Gallery

Petra cea trandafirie (partea I)

Am mai scris eu despre Iordania în direct, fix de la locul faptei, acum 2 ani, când am vizitat-o.
Şi despre experienţa a două zile de neiutat în Deşertul cel Roşcat, Wadi Rum.
Însă nu m-am mobilizat deloc până acum să îţi povestesc despre piatra cea preţioasă a Iordaniei, roşie ca focul sau ca petalele de trandafir arăbesc. Pe scurt: Petra!

Încerc să înţeleg de ce mi-a fost atât de greu să încep să povestesc despre Petra.
Poate pentru că simbolistica sa istorico-arhitecturalo-culturală este absolut răvăşitoare (Sa nu uitam ca a primit titulatura de una dintre Cele 7 noi minuni ale lumii si ca face deja de 20 de ani parte din Patrimoniul Mondial UNESCO).
Ori poate pentru că are un nume predestinat pentru mine – numele meu, “Petrache”, o avea aceleaşi origini cu “Petra”, cine ştie?! 😉
Sau poate pentru că orice lucru îţi place foarte mult şi te marchează şi te captivează nu prea îţi e la îndemână să îl pui în cuvinte.

Iată câteva fragmente din jurnalul meu de călătorie:
DESCOPERIND PETRA DE BÂJBÂITE, IN TURUL PETRA BY NIGHT
Primul meu contact cu Petra a fost… pe nevăzute.
Am ajuns după-amiaza şi m-am cazat la superbul Hotel de la porţile Petrei – aşa se numeşte şi aşa şi e, chiar la poarta sitului: Petra Gate Hotel !
Apusul mă surprinde când încă descopăr oraşul alb Wadi Mousa, neaşteptat de mare, crescut pe dealurile care veghează intrarea în Petra.

De la 8 jumătate, după înserat, plec în turul de noapte, în descoperirea anticului sit.Am norocul să ajung aici miercurea – doar în serile de luni, miercuri şi joi se organizează night-tours. Biletele se iau de la intrare, de la Zaman Tours şi costă 17 Dinari Iordanieni.

Bab Al-Siq – “Poarta” de intrare in defileu
Intrarea in defileu, din partea estica, este impresionanta.
Accesul se face prin “Bab Al-Siq” – adică “Poarta” către defileul numit de localnici “Săgeata”. Un culoar extrem de îngust şi de înalt, cu pereţii care, apropiindu-se la doar 3-4 metri de sus până sus, obturau complet lumina stelelor.
În bezna totală, în care paşii îţi sunt călăuziţi doar de miile de lumânărele aprinse la baza pereţilor înalţi, sentimentul este că păşeşti spre o altă lume, pe dalele naturale de piatră aşternute la picioarele tale.

El Siq – un defileu numit “Sageata”
Defileul îngust se termină brusc, după aproape 2 km, într-o piaţetă lunguiată, perpendiculară pe defileu, unde tronează, fix în faţa ochilor mei uimiţi, faţada roşcată-aurie a “Trezoreriei” (“Al Khazneh”). Impresionanta faţadă cu coloane şi arcade, săpată în îmtregime în munte.

“Trezoreria” faraonului
Luminile difuze ale torţelor şi lumânărilor, luminand fatada Trezoreriei, sunetele tânguitoare ale cântărilor tradiţionale beduine şi mulţimea de oameni strânşi, stand jos, pe preşuri, în faţa templului cu alură mistică îmi lăsă o impresie puternică, de pelerinaj, de… pietate.
Asemenea celei pe care o am de Înviere, în faţa bisericilor creştine.

Maine in zi în zori, în lumina puternică a soarelui, voi redescoperi o Petra cu totul şi cu totul diferită… Dar despre asta voi povesti mâine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *