Gallery

Namaste, Bhaktapur!

Îţi spuneam că s-au aliniat astrele hinduso-budiste într-un maaare fel, asftel încât să ajung pe plaiuri nepaleze la doar patru luni dupa cutremurul din Nepal din 25 aprilie 2015.
Dacă piaţa centrală, Durbar, a fost un şantier gigantic în reconstrucţie pe care l-am întâlnit în Kathamandu, atunci oraşul Bhaktapur este pe locul 2 în topul trist al clădirilor cu încărcătură istorică afectate de cutremur. Dar farmecul nu i-a disparut deloc, absolut deloc!

Scări înalte săpate în pietroaie gigantice, dantelării delicate din lemn negru sculptat, basoreliefuri religioase sau erotice, acoperişuri dichisite, statui surprinzătoare cu cămile, elefanţi sau vaci, templu lângă templu, care mai încântător decât altul.

Pe scurt, Bhaktapur, celebrul orăşel bijuterie de secol 12, de la doar 10 km de Kathmandu.
Simpaticul ghid Deepak îmi spune că oraşul are multe “porecle”: “Oraşul Credincioşilor”, “Moştenirea cea vie”, “Nestemata Culturală a Nepalului”, avand un binemeritat loc în elita celor mari 3 oraşe regale ale Nepalului, alături de capitală şi de Patan.
Răsfoind albumele de călătorie grăitoare, vei înţelege de ce!

###
CE SĂ VEZI ÎN BHAKTAPUR
Nici nu trebuie sa iti faci un plan de bataie. Ia-o pur si simplu la pas din piaţetă în piaţetă: Durbar (Piaţa Centrală), Taumadhi, Piaţa Olarilor…
Templele de teracotă mă încântă şi aici, oriunde privesc in jur, ca nişte poeme eterne săpate în orăşelul atemporal.

PIAŢA TAUMADHI:
Cel mai impresionant din Bhaktapur este, su siguranţă, Templul Nyatapola (sau Taumadhi Tole), pagoda cu 5 etaje. Este, de altfel, şi cel mai înalt templu din Nepal, construit pe la 1700.

În PIAŢA DURBAR:
(în partea sa de nord) descopar cu încântare Palatul cu 55 de Ferestre. Fost Palat Regal până la jumatatea sec 18, cu o spectaculoasă Poartă de Aur, acum adăposteşte Galeria Naţională de Artă, cu o colecţie impresionantă de picturi tantrice.

Chiar in fata complexului Templului Taleju este Poarta de Aur, afectata de cutremur. Si Baia Regala, avand si ea o parte aurita, demna de regi, cum altfel?

Tot in Durbar se afla si turnul Marele Clopot, omagiu adus zeitei Taleju si reper pentru intalnirile publice din piata.
Si, in apropiere, Templul Yaksheswor Mahadev, construit in sec 15 dupa modelul Templului sfant Pashupatinath din Kathmandu, cu basoreliefuri si sculpturi in lemn cu teme erotice pe partea din spate.

In Durbar te ia valul si, practic, nu mai prididesti sa admiri locuri si constructii spectaculoase: octagonalul Chyasin Mandap, Templul Siddhi Laxmi Temple, Templul lui Shiva (Phasi-dega), Vatsala, Bcomplexul handarkhal, Chatu Brahma Mahavihar, templele Indrayani, Balakhu Ganesh, Tripura-sundari, dar si Char Dham (lucuri de pelerinaj al hindusilor).

PIAŢA DATTATREYA:
Adăposteşte mănăstirile hinduse din oraş, numite math, dar şi nelipsitele temple-bijuterie şi câteva muzee.
În timpul festivalului Mohani (Dashain), in complexul Wane Layaku de lângă Templul Dattatreya Temple se poate admira un rar şi spectaculos Ghau-batacha (ceas pe bază de apă, din câte am înţele de la ghid).

OK, gata cu vizitatul obiectivelor turistice. Este momentul să faci o pauză şi sa te laşi pur si simplu pierdut pin piaţetele şi străduţele oraşului. Si sa admiri spectacolul strazii.
Olari la lucru în Piaţa Olarilor. Muncitori adunaţi în grupuri, curăţând şi reconstruind Bhaktapurul. Vânzatoare ambulante de bijuterii. Vânzători de legume, gogoşele şi sucuri proaspete de rodie.
Capre, porumbei si catei linistiti, inevitabil in jurul oricarui templu. Femei cărând copiii ochioşi de-o mână şi câte o găleată de apă în cealaltă mână. Alte femei cu coşuri uriaşe pe cap sau spălând si intinzand rufe.

Călugări budisti cerşetori în straie portocalii trec aliniati pe străduţe, la ora bine ştiuta, cu vasele pregătite pentru a primi milostenia credincioşilor, care le împart orez şi legume din prea-puţinul lor.
Agitaţie şi, totuşi, linişte. Nicio maşină, doar biciclete şi copii alergând te mai scot din starea de vătuire ireală în care intrii în Bhaktapur.
Totul pare din alt timp, din altă lume.

Faimoasa clădire cu Păunul la fereastră şi multe alte clădiri divin decorate cu lemn sculptat stau să cadă, sprijinite în proptele uriaşe din lemn.
Ma mai urc pentru o ultima privire de ansamblu, pe “terasa” de la ultimul etaj al templului inalt, pazit de lei impietriti.
Dedesupt, nepalezii isi reconstruiesc orasul si istoria. Muntii uriasi ii supravegheaza, mareti, de la orizont.
As putea sta aici o vesnicie si, bag mana in foc, nu as simti cum trece timpul printre templele din piatra si teracota din Bhaktapur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *