Gallery

Peru – Arequipa

Calatorind in trecut – ziua 5: Arequipa, culori si conquistadori

In Arequipa (al doilea oras peruan, ca marime, dupa Lima) n-am trezit pe la 4, zgaltaita de un cutremur scurt si cuprinzator. Bastinasii sunt atat de obisnuiti, nici un au clipit. Doar suntem la poalele Zeului Misti – vulcanul!
Am dat in pragul hotelului nas in nas cu el, semet, alaturi de alt munte de aprox 6000m, impreuna cu care pazeste orasul.

Au stiut ei, inkasii, de ce li se inchinau zeilor nazurosi ai muntelui, atat de la poalele lui, cat si de pe versantii abrupti, unde isi facau jertfele umane.
(Juanita, mumia veche de 1500 de ani a unei fetite de 12 ani, sacrificata, abandonata si inghetata la 6000 m, sta insa muta, criptica in cripta ei frigorífica din muzeu).

Si au stiut si conquistadorii de ce s-au stabilit aici, peste comunitatea mistica de sub Misti. Si si-au facut case cu balcoane coloniale, biserici cu fatade dantelate, manastiri cu strazi numite dupa Spania- mama (Sevillia, Cordoba…).

Daca erai primul nascut, mergeai in armata. Daca erai al doilea nascut, te bagau intr-o carcera la manastire, sa inveti. Daca aveai ghinionul sa fi al treilea nascut, te casatoreai. Iar urmatorii nascuti… munceau.
Pe aleile intortocheate ale manastirii, culorile vii te pandesc la tot pasul. Peretii albastri – aici. Culoare lungi, portocalii – dincolo. Un patio alb, plin de muscate fucsia mi se deschide de dupa colt…

Si in afara zidurilor mănăstirii Santa Catalina, orasul culorilor mi se deschide in fata: femei peruane fara varsta , cu straie multicolore, isi cara in boccelutele cyclam cu turquise copiii si obiectele hand-made pufoase, din lana de alpaca. Vor scoate si ele cativa banuti (Soles) de la turisti.

Fatade de cladiri in tóate culorile lumii, in spatele carora iti rasar porticuri, alei si patio la fel de colorate: vernil-avocado, lime, albastru… de Peru, orange, fucsia, portocaliu-de-papaya…

Am luat pranzul la o ora nedefinita, sa fi fost undeva intre ora 3 si secolul 18 – intr-o bodega cu culoare locala (a se citi fff multa culoare!).
Mozaic vintage pe jos; coloane galbene. Mai ca-ti venea sa faci un tango argentinian ad-hoc, in loc sa mananci. Cand am iesit inapoi in strada si in prezent, soarele apunea prin arcada din dreapta noastra, prelingandu-si aurul topit peste invalmaseala strazii.

Noaptea, papagalul Ara, mascota turcoaz cu galben a hotelului, a stat cu noi langa piscina si ne-a ciugulit frunze de coca si resturi de biscuiti Eugenia din palma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *