Gallery

Nicaragua, ziua 6 (II): Celelalte Pueblos Blancos

PUEBLOS BLANCOS DE NICARAGUA: SI MAI MULTA CULOARE… LOCALA.
Pueblos Blancos – satele traditionale nica – nu au absolut nimic in comun cu omonimele lor din Andaluzia, Spania. In fine, doar numele si pitorescul locului.

Incununarea este, evident, Masaya, orasel renumit pentru ca sta la poalele senzationalului vulcan activ Masaya. Dar si pentru apreciata piata cu produse manufacturate, din piele si lemn. Gentute, curele, masti, rochite brodate: frumoase si cu preturi rezonabile.

Dar pitorescul continua:
De la Masatepe, cu nelipsita biserica stil colonial, galben-portocalie, de langa parcul si primaria orasului. Si cu atelierele sale celebre de mobila din fosta gara.

La Diriomo – un sat haios, activ nevoie mare, cu o biserica galben cu roze, impodobita mai ceva decat un castel din Disneyland.

Si in spectaculosul satuc Catarina.
Unde, prin mijlocul unei piete de mestesugari locali, am ajuns la punctul panoramic. Si respiratia mi-a fost taiata de atata frumusete:
La picioare mi s-a deschis, brusc, laguna Apoyo, o uriasa inima albastra intre maluri impadurite.
Lacul Nicaragua, o linie bleu, dreapta, bordisita cu un tiv verde impadurit si intinzandu-se pana in zare.
Maluri si dealuri verzi cat cuprinde, de jur imprejur.
Iar la dreapta, incununat cu nori, maretul vulcan Mombacho, cu care am legat deja o buna prietenie, zilele trecute.

Nu sunt o mancacioasa, asa ca nu miza pe mine sa recomand / povestesc despre mancaruri locale.
Practic, am mancat 3 pranzuri mari si late intr-o luna: 3 casados (carne cu garnituri muuulte: orez fiert, fasole rosie, legume diverse, sos iute si salata).
Si vreo 4 mic-dejunuri specifice: cu gallo-pinto (orez amestecat cu fasole neagra), ou si clatite cu gem de ananas sau tamarindo.
Nimic care sa ma dea pe spate.
Mi-au placut insa la nebunie fructele: mango si ananas, absolut delicioase in Costa Rica. Si avocado, pepene si mango verde (crud si acru), in Nicaragua. Aaa, si branza lor alba, ca un cas romanesc moale. Dar si cea afumata, delicioasa.
Plus cipsurile de platanos (bananele acelea foarte mari).

E 4 dimineata. Sunt intr-un hamac, in curticica in care canta cocosii din palmieri, in asteptarea rasaritului. Un avocado cu sare, pe post de mic dejun, imi suna atat de bine!

#Mai mullte despre aventura nicaraguană am scris zilnic în jurnal, AICI.

One thought on “Nicaragua, ziua 6 (II): Celelalte Pueblos Blancos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *