Gallery

Peru – pe drumul initiatic al zeilor: Puno-Cuzco

Calatorie in trecut: ziua 9 – Drumul initiatic Puno – Cuzco

Se zvoneste ca zeii supremi ai inkasilor, Pacha Mama (Mama Pamant) si Inti (Zeul Soare) i-au plamadit in Lacul Titikaka pe Mama Ocllo si pe Manco Capac.
De ce le-o fi dat numele astea bizare, nu ma intrebati pe mine, căci nici eu nu m-am prins!
Cert este ca ei au plecat din Titikaka, pe un drum initiatic, cu misiunea sa cladeasca un oras spiritualizat (Cuzco – cel care va deveni capitala Imperiului Inkas).

Drumul pe care il vom face azi reface traseul initiatic al domnului Capac. Manco Capac:
PUNO – PUKARA
Din Puno plecăm catre Pukara, orasul plan, rosu si prafuit. Apoi, printre munti inzapeziti si ceruri turcoaz, la Raya – o trecatoare care separa cele doua regiuni, Puno si Cuzco.

Mai multe impresii in imagini am pus aici

Inaintam apoi prin sate cu case păzite pe acoperis de boi mici din ceramica – simbol tradițional al norocului, fortei si sigurantei. Doar din loc in loc, satenii isi amintesc si mai pun si cate o cruce langa boii de pe acoperis. Traditia bate religia peste tot în Peru!

RACCHI
Oprim la Racchi, un satuc cu piateta prafuita, unde ne intampina ruinele unui templu pre-inka, zidit fara mortar, numai din imbinari perfecte de cuburi negre din piatra. Mari mesteri, oamenii astia!
Au ridicat templul pentru zeul Miraccochea. Se presupune ca arata ca un oras modern, cu arhitectura simetrica in intregul complex si cu o alee principala, prin care soarele patrundea triumfal si magnific la solstitiu.

ALTIPLANO
O tot tinem apoi tot înainte și-n sus, pe calea cea sfanta.
Peisajele se succed cu rapiditate:
dealuri vernil; munti stancosi și rosiatici; smârcuri; podis alpin, vaci, oi, lame pascand ichu (iarba foarte scurta si aspra de pe Alti Plano), mânate de peruani colorați.

CUZCO
Dupa 5 ajungem in Cuzco, inainte ca Tatal Inti sa apuna pe dupa muntii intre care fiul Manco Capac a cladit orasul sfânt.
Ne cazam si il vedem, la pas, pe timp de noapte.
E un oras superb, extrem de animat.
Piatetele, mai mari si mai mici, cu nelipsitele catedrale pe o latura, se succed ca zalele intr-un lant din bronz. Dai dintr-una intr-alta trecand pe sub portale din piatra sau prin culoare inguste, cu fatade vintage si usi albastre din lemn.

Pe maine, Cuzco – cand o sa te cunosc mai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *