Gallery

Namaste, Patan!

DE CEALALTĂ PARTE A RÂULUI BAGMATI.
Despre cum am gasit Kathmandu la cateva luni dupa cutremurul din 25 aprilie ti-am povesti ieri.
Ce trebuie neaparat sa iti spun? Din Kathmandu aloca-ti o zi trebuie unei călătorii în Patan.
E la o aruncătură de băţ (doar 3km de Thamel), căci, practic, nu faci decât să treci pe celălalt mal al râului Bagmati şi deja eşti în cel de-al doilea ca mărime oraş din valea Kathmandu.

CEA MAI MARE CONCENTRAŢIE DE TEMPLE, AUR ŞI PORUMBEI PE METRUL PĂTRAT!
Nu e de mirare ca numele oficial al oraşului este “Lalitpur” (“Oraşul Frumuseţii”). Istoria veche şi frumuseţea arhitectonică a Nepalului par să se fi scris în mare parte în Patan, dacă judeci după încântătoarea înghesuială de temple pe metrul pătrat, mai multe decât în vecinele ei la fel de celebre, Kathmandu ori Bhaktapur.

Am pus în albumele de călătorie imaginile grăitoare!

Păşind pe aleea principală din centrul vechi e ca şi cum ai intra pe platourile de filmare a multor filme istorice, care se turnează, în acelaşi timp, claie peste grămadă, în acelaşi studio.
Capul şi ochii ţi se învârt ca stroboscopul, încercând să perceapă şi să digere întreaga gălăgie de informaţie istorică şi arhitectonica din faţa ta.

CE SĂ VEZI ÎN PATAN
Se succed cu rapiditate palate vechi, temple, pagode, băi din piatră, statui budiste şi hinduse, bazoreliefuri, sculpturi în bronz şi lemn din uriaşa piaţă centrală, Durbar.

Templul cu cinci etaje Kumbeshwar, construit la sf de secol 14.

Templul Roşu Machhendranath, din sec. 17, dedicat zeului ploii şi al abundenţei, cu sculpturi ale unor animale ciudate şi încântătoare. De aici pleaca toate carele, în parada traditionala ce se termină în satul vecin, Bungamati.

Templul din plăci de teracotă din sudul Pieţei Durbar, Mahaboudha, numit şi “Templul celor 1000 de Buddha” aflu că a fost făcut după numele si asemanarea templului din Bodhgaya, India – locul unde se spune că Buddha a atins iluminarea.

Templul Jagat Narayan, dedicat lui Vishnu, îşi etalează zidurile din cărămidă şi statuile fine din piatră şi din metal chiar pe malul râului Bagmati.

Cu siguranţă cireaşa de pe tortul aurit din Patan este Templul de Aur:
construit prin sec 12, cu faţade din aur, 4 porţi uriaşe, una bucată turn, 2 statui de lei, multe capete delicate de femei pe cele 3 straturi de acoperişuri ale mănăstririi budiste, monştri hidoşi prin colţuri şi broaşte ţestoase tronând în curte. Plus, bonus, o mare şi impunătoare statuie a lui Buddha.

Muzeul Patan este în Palatul Regal Malla, o clădire superbă ea, în sine, cu faţadele din cărămizi roşii şi lemn sculptat şi cu uşile şi ferestrele ei aurite. Unde mai pui ca adăposteste si sute de statuete din bronz ale zeităţilor budiste şi hinduse.

Rudra Varna Mahavihar este o mănăstrie budistă cu un templu în care erau încoronaţi regii vremurilor vechi. Curtea sa mare adăposteşte multe statui impresionante din bronz, lemn şi piatră.

In turul de oraş vechi dau peste vreo trei mici stupe şi pavilioane care au fost afectate de cutremur. Însă nepalezii cei uimitori au reuşit să adune resturile de cărămizi şi lemn şi să diminueze amintirile momentelor groaznice trăite cu câteva luni în urmă.

FESTIVALURI IN NEPAL
– Deepack, ce festivaluri mari aveţi în Nepal?
Ghidul nostru cel veşnic zâmbitor îmi numără pe degete:
Dashain, cel mai mare festival din Nepal, sărbătorit în Complexul Palatului Regal din Patan, în septembrie sau octombrie. O sărbătoare a spiritelor bune asupra celor rele, ce durează 2 săptămâni, exact ca în poveşti.

Buddha Jayanti, mare festival mare ce marchează naşterea lui Buddha, de Jestha Purnima. (Se tine într-o noapte cu lună plină din aprilie sau mai).

Dar nu numai nasterea lui Buddha (nascut aici, in Nepal, in Lumbini) se celebreaza cu fast. Si naşterea lui Krishna este marcată de un festival important, fiind sarbatorită de hinduşi tot în Patan, în Piaţa Durbar, într-o noapte din august sau septembrie.

Iar templul Kumbheshwor, construit in sec 14, găzduieşte, în iulie sau august, pelerinajul anual al hinduşilor de-a lungul zilei Janal Purnima.

Câtiva sahdu (oamenii sacrii pictaţi pe faţă) stau, cu privirile pierdute, direct pe pietrele din Piaţa Durbar sau pe treptele din piatră ale templelor.
Credincioşi hinduşi îşi aduc ofrandele şi bat multele clopoţele care anunţă spiritele protectoare să rămână vigilente. Sau primesc binecuvântarea unor brahmani în straie multicolore.
Alţi credincioşi, budişti de data asta, învârt cilindrii metalici şi grei, gravaţi cu rugăciuni.
E ora de rugăciune pentru toţi credincioşii.
Namaste, Patan! Seară frumoasă, nepalezi obositor de coloraţi, de gălăgioşi, de complecşi. De zâmbitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *