Ei bine, draga mea, iata ca au mai fost daramate niste mituri bine infipte cu coltii lor falsi in mintea noastra, atunci cand vine vorba de ritualurile de frumusete!
Mai exact 5 mituri legate de machiajul, demachierea, cosurile, protectia solara si celulita au fost dezbatute si daramate la Kasem Aesthetic Mythbusters, intalnirea cu medicul estetician Kasem Abu Bakr. Un medic care, daca nu alegea medicina, unde are o cariera impresionanta, sigur ar fi avut mare succes si ar fi facut furori ca actor talentat si cu umor sau ca orator cu carisma!
Estetica este, se pare, domeniul cu cele mai multe mituri si clisee, care in majoritatea cazurilor sunt luate drept adevaruri absolute. Tocmai din acest motiv, in cadrul primului eveniment din seria Kasem Aesthetic Mythbusters, un concept care isi propune sa demonteze miturile legate de cosmetica si estetica, Dr. Kasem Abu Bakr a dezbatut cele mai importante probleme cu care noi, femeile, ne confruntam de cand ne stim.
Si ne-a oferit nu numai explicatii detaliate si pe intelesul tuturor, ci si solutii sanatoase atat pentru trup, cat si pentru minte. Principalele teme de discutie s-au situat in jurul machiajului, tehnicilor de demachiere, tratarii cosurilor, modalitatilor de protectie solara si celulitei.
#UN NUME CU GREUTATE IN CHIRURGIA ESTETICA.
Dar haide sa fac o mica paranteza ca sa ti-l prezint, pe scurt, pe “vinovatul” pentru o seara extrem de interesanta si utila: Kasem Abu Bakr.
Este membru al Societatii Regale de Medicina din Anglia, membru al Societatii Romane de Chirurgie Estetica si al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, membru al Colegiului American de Flebologie, acreditat de Universitatea din Chicago in domeniul chirurgiei plastice si certificat in lipoliza cu laser si proceduri endovenoase.
In 2013 a fost declarat cel mai bun chirurg estetician al anului si ambasadorul Institutului de Cercetare din Romania, iar in 2015 a fost ales intr-o echipa internationala engleza-canadiana dupa o activitate educativa si de cercetare drept unul din cei mai buni 13 chirurgi din lume pentru inovatie si inventivitate, pentru lucrarea stiintifica de laser in chirurgia estetica.
#MITUL 1: MACHIAJUL DIN ABUNDENTA.
FALS!
Realitatea: machiajul trebuie aplicat cat mai putin. Si este de preferat sa folosim produse lichide in loc de cele pudra.
Sfatul secialistului: MODERATIE IN TOATE!
Machiajul este parte din viata fiecarei femei, fie ca vorbim despre un stil natural, mai putin colorat sau chiar excentric.
Pentru a evita imbatranirea tenului, acesta trebuie aplicat cu moderatie.
“Machiajul a fost inventat ca un truc care sa scoata in evidenta anumite trasaturi cu care ne identificam, nu sa constituie o masca. De aceea, el trebuie aplicat intr-o cantitate cat mai mica. Cu cat aplicam mai putin machiaj, cu atat fata este atacata cat mai putin. Porii trebuie sa respire, nu sa fie blocati cu machiaj si sa se dilate. De aceea machiajul trebuie sa fie cat mai fin, de preferat sa fie lichid, nu pudra, pentru a evita astfel inteparea porilor cu pensula”, explica dr. Kasem Abu Bakr, Seful Departamentului de Chirurgie Estetica Kasem Aesthetic & Phlebology Clinic.
MITUL 2: DEMACHIERE DIN ABUNDENTA, CU CAT MAI MULTE PRODUSE.
FALS!
Realitatea: Demachiarea cu dischete demachiante inlatura doar 60% din machiaj.
Sfatul specialistului: sa ne spalam fata cu sapun special, zi de zi!
Procesul de demachiere este extrem de important pentru pastrearea unui ten cat mai tanar, curat si sanatos cat mai multa vreme. Fiecare are propriul ritual de curatare a tenului pe care il aplica.
Insa putini stiu ca o demachiere corecta si sanatoasa pentru piele se face prin spalare, apoi uscare usoara prin tamponare, iar la final hidratare. Orice alte produse, precum laptele demachiant, apele micelare, termale sau dischetele demachiante nu curata tenul asa cum o face spalarea cu sapunul special pentru fata.
„Prin miscarile circulare ale demachierii, astupam toţi porii cu machiajul de peste zi. In cazul demachierii cu dischete demachiante imbibate cu diferite produse, 40 % din machiaj intra in pori. Ce se vede pe discheta este doar restul de 60%. Corect, demachierea se face prin spalare directa cu apa si sapun special pentru demachiere. Si putem repeta acest proces o data, de doua ori, de trei ori. Urmeaza apoi uscarea usoara prin tamponare si hidratarea, care se realizeaza cel mai eficient cu ulei de masline, ulei de argan sau cu orice produse de calitate cu un shea. Aceeasi procedura se repeta si in fiecare dimineata”, adauga dr. Kasem Abu Bakr, Seful Departamentului de Chirurgie Estetica Kasem Aesthetic & Phlebology Clinic.
MITUL 3: LUPTA CU COSURILE TREBUIE SA FIE AGRESIVA.
FALS!
Realitatea: Cosurile nu vor fi niciodata invinse, ci doar sacaite si marite prin stoarcere.
Sfatul specialistului: Cosurile se trateaza ideal ca orice infectie, cu produse adecvate. Putem folosi cu succes produse pe baza de Clindamicina.
„Orice faţa face cosuri, este absolut normal. Important este sa stim sa eliminam cosurile corect si sa nu le stoarcem. Si asta pentru ca vorbim de infectii care trebuie tratate ca atare, altfel riscam sa se raspandeasca”, ne sfatuieste dr. Kasem Abu Bakr.
Pentru tratarea cosurilor, specialistul recomanda orice crema care conţine Clindamicina. Aceasta se aplica dimineaţa si seara pe cos si se lasa sa acţioneze, astfel ca in 2-3 zile cosul dispare de la sine.
MITUL 4: LA PLAJA SA FOLOSIM ULEI DE PROTECTIE SOLARA.
FALS!
Realitatea: cele mai eficiente produse de protectie solara sunt cremele cu factor mare – SPF 30 sau 50.
Sfat: Uleiul se aplica abia dupa plaja, pentru calmare si hidratare.
Expunerea la soare este benefica, in special pentru aportul de vitamina D, insa foarte importante sunt produsele pe care le utilizam si perioada in care stam la soare.
“Pentru plaja se foloseste crema de protectie cu SPF 30 sau 50. Uleiul de aplica abia dupa plaja si este important sa folosim produse hidratante, precum uleiul de masline, de argan sau de shea. Nu exista ulei care sa protejeze de soare, el este o substanţa care la incingere ataca. Prin urmare, uleiul doar prajeste, nu bronzeaza, cu atat mai mult, nu protejeaza. Nu se sta la soare intre orele 13:00 si 15:00. La bronz se sta jumatate de ora, cel mult o ora, cu alternare apa-bronz”, explica dr. Kasem Abu Bakr.
MITUL 5: DE BLESTEMUL CELULITEI NU SCAPAM NICI CU APA SFINTITA 🙂
FALS!
Realitatea: Da, da, chiar si indaratnica noastra celulita poate fi invinsa.
Sfat: trebuie doar sa fim perseverente, sa facem sport des si corect, sa bem 3l de apa pe zi, sa fim atente la ce si cand mancam. In plus, fumatul (!) este principala cauza care determina aparitia celulitei.
„Fumatul este prima cauza a aparitiei celulitei, tocmai pentru ca ataca vasele care ar trebui sa absoarba grasimea, de aceea pentru eliminarea acesteia este important sa renuntam la aceasta activitate. Hidratarea este de asemenea importanta, fiind necesar consumul a 3,5 litri de apa pe zi. Sportul trebuie facut seara si fara greutati, si asta pentru ca in prima parte a zilei corpul oricum arde grasimile. Infometarea si dietele restrictive nu ajuta la eliminarea grasimii, ci duc la depozite de grasime in diferite zone ale corpului. Astfel, dimineata si la pranz se poate consuma orice tip de mancare. Seara, in schimb, cele mai indicate sunt salatele”, adauga specialistul.
Prin acest prim eveniment din seria Kasem Aesthetic Mythbusters dr. Kasem a urmarit un singur scop: inlaturarea obiceiurile proaste si adoptarea unor obiceiuri bune. Sincer, de abia astept urmsatoarele intalniri, caci seria va continua cu intalniri organizate periodic, in cadrul carora se vor discuta subiecte de interes pentru femei.
“Sper ca aceasta intalnire sa fie un prim pas prin care sa incercam impreuna sa schimbam niste mentalitati de abordare, de stil de viata si de comportament personal cu trupurile noastre, astfel incat sa ne putem privi in fiecare oglinda cu un zambet, in fiecare dimineata cu un zambet si in fiecare zi sa fim mai increzatori. Trebuie sa incercam impreuna sa imbatranim frumos si trebuie sa constientizam ca varsta nu ne impiedica sa aratam bine si sa fim sanatosi. Mai intai vrem sa traim frumos si apoi, daca nu reusim sa combatem aceasta batranete, sa apelam la specialisti”, a incheiat dr. Kasem Abu Bakr intalnirea noastra.