Gallery

Petra cea trandafirie – TOP 25

Am început, zilele trecute, să îţi povestesc cum am descoperit eu Petra: prima întâlnire, pe noapte; şi, apoi, descoperirea Petrei la lumina zilei.

Iată care este, pe foarte scurt, TOP 25 LOCURI VĂZUTE ŞI PLĂCUTE ÎN PETRA.
Şi pe care te sfătuiesc să nu le ratezi, odată ajuns în acest sit – una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne!

1. “BAB AL SIQ” (“Poarta Săgeţii”)
Este, propriu-zis, intrarea în defileul Petrei. Un loc încărcat de monumente specifice arhitecturii nabateene:
3 blocuri masive de piatră – monumente săpate în piatră;
mormântul cu Obelisc, cu cele 4 piramide de deasupra lui.
Sala balurilor, Triclinium, construită vis-a-vis de un perete în care este săpat (sau, mai degrabă, sculptat) un mormânt impresionant.

2. DIGUL
Construit de nabateeni, alături de un bine pus la punct sistem de acumularea şi canalizarea apei, pentru a proteja capitala imperiului lor de inundaţiile din sezonul ploios şi pentru a-i asigura apa.

3. DEFILEUL EL SIQ
Este culoarul lung de aproape 2 km şi extrem de îngust, creat între nişte versanţi foarte înalţi, de până la 800m., care par nişte ziduri de apărare şi printre care se accede către imensul spaţiu al sitului antic Petra.
Pereţii din gresie “tărcată” în toate nuanţele posibile de roşu şi gălbui sunt atât de apropiaţi între ei, încât au locuri unde aproape îşi unesc margile, sus, deasupra ta.

4. “TREZORERIA” (“AL KHAZNEH”)
Impresionanta şi renumita faţadă cu coloane şi arcade săpată direct în stânca muntelui de către nabateeni.
Numele îi vine de la credinţa beduinilor că urna funerară susţinută de capetele coloanelor corintice era, de fapt, “Cutia cu Comori” ascunse ale nabateenilor.
Construită pe 2 etaje, lată de 25 de metri şi cu o înalţime ameţitoare, de aproape 40 de metri, Trezoreria este un templu cu 3 camere săpate efectiv în munte, în subsolul căruia nabateenii se pare că şi-au îngropat un lider important.
Un peisaj fotogenic, demn de Hollywood, ce să mai, ţinând cont că în faţa ei s-a turnat finalul filmului “Indiana Jones” 😉
Şi că a adus Petra în Patrimoniul Mondial UNESCO şi pe lista Celor 7 Minuni ale Lumii Moderne.

5. ALEEA CU FAŢADE
După defileul îngust, spaţiul se lărgeşte, lăsându-te să vezi puzderia de temple şi monumente sculptate în nisipul pietrificat – în stânca roşcată de gresie. De-o parte şi de alta a “străzii” nu ştii pe care dintre faţadele mormintelor nabateene să o admiri mai înainte.

6. TEATRUL
Construit de nabateeni în sec 1 Î.Ch., exclusiv prin săparea în trepte a stâncii muntelui, aminteşte, prin amploare, de amfiteatrele romane.

7. MORMÂNTUL CU URNĂ
Vis a vis de teatru, faţada, înaltă de 26 de m, sprijinind 2 etaje cu cu coloane şi arcadele sale, este impresionantă.
Îi urmează, înşirate unul după celălalt:

8. MORMÂNTUL DE MĂTASE,
Arătând ca un turn cu 4 coloane;

9. MORMÂNTUL CORINTIC
Care, prin împărţirea faţadei sale, mi-a amintit de o biserică ortodoxă;

10. MORMÂNTUL – PALAT
Extrem de înalt, grandios (46m înălţime!);

11. MORMÂNTUL LUI SEXTIUS FLORENTINUS
Dispus pe 2 etaje şi aparţinând unui guvernator roman al Statului Arab fondat pe teritoriul Petrei.

Sus, pe partea vestică a muntelui, în dreapta, se profilează un complex architectonic măreţ.
12. LOCUL JERTFELOR,
loc sacru al nabateenilor, construit strategic, pe inaltimile muntelui, cu două coloane- blocuri impresionante din piatră.

13. VALEA FARSA,
drumul de pelerinaj către Locul Jertfelor, cu multe morminte-monumente extrem de frumoase, aşa cum sunt:

14 . TEMPLUL-GRĂDINĂ

15. MORMÂNTUL SOLDATULUI ROMAN şi

16. MORMÂNTUL RENAŞTERII

Dacă în dreapta am admirat complexul architectonic impresionant de morminte monumentale, în stanga mi s-a deschis un adevarat bulevard!
17. STRADA CU COLOANE
Un bulevard lat de 6 m, pavat într-un stil impecabil pentru circulaţia vehiculelor şi străjuit de coloane – din care acum putem admira baza solidă, circulară. Era una dintre principalele străzi de shooping din vremea înfloritoare a Petrei, menţinută activă şi măreaţă inclusiv după ocupaţia romanilor.

18. TEMPLUL QASR AL-BINT
Strada se termină cu o poartă triplă, care dă spre TEMPLUL QASR AL-BINT, datând din sec 1 Î.Ch.
Nu m-a impresionat atât de mult arhitectura lui, cât detaliile uluitoare de inginerie: între blocurile de piatră au folosit lemn de ienupăr, care să atenueze zgălţâielile zidurilor în timpul cutremurelor, mari şi dese, de altfel, în această zonă. E?i, ce spui de asta?

19. De-a lungul străzii cu coloane se află UN COMPLEX DE GRĂDINI ŞI CLĂDIRI, meşteşugit construite, chiar la baza Marelui Templu.

20. MARELE TEMPLU.
Este format din 2 clădiri construite în oglindă, sub formă de semicerc, adăpostind între ele o arenă uriaşă.

21. TEMPLUL LEILOR
se află tot în această zonă. Îl recunoşti imediat după forma sa în trepte, de piramidă şi dupăă coloanele care îşi înconjoară.

22. BISERICA ROMANĂ,
construită pe dealul de vis a vis, unde încă se păstrează în stare bună mozaicurile romane cu reprezentări colorate, de forme geometrice ori de forme grafice repezentând cele 4 anotimpuri şi bunurile mărilor şi ale uscatului.

23. DRUMUL ASCENDENT PRIN MUNTE, SPRE MĂNĂSTIRE.
Templele despre care îţi povesteam sunt ultimele monumente construite de mâna omului pe care le-am admirat înainte de a intra în valea care duce către Mănăstire – valea îngustă, şerpuitoare şi ascendentă.
Pe unde, rămasă fără cuvinte, am urcat spre vărful muntelui şi am admirat în tăcere monumentele sculptate. Săpate de natură, de vânt şi de ploi în pereţii cei înalţi, cu straturi de toate nunaţele de roşu, portocaliu, trandafiriu şi galben.
Şi mi-am umplut privirile de priveliştea versanţilor spectaculoşi şi a văii roşii deschise exact sub mine.

24. AL DAIR – MĂNĂSTIREA
Faţada roşcată şi impresionantă a Mănăstirii a fost construită de nabateeni în sec al II-lea Î. Ch., în stilul pe care îl recunoşti imediat, după ce ai admirat déjà Trezoreria.
Mă aştepta, măreaţă, pe platoul din vârful muntelui, după urcuşul obositor printre versanţi.
Numele şi l-a luat de la faptul că, în perioada bizantină, a fost folosită ca mănăstire de călugări. Este uriaşă – probabil printre cele mai mari monumente din complexul Petrei, având o lăţime de 47m şi o înălţime de 49m.
Te sfătuiesc să îţi tragi sufletul în faţa Mănăstirii, dar să îţi continui drumul şi să o admiri şi de sus, din punctul cel mai înalt.

25. LOCUL PANORAMIC DIN VÂRFUL MUNTELUI
De aici nu am admirat doar Mănăstirea, ci şi peisajele spectaculoase din jur.

Căci de aici mi s-a întins la picioarele tale tot deşertul, până în zare, de o parte. Iar, de cealaltă parte, întregul sit roşcat şi stâncos al Petrei, scânteind în soare.
Soarele arzător chiar şi în aprilie, peste Petra cea trandafirie…
La revedere, Petra, pe data viitoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *