Quote

Ziua Unirii, sărbătorită cu răsfăț artistic și culinar, la La Mama

Atelier interactiv by Ionela Bran 2

Pe 24 ianuarie, la ceas de sărbătoare națională, de Ziua Micii Uniri, restaurantul La Mama Ateneu a găzduit un inedit atelier interactiv de artă tradițională și modernă, susținut de Ionela Bran. Evenimentul a facut parte din suita celor organizate frecvent de către lanțul de restaurante sub egida “Iubesc ia românească”, drept simbol de recunoaștere a valorilor autentice românești.

Restaurantul La Mama, celebru pentru răsfățul porțiilor pe săturate și a mâncărurilor din bucătăria citadină, ca la mama acasă, a sărbătorit în mod inedit ziua de 24 Ianuarie, prin înființarea unui atelier interactiv de artă tradițională și modernă chiar în interiorul locației de la Ateneu.
Am degustat din platourile cu gustări tradiționale – de la brânză în coșuleț de brad la mușchi afumat de porc și telemea, toate din zonele tradiționale, luate de la producători – până la pui și porc la grătar cu murături delicioase. Recunosc că la mici și la cârnăciori chiar m-am abținut cu greu.
Iar desertul a fost cu poveste. Am vrut “Sărutul Basarabiei” – care este o încântare de prune ținute în vin, cu nuci, miere și frișcă, un deliciu! Însă până la urmă tot ciocolata m-a cucerit și am ales un tort cranț plin de ciocolată fină.
Pentru răsfățul artistic, inspirație și potențarea bucatelor delicioase, au fost aduse vechi costume populare autentice, dar și piese vestimentare noi, realizate de Ionela Bran, în atelierul său de creație. Aceasta a lansat o provocare invitaților: de a participa la crearea unui mic obiect de artă, cu ajutorul materialelor moderne și sigure, dar folosind tehnici și motive tradiționale.

Astfel, o piesă banală din lemn, ceramică sau sticlă a fost decorată, căpătând o nouă viață sub îndrumarea Ionelei, iar rezultatul, dar mai ales procesul de creație, a încântat participanții.
Atmosfera de sărbătoare a fost completată de simbolurile tricolore, selecția de șlagăre românești și nu în ultimul rând, de preparatele savuroase, care țin pasul cu tendințele și pun în valoare gustul autentic al bucatelor “ca la mama acasă”.

Doctorand în etnologie și pasionată de folclor, Ionela Bran deține în Atelierul de Creație by Ionela Bran (aflat în comuna Bran, sat Sohodol), ca si o impresionantă colecție, de peste 60 de costume populare vechi. La acestea se adaugă piesele vestimentare care prind viață în atelierul ei, multe dintre acestea fiind destinate ansamblurilor populare din țară, sau de peste hotare. Tot în acest loc se realizează mobilier din lemn masiv, pictat sau sculptat cu motive tradiționale, toate piesele fiind executate cu respect pentru artă și valorile autentice.
Mai multe informații despre Atelierul de Creație by Ionela Bran pe: www.byionelabran.ro sau pe pagina de facebook: www.facebook.com/www.AtelierCreatie.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *