Gallery

Vânătorii de zmeie

“Vanatorii de zmeie”.
Probabil cea mai emoţionantă carte pe care am citit-o în ultimii ani. Am citit-o cu sufletul la gură, în timp ce prin faţa ochilor minţii mi s-a peregrinat intregul spectacol al istoriei recente- atât de realist, de crud, de plin de sensibilitate.

Un roman de excepţie, pe care ţi-l recomand cu tot sufletul. Scris de un afgan, Khaled Hosseini si disponibil pe /” target=”_blank”>elefant.ro.
Citeşte-l numai dacă vrei să începi să priveşti istoria şi cu alţi ochi. Istoria asta tangibilă, care se întâmplă chiar în aceste clipe, lângă tine!

Aş vrea să îl intâlnesc pe Khaled Hosseini si să îl privesc in ochi. Îndelung. La nesfârşit. Poate cuvintele lui vrăjite m-ar învălui ca o mantie care sa ma apere de orice rau!

“Vânătorii de zmeie”.
O carte de-un tragism dureros. Dar un tragism incomparabil cu cartile despre lagărele de concentrare naziste. Sau cele despre genocidul kmerilor roşii.
Şi în niciun caz o altă carte despre războiul din Afganistan!
Ci, pur şi simplu, un roman altfel:
Despre o tragedie colectivă văzută din prismă personală.
Si, la un alt nivel, despre o tragedie personală, dublata de cruzimea universal valabilă.

O carte despre nedreptate, dictatura, laşitate, vise spulberate, dureri mocnite.
Despre o societate traditionalista afgana care moare brusc si care, descărnată de comunisti, apoi de talibani si, ulterior, de “salvatorii” americani, nu mai poate sa renască din propria-i cenuşă îngheţată.

Si in acelasi timp, desi pe niveluri diferite, o carte cu cateva povesti individuale, ale unor personaje prinse in propriul destin, ca-ntr-o carapace neîncăpătoare.

Un roman cu subiect monumental, scris intr-un stil care m-a lasat mută de cuvinte, însă debordând de senzaţii si de sentimente maxime.

“Vânătorii de zmeie”.
O carte pentru toţi vânătorii de speranţe. Pentru toţi cei care încă mai alearga dupa zmeie cu zâmbetul in coltul gurii, chiar dacă au lacrimi in ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *