Gallery

Noaptea magica de Sanziene


“S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole.
Dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, ca să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi…”
Mircea Eliade, “Noaptea de Sânziene”

Pe mine ma cheama Ileana – ca pe personajul feminin principal al lui Eliade, in “Noaptea de Sânziene”. Si, evident, nu trebuie sa mai mentionez de cate ori mi s-a spus, inevitabil, prin asociere, Ileana Cosanzeana 🙂

Se pare ca sarbatoarea traditionala a noptii de Sanziene isi are originea intr-un stravechi cult pagan, dedicat Soarelui si inceperii astronomice a verii, dupa cea mai lunga noapte din an. Si chiar și Cosânzeana – celebrul personaj al basmelor noastre romanesti – ar veni tot din aceeași sursă: “sancta Diana”, dand in limba romana “(Co) – sân – ziana”.

Ei, habar n-am daca aceasta coincidenta cu numele meu are vreo legatura cu obsesia mea dintotdeauna pentru noaptea asta din an.

Insa cu siguranta interesul meu major imi vine din firea predilect visatoare si deschisa catre detalii si lucruri speciale.
Pot spune ca am aceasta atractie magnetica, practic, din prima clipa cand am aflat despre noaptea magică a Sanzienelor. Si ca nu am incetat niciodata sa ma las invaluita de aceasta magie.

Noaptea în care se spune ca se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Traditiile romanilor spun că în această noapte – Noaptea de Sânziene (23-24 iunie) te poti întâlni cu Sânzâienele.
Numite şi Sfintele, Frumoasele, Măiastrele, Sânzâienele sunt fiinţe ireale, fantastice, eterice, luminoase, albe, frumoase, binefăcătoare, zâne cu cununi de flori pe părul lung si cu rochii albe, diafane.
Sanzienele au fost adesea reprezentate inlantuite si invartindu-se intr-o hora ametitoare, prin paduri si gradini. O imagine pe cinste, care incita chiar si cele mai potolite imaginatii.

Iata cateva elemente de basm si creatii romanesti care m-au inspirat si mi-au stranit imaginatia anul acesta, in asteptarea noptii de Sanziene:

* Colectia de vara 2014 a Florentinei Giol:
O superba colectie, pe care am admirat-o saptamana trecuta, la prezentarea de moda a creatoarei, la “The ONE – Style Icons Evening” de la Palatul Bragadiru.
Rochii diafane, multistratificate, din voaluri de matase naturala, in nuante aerate, de bej, crem si ivoire, cu reflexe violacee.
Niste rochii create parca direct din abur si din lumina, demne de niste nimfe ale noptilor magice.

Creatiile Florentinei Giol le gasesti pe: welovecouture.ro.
Iar mai multe informatii despre Florentina si cele mai noi creatii ale sale poti afla de pe pagina sa oficiala si de pe band of creators.

** Simbolul universal al Cenusaresei, transpus in Conduri romanesti de basm.
Despre Alexandru Marinescu – fauritorul de pantofi de basm – si brandul sau, Condur, am mai scris si cu alta ocazie.
Un brand foarte drag mie si de care ma leaga o multime de… pasi eleganti si fashionable, incaltata fiind in condurii mei masura 33,5.
Caci sunt pantofi cu poveste in spate.
Si care te fac sa te transpui si tu in povestea spusa.

“Condurii” sunt ca niste bijuterii: frumosi, delicati, speciali, lucrati manual, pentru un plus de comoditate, confort si stabilitate.
Si, daca tot sunt pantofi de inspiratie romaneasca, sunt creati si realizati cu migala si atentie, in atelierul din Romania.
Dintr-o piele fina-fina si cu accesorii en vogue, importate din patria modei, Italia.
“Condurii” creatorului Alexandru Marinescu pot fi comandati on-line de pe site-ul condurbyalexandru.ro

*** Podoabe boeme pentru Sanziene
Se spune ca Sanzienele se incing in hora lor ametitoare, din noaptea de trecere in a doua jumatate a anului, purtand cununi si podoabe din flori salbatice, de camp si de padure.

Zilele trecute mi-au atras atentia si m-am indragostit de cateva coliere si coronite handmade de pe boemo.ro, inspirate din folclorul romanesc.
Cu flori de camp, flori salbatice ori cu flori unice si fascinante, culese parca de pe taramuri nepamantene.
Modele inedite, realizate in cele mai diferite moduri: cu pietre semipretioase, margele, voal ori lana crosetata.
Originale si delicate, eu le-as vedea purtate de orice Sanziana urbana, asortate la cele mai diferite tinute, in fiecare zi.
Le poti admira si tu si comanda pe boemo.ro

Poate ca o sa ies in noaptea asta sa le caut pe zanele diafane printre teii inca infloriti. Sau sa le intampin, cu o floare in par. Si sa le admir. Fascinata de magie, asemenea personajelor lui Eliade. Oricum, povestea continua…
Si, nu uita, la fiecare pas poti intalini un motiv de bucurie sau un miracol. Trebuie doar sa stii sa le privesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *