Gallery

Viata bate filmul – ce filme mai vedem in ianuarie

Mi-au încântat acest început de an 3 filme cu scenarii (auto)biografice.
Ce au ele în comun, în afara calităţii unor filme bune şi a unei distribuţii senzaţionale? Toate spun poveştile despre viaţa unor artişti: un pictor din anii 20, o scriitoare bisexuală a anilor 50 şi un scriitor anglo-american contemporan.

Ce să mai, cartea bate filmul, iar viaţa le bate pe amândouă de nu se văd! Sper să îţi stârnesc şi ţie dorinţa să le vezi 🙂 Deci… vizionare plăcută!

THE DANISH GIRL (Daneza)

Îmi tot doresc să îl văd de prin vară, de când am auzit prima dată despre el. Un film care spune o poveste de dragoste atipică, inspirată de viaţa excepţională a pictoriţei daneze Gerda Wegener şi a soţului său, pictorul Einar Wegener.
Relaţia evoluează neaşteptat şi se modifică dramatic în momentul în care Einar îşi redescoperă sexualitatea şi devine… Lili Elbe, primul transsexual din istorie.
Filmul este bazat pe romanul lui David Ebershoff şi, mai exact, pe jurnalul ţinut de Einar şi, mai apoi, de Lili.

O poveste profundă, zbuciumată, interpretată excelent de sexoasa Alicia Vikander şi de Eddie Redmayne, cel care ne-a mai încântat şi anul trecut în “The Theory of Everything” (un alt film biografic de excepţie, între noi fie vorba.)

Un film în care Eddie, cucerindu-ne inimile si Oscarul, a interpretat admirabil tot o figură emblematică, extrem de puternică: pe genialul fizician palalizat, Stephen Hawking.

###
CAROL

Dacă nu ai vedea filmul ăsta poate nu ai realiza, în toată profunzimea lor, cât de cumplite sunt frământărilor prin care trece o femeie matură după ce îşi asumă că este bisexuală. Şi sacrificiile. Şi nebunia care îi intervine, în viaţa şi în statutul social după ce îşi anunţă soţul că a avut o relaţie cu cea mai bună prietenă din copilărie.
Să nu uităm că acţiunea se petrece în anii 50, când rolul femeii în societate era de soţie şi mamă, punct! Cui îi păsa de sexualitatea ei?

Sursa de inspiraţie este chiar viaţa autoarei romanului pe care se bazează filmul. Scriitoarea Patricia Highsmith însăşi a fost vânzătoarea cu aspiraţii artistice, care se îndrăgosteşte de o clientă bogată, sofisticată, despărţită de soţul ei. Adică personajul Carol, interpretat de Cate Blanchett.
Cu o imaginaţie de excepţie, creatoare a unor personaje fascinante precum sociopatul şi anti-eroul Tom Ripley, bisexuala Highsmith a fost cu siguranţă ea însăşi un personaj ciudat şi puternic.

###
A WALK IN THE WOODS (Plimbare prin pădure)

Este o poveste simplă şi amuzantă, scrisă de Bill Bryson şi publicată şi la noi de Editura Polirom, sub titlul ”O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munților Apalași”.
O poveste haioasă până la lacrimi, fie că o afli din cartea savuroasă sau din comedia cu doi adorabil îmbătrîniţi, Robert Redford şi Nick Nolte.

Pe scurt, un scriitor de vârsta a treia se decide peste noapte să plece pe Appalachian Trail. O excursie de 2500 km, în care să să înfrunte pericolele şi oboseala, însoţit doar de un prieten vechi din liceu, la fel de nepregătit fizic şi paradit ca şi el.

Vei savura, timp de o oră jumătate, o lecţie despre cum să îţi depăşeşti sau nu limitele, despre faptul că unele cărări.., mai bine le laşi neparcurse.
Despre faptul că e bine să îţi păstrezi un hohot zdravăn de râs şi pentru victorii, dar şi pentru înfrângeri, căci viaţa nu e niciodată un basm cu happy end, ci doar o poveste pe care o trăim şi ne-o asumăm, cu bune, cu rele, cu grele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *