneologul.

De reținut că, utilizarea băilor cu sulf se face la recomandarea medicului pentru cei cu diverse afecțiuni și cu precauție de către persoanele sănătoase.

Baie cu infuzie de plante
Tot la Băile Herculane te poți bucura de o baie cu infuzie de plante. Băile generale medicinale utilizează pentru tratament, pe lângă factorul termic și mecanic, și factorul chimic prin diferite substanțe chimice sau plante medicinale.

Pentru băile cu ingrediente chimice, temperatura apei din baie este de 35-37 grade, iar durata de 10-20 min.
Băile cu plante medicinale sunt proceduri de hidroterapie care sunt indicate în bazele de tratament, pentru valoarea lor terapeutică în actul medical complex profilactic-curativ-recuperatoriu.

Băile cu plante medicinale sau cu substanțe organice pot conține ingrediente ca: infuzie de mușețel, de mentă, făină de muștar, tărâțe, malț, coajă de stejar, coajă de castan. Temperatura lor este de 35-36 grade Celsius și acționează prin componenta chimică, mecanică, termică. Durata unei băi este de 20-40 minute.

Duș subacval
În special când suntem obosiți, tindem să căutăm noi surse de revigorare, iar un duș e mereu la îndemână. Dar ce zici de ceva mai mult de atât, de un duș subacval? Pe scurt: energie și revitalizare deopotrivă. La Herculum Spa din cadrul Afrodita Resort&Spa, poți opta pentru o formă de hidroterapie inedită: dușul subacval. Un tratament care are la bază tot apa. Pentru că da, apa este ingredientul principal pentru ca noi să ne bucurăm de sănătate și frumusețe și să rămânem în cea mai bună formă.

În ce constă procedura?
De ce este importantă alternanța de apă caldă și apă rece? Dușul subacval se face într-o cadă cu apă fierbinte. Este o formă de hidromasaj. Cu ajutorul unui furtun subacvatic se pompează un jet puternic de apă caldă, timp de 5-15 minute, care e direcționat de terapeut asupra principalelor grupe musculare, de la o distanță de 10-15 cm, și dintr-un anumit unghi. Acțiunea începe dinspre picioare. Secretul dușului subacval stă în presiunea pe care o are jetul de apă.

Aceasta poate varia de la 1 la 6, în funcție de rezistența zonei tratate. Apa proiectată de duș va forma un unghi de 35°C față de piele. Efectul? Apa caldă dilată vasele de sânge și activează aportul de sânge dinspre organe, spre mușchi și piele. Mușchii, țesuturile conjunctive, dar și ligamentele se vor relaxa. Ulterior, apa rece accelerează aportul sângelui spre organe.

Atuul?
Jeturile alternative de apă reduc tensiunea și durerea musculară, pentru ca tu să te simți în formă și să ai parte de un sistem imunitar mai activ, mereu în gardă. În plus, principala calitate a apei este să întărească organismul și să îl curețe de impurități și toxine. Totodată, dușul subacval ameliorează digestia, stimulează circulația sângelui și reduce durerea.

Beneficiile apei nu sunt deloc puține, nu-i așa? Află mai multe pe www.afroditaresort.ro. Te așteptăm la Băile Herculane, pe Str. Complexelor, Nr.2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *