Gallery

Nicaragua, ziua 6 (I): Cealalta Granada

Acum doi ani si jumatate am facut un superb si complet circuit prin Andaluzia – sudul Spaniei.
Din care nu au lipsit nici Granada, cu Alhambra sa cea maura, mozaicata si dantelata si cu gradinile sale specatculoase, privind peste oras. Si nici linistitele Pueblos Blancos – satuce traditionale spaniole, cu case albe, cocotate, fotogenic, pe si printre stanci.

Nu ma gandeam, pe atunci, ca, iata, le voi regasi, intr-o alta forma, pe un alt continent, in alte culori, dar cu aceleasi nume. Nume date de colonizatorii spanioli, odata veniti pe continentul american, in Nicaragua!
Un alt element comun? Tandemul soare-canicula, care m-a toropit si in Andaluzia, in miez de toamna, si in Nicaragua, in ianuarie.
Despre întreaga mea aventură din Nicaragua poţi citi şi AICI

CEALALTA GRANADA: DE NICARAGUA!
Granada din Nicaragua este un orasel frumos si vesel, datand de la 1524, cand nenea Francisco de Cordoba l-a denumit dupa orasul din tara sa natala.
Si da, exista si aici o Alhambra, cum sa nu?! E un hotel de lux, chiar langa piateta-parc a orasului.

Intregul oras se desfsoara, practic, de-a lungul a 2 strazi principale lungi (dintre care una e coloana arhitecturalo-religioasa a orasului), plina de biserici, o piata cu de toate, ge-ni-al de aglomerata si… cateva case.
Acum, dupa ce cunosc orasul ca pe buzunarele mele goale dupa aceasta vacanta prelungita, pot sa iti recomand, ca o adevarata localnica, sa iti incepi turul din punctul cel mai indepartat de tarm. Si sa-l continui drept, drept, pe axa formata de bisericile orasului, pana dai de lacul Nicaragua.

Prima noastea oprire: fortareata La Polvora, cam ponosita ea, amintind izbitor de o cetate saseasca fortificata, de prin Transilvania noastra. Din bastioanele ei, daca ar fi fost vreodata deschisa, am fi admirat intregul oras…

Plimbarea continua pe straduta-n in jos, prin parcul Xalteva, de langa biserica cu acelasi nume. Nu, nu poti rata parcul, efectiv impanzit de coloane gri, frumoase, sculptate in piatra, ca intr-un templu greco-roman.

O tot tii apoi pe strada plina de casute simple, fericite si multicolore, asa cum intalnesti in intreaga Nicaragua.
Si mergi pana la superba biserica veche Merced. O urcare in turnul sau merita efortul si cei 16 Cordobi (0,6$), caci de aici am aruncat, incantata, mii de priviri avide asupra orasului pregatit de apus.

De aici, pasii ne-au purtat singuri pana la Plaza de la Independencia – piata centrala, nelipsita din orice oras colonial sud si central american. Un scuar bordisit de cladiri cu balcoane frumoase pe trei laturi si cu catedrala orasului pe cea de-a patra latura.
Catedrala din Granada nu face exceptie de la regulile de baza: vopsita in galben intens, cu colturi rotunjite, impunatoare, zambind vesela in soare, cat e ziua de lunga.

Fix din spatele ei incepe artera principala a Granadei:
La Calzada, plina de baruri, restaurante, agentii de turism, magazine cu suveniruri, vanzatori ambulanti, “Nica Libra” la gheatza. Si multi pietoni iesiti pe “strasse” – fie ei localnici sau turisti.

Aleea pietonala te duce singura catre Guadalupe, ultima biserica din impunatoarea axa. Inca o biserica alba veche, pazita de cativa palmieri si cateva statui albe din piatra.

Din fata ei incepe un bulevard lat, modern, care te conduce pana la pontonul, faleza si plaje de pe lacul Nicaragua.

In dreapta, la max 1,5km de bulevardul cu pricina, dupa ce am platit o taxa imfima, am intrat… intr-un parc de distractii. Cazut in decrepitudine, dezolant, amintind de Satul de Vacanta din Mamaia in extrasezon.
Insa aici si numai aici ne asteapta, cu bratele deschise si salupele pregatite, barcagii. Cu ei poti ajunge, pentru 1 ora (10$) intr-un circuit linistit printre Isletas – puzderia de insulite impadurite crescute in lac.
O plimbare lacustra care, facuta dupa-amiza, inainte de apus, este o experienta de milioane. Pe care am ratat-o insa, pentru ca, dupa o zi solicitanta, am ajuns cam tarziu la debarcader. La 5. Iar aici, sa nu uitam, soarele apune inevitabil la 5.40 p.m.

Asa ca i-am urat “Noapte buna” Granadei de pe plaja scaldata de valuri inspumate. Si m-am pregatit sufleteste pentru maine – o zi cu inca un vulcan si alte localitati cu nume andaluz de descoperit.

#Dar despre ele am povestit, pe larg, AICI

One thought on “Nicaragua, ziua 6 (I): Cealalta Granada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *