Gallery

Namaste, Lumbini – oraşul unde s-a născut Buddha

SINGURE ÎN ORAŞUL BARICADAT.
Lumbini este pentru budişti ceea ce este Betleemul pentru creştini: locul de naştere al liderului spiritual al unei întregi religii!
În Lumbini, sub ramurile unui copac, s-a născut Gautama Siddhartha Buddha Shakyamuni. Apostolul păcii şi al compasiunii, cel care a renunţat la toate cele lumeşti şi a plecat să caute o cale pentru evitarea morţii şi a nefericirii pământeşti. Şi care a atins Iluminarea. Sună familiar până aici, nu ţi se pare?

Ne-am dorit mult, încă de când ne-am făcut planul de călătorie, să vizităm şi acest loc plin de simboluri, acest loc sacru de pelerinaj al atâtor şi atâtor credincioşi din întreaga lume. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târgul nepalez. Căci iată că Shiva (nu, nu zeul hindus Shiva-Distrugătorul, ci proprietarul agenţiei cu care ne-am făcut turul de Nepal) ne distruge planurile cu vestea-bombă:
– De câteva zile nu mai e voie să se intre în Lumbini.
– ?!?
– S-a adoptat noua Constituţie nepaleză. Și asta a strârnit revolte în rândul extremiştilor din zona Lumbini. Așa că oraşul sfânt a fost închis.
– Poftim? Păi noi suntem turiste, nu revoluţionari!
– Închis pentru oricine!

Este, practic, un oraș baricadat – împotriva revoluţionarilor și, implicit, şi al oricărui călător paşnic şi nevinovat.

– Dar noi nici nu ne gândim să NU mergem în Lumbini. Înţelegi, Shiva? NICI-NU-NE-GÂN-DIIIM! Cum facem?
OK, no problem, ne dă Shiva inevitabila lui replică. Avem pile, dăm telefoane, rezolvăm.
– OK!!!
– Dar e periculos… Revoluționarii sunt agresivi…
No problem, răspundem noi în cor.

Noi patru, singurele turiste care au vizitat locul de nastere a lui Buddha într-o zi de revolutie in Lumbini

Noi patru, singurele turiste care au vizitat locul de nastere a lui Buddha într-o zi de revolutie in Lumbini

LUMBINI, DESCHIDE-TE! PRECUM SESAM!
Nu cred să mai fi văzut ţicnite ca noi. Dar, deh, nu e treaba lui. Treaba lui e să se descurce în orice situaţie complicată şi să rezolve orice, aşa cum deduc că face întotdeauna.
Produce așadar (Buddha ştie cum!) o ţidulă de trecere pentru noi, patru turiste, şoferul Raj, supranumit Schumi și ghidul Deepack, care ne mărturiseşte, râzând de parcă tocmai i-au fătat caprele, cât îi este de frică.

Valuri de revoluţionari nepalezi ambalând scuterele şi agitând năprasnic steaguri negre şi albastre se îndreaptă către Lumbini. Noi si Jeepul nostru argintiu ne strecurăm vajnic printre ei, până ajungem la nişte garduri din sârmă ghimpată ridicate în mijlocul drumului.

– Halt, ne somează poliţiștii, vigilenți. Actele!
O vacă se plimbă agale pe mijlocul drumului. Câteva găini ciugulesc prin colb. Poliţiştii se uită cruciş la nebunele roşcate şi blonde care vor să intre, cu orice preţ, în Lumbini cel închis.

Deepack stă cu ei la palavre nepaleze.
Deducem că le povesteşte cum că e cu astea patru românce nebune în maşină, le spune și al cui e şi din partea cărui barosan vine. Căci dă, fericit, ţidula magică la control şi… tanaaam, intrarea ne este permisă, precum cea a lui Ali Baba prin poarta Sesam.

Cu un nod de emoție în gât am intrat în Lumbini, orașul sfânt, orașul lui Buddha, oraşul baricadat, din care orice urmă de turist a dispărut deja de o săptămână.
Porţile hotelului luxos la care suntem cazate sunt baricadate şi ele. Ni le deschide cu greu un tip care ne va fi şi recepţioner, şi chelner, şi barman. Probabil tot el e şi bucătar şi femeie de serviciu, ţinând cont de lipsa totală de turişti.

LA PAS PRIN LUMBINI, LOCUL DE NAŞTERE AL LUI BUDDHA.
GRĂDINA SFÂNTĂ:

Loc important de pelerinaj sacru, în mod normal extrem de aglomerat, regăsim Lumbini pustiu, din cauza proaspetelor reguli politice. Suntem singurele turiste rătăcite pe aici, în vremuri de restrişte.
Începem vizita cu grădina sacră în care, în 623 Î. Ch., regina Maya Devi i-a dat naştere lui Gautama Siddhartha.

Stâlpul din piatră Ashokan, piatra marcată, copacul sacru, de creanga căruia Maya s-a ţinut, templul Maya Devi, ridicat peste piatra unde a pus prima dată talpa Siddhartha- cel ce va deveni, la 35 de ani, Buddha.

Iar ce a urmat… e istorie:
Ţinut departe de greutăţile vieţii, tânărul prinţ Siddhartha iese la 29 de ani din palat şi vede un bătrân, un bolnav, un mort și un ascet. Revelaţii ale nefericirii umane, care îl determină să renunţe la toate bogăţiile, să îşi părăsească familia şi să caute Calea prin care să se elibereze, să ne elibereze de suferinţă.
Devine ascet şi, după 6 ani, meditând sub un copac, atinge Nirvana (Bodhi – Iluminarea), descoperind cele 4 adevăruri (nașterea, bătrânețea, boala și moartea) pentru eliberarea de suferință și calea de accedere către Nirvana (eternitatea). Devine astfel Buddha (în sanscrită însemnând “Cel Iluminat”) si predica timp de 40 de ani pentru comunitatea din ce în ce mai mare de adepţi.

TEMPLUL MAMEI LUI BUDDHA, MAYA DEVI
Un mamei lui Buddha este sfânt, aici închinandu-se şi hinduşii, şi budiştii.
Cel mai frumos şi mai impresionant este, cu siguranţă, basorelieful sculptat în piatra, dezvăluindu-ne detaliile naşterii, pe bebeluşul Buddha în poziţie lotus, alături de mama sa şi de figuri celeste, care, din cer, toarnă peste el apă şi flori de lotus.

În spatele templului se află PISCINA SFÂNTĂ “PUSKARANI”, în care se crede că regina Maya Devi a făcut ultima baie înainte de a-i da naştere lui Buddha. Şi tot aici i-a făcut bebeluşului prima baie, purificatoare.
}n imediata apropiere este Stâlpul Asokan, purtătorul primei dovezi scrise despre naşterea lui Buddha, prin cele cateva rânduri gravate de Împăratul Ashoka, încă intacte.

CUM AJUNGI ÎN LUMBINI
Ţin să menţionez că, pentru vremuri mai puţin tulburi, in Lumbini se poate ajunge şi cu avionul din Kathmandu, pe aeroportul din Bhairahawa.
Iei autobuzul intre Sunauli (statia este vis a vis de Hotelul Yeti) până în Lumbini. Ultimul autobuz de întoarcere pleacă la 5 dupăamiaza.
Pentru variaţie şi ca sa economiseşti bani, poţi să vii cu autobuzul din Kathmandu, prin Pokhara, Varanasi şi Sunauli şi apoi să antamezi un taxi, cu care să te tocmeşti bine înainte să te urci! Iar în Lumbini să închiriezi o bicicletă de la orice hotel.

KAPILAVASTRU – ORASUL UNDE A LOCUIT BUDDHA
Vechea capitală a Sakya, Kapilvastu, a fost acum identificată a fi în actualul Tilaurakot, un sit plin de ruine, la 25 km de Lumbini. Se pare că era o cetate mare, cu stupe, mănăstiri şi clădiri impresionante.
Alte oraşe sacre şi situri arheologice din zonă:
Araurakot, la 9 km de Kapilavastru.
Gotihawa, la 5 km de Kapilavastru.
Kudan, la 2 km de Taulihawa-Kapilavastru, în drum spre Gotihawa.
Niglihawa şi Sagarhawa, ambele aproape de Tilaurakot
Devedaha şi Ramgram.
În toate aceste zone, săpăturile arheologice au descoperit ruine de stupe şi mănăstriri importante.

În fine, din cauza situaţiei politice din septembrie 2015 dupa Christos (respectiv anul 2072 conform calendarului nepalez), noi nu am mai putut întinde coarda, ca să ajungem şi în Kapilavastru şi în vecinătăţi – închise şi ele din aceleasi motive politice.
Dar, pentru o zi şi o noapte, am fost singurele turiste care au călcat, smerite si incantate, prin locurile sfinte unde s-a născut Buddha, piedute printre câţiva localnici, călugări budişti şi soldaţi. Noroc? Un semn de gratie divina?
Namaste, Lumbini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *