Gallery

Monaco – Grace and Style. Part 1: Cum am ajuns cu elicopterul la Monte Carlo

Vara aceasta am avut plăcerea să particip la lansarea în România a filmului “Grace de Monaco”, în cadrul unei gale glam & stylish.
Gala “Style Icons Evening”, organizată de The ONE la Palatul Bragadiru, special pentru a sărbători împreună, cu ştaif şi stil, un film-legendă. Despre o figură legendară: Grace Kelly, actriţa, devenită ulterior Grace de Monaco.
Pe atunci nu aveam încă nici cea mai vagă idee că, în câteva luni, urma să revăd, după 10 ani, Monaco…

Toţi ştim că, de secole, regatul ăsta – miniatural ca teritoriu, dar măreţ prin lux şi strălucire exclusivistă – a reprezentat un simbol al eleganţei, bogăţiei, arhitecturii somptuase şi distracţiilor cu ştaif.

Şi a creat, an de an, visul pentru o viaţă perfectă a mii de turiştii din întreaga lume, atraşi de peisajul spectaculos de munte scăldat de mare, de clima mediteraneană blândă, de plajele luxoase, de cazinourile pline de viaţă şi de evenimentele renumite – fie ele sportive, culturale sau mondene.

Sincer – mi-am zis încă de când am primit invitaţia APG la Monaco – dacă tot faci un circuit în inima luxului, cum să-l faci altfel decât epatant, in a Monaco & Hollywood style?
Sau, mai exact, în stilul poveştii lui Grace Kelly – actriţa americană premiată cu un Oscar şi, apoi, cu un titlu de prinţesă a regatului Monaco, odată devenită soţia prinţului Rainier!

FĂ-ŢI O INTRARE MEMORABILĂ

…Şi ce poate fi mai în forţă şi mai de neuitat decât o aterizare cu elicopterul pe malul Mării Mediterane, într-un cartier monegasc?
Am zburat, de dimineaţă, cu un elicopter Heli Air Monaco, de pe heliportul din Nisa pe cel din Fontvieille, Monaco.
Un zbor scurt, senzaţional, memorabil, pe deasupra mării, urmând linia stâncoasă şi sinuasă a coastei.

STAI LA UN HOTEL CELEBRU

Despre hotelul la care am stat – Fairmont – îmi este foarte greu să fac un Top5 personal.
Din simplul motiv că am prea multe lucruri la superlativ pe care aş vrea să le trec pe listă!
Dar să mă concentrez şi să le sintetizez.
Ţinând cont că relieful regatului face ca totul să pară stratificat, de pe vârfurile stâncoase până la malul mării, aş putea spune ca hotelul Faimont este exact… sub Cazinoul din Monte Carlo.
Parcul de pe acoperişul său dă, de fapt, chiar spre latura dinspre mare a Cazinoului.
Un parc fastuos, tocmai bun pentru a face un shooting in style şi a savura un cocktail spumos şi o lectură plăcută a cărţii lui Jean de Cars despre viaţa lui Grace.

O latură a sa şi a terasei sale dă spre Cheiul Lois II şi spre Port. Iar alta – spre estul insulei şi spre plajele de la Larvotto.
În faţa hotelului se profilează cu personalitate celebra curbă strânsă din Circuitul de Formula 1.
Iar traseul Marelui Premiu mai trece o dată, în trombă şi cu mulţi cai putere, chiar… pe sub hotel. Mai exact, pe şoseaua construită printre stâlpii din mare pe care se sprijină hotelul.

Pentru persoanele mai sportive, Fairmont adăposteşte o piscină pe terasă, sală de sport şi SPA.
Iar pentru les gourmands et les gourmes – un restaurant excelent cotat, Nobu.

WALK LIKE A STAR
Dar să ieşim la plimbare. Sunt primele zile de noiembrie şi o vreme de plină vară.
În dreapta hotelului, paşii mă poartă pe faleză, pe urmele starurilor. La propriu!
Căci multe vedete si-au lasat amprenta pe pavajul aleii, deasupra stelei care îl reprezintă pe fiecare.
Este locul preferat de promenada pentru turisti şi o modalitate excelentă să ajungi la Grimaldi Forum şi la Gradina Japoneză – un spaţiu delicat, extrem de zen şi de verde, creat atât de natural exact sub versantul stâncos.

… AND SWIM LIKE A STAR, TOO!
Căci plajele de fiţe din Monaco încep imediat unde se termină aleea starurilor, spre Larvotto. Aici poţi întâlni vedetele şi bogătaşii lumii, la distanţă de privirile indiscrete. Dacă nu ar fi atâta discreţie civilizată aici, în Monaco, s-ar produce un vacarm de nedescris, căci toată lumea ar vorbi în toate limbile pământului. De la monagheză, franceză şi italiană – limbile oficiale, până la arabă şi la limba magnaţilor ruşi.

Deşi este de abia trecut de prânz, temperatura s-a ridicat mult peste 27 de grade. O plajă estică, retrasă, mă atrage cu apele sale turcoaz şi stâncile albe, aproape de Monte Carlo Beach Hotel.

Iar după-amiaza, inconştient, urmăresc soarele prin Fontvieille, în vest. Şi-l prind, la apus, pe plajele nisipoase dinspre Cap d Ail. Şi în portul plin ochi de iahturi care mai de care mai luxoase, mari cât nişte conace şi fastuase (precum averile faraonilor cărora unele chiar le poartă numele).

HAI LA PALAT! TE VA ÎNTÂMPINA… ÎNSUŞI PRINŢUL!
Nu puteam să plec din Monaco fără a vizita, într-una dintre zile, şi celebra Le Rocher – stânca enormă şi abruptă, unde a luat naştere, de fapt, regatul monegasc.
Şi unde acum se află oraşul vechi, medieval, cu străduţe înguste şi clădiri roz şi galbene, ca nişte torturi ornate princiar.
Catedrala maiestuasă, unde se află mormântul Prinţesei Grace de Monaco.
Şi, chiar pe marginea stâncii, Palatul Princiar, din care doar turnurile crenelate de apărare şi tunurile ornamentale mai amintesc de istoria zbuciumată a regatului.

Pe cât de auster este palatul de exterior, pe atât de fastuos este în interior.
Am făcut, evident, şi un nepreţuit tur al camerelor princiare. Cu atât mai mult cu cât ghidul care ne-a călăuzit paşii a fost …însusi Albert de Monaco (sau, în fine, vocea lui înregistrată, spunând povestea istorică şi arhitectonică a Palatului!)

NOROCUL LE ZÂMBEŞTE STARURILOR!

Şi, după ce te-ai plimbat în lung şi-n lat şi-n sus şi-n jos prin Monaco, sincer, cum să închei o seară perfectă altfel decât în stil… Bond?! James Bond!
La celebrul Cazino, construit în 1863, de Garnier, arhitect şi al Operei din Paris.
La mesele sale de ruleta sau blackjack.
Sau admirându-i arhitectura senzaţională şi maşinile spectaculoase care parchează, la foc continuu, în faţa intrării.
Cazinoul chiar este elementul picant, sarea şi piperul unui sejur de fiţe la Monte Carlo! 😉

FII COSMOPOLIT!

UN EVENIMENT DE CALIBRU INTERNAŢIONAL.
UN COCKTAIL CU ŞTAIF.
ŞI UN EVENIMENT CULTURAL.
Sunt ingredientele absolut necesare, care sub nicio formă nu ar putea lipsi dintr-o vacanţă completă la Monaco!
Iar eu, cu siguranţă, m-am bucurat de toate, în cele câteva zile de vis petrecute aici!
Dimineaţa mi-am început-o cu o conferinţa internaţională şi cosmopolită a APG – the Network of Airline Services. A continuat cu decernarea APG Awards, unde am avut plăcerea să aflu că Tarom a câştigat un meritoriu loc 4 în topul celor mai bune companii aeriene.

Iar seara s-a încheiat în aceeaşi atmosferă plăcută, cu un cocktail in 60 style, oferit de APG World Connect pe luxoasa terasă a Fairmont Hotel, într-o superbă noapte caldă şi înstelată de noiembrie.

Un sejur de multe stele nu se putea încheia altfel decât cu un eveniment cultural:
un concert excepţional de pian. Susţinut de pianistul japonez Naryia Nogi, aplaudat la scenă deschisă de 500 de persoane, în Auditorumul Reiner III.

Şi cu o gală somptuasă, black tie, în Fairmont – unul dintre cele mai spectaculoase hoteluri din Monaco, aşa cum ţi-am dezvăluit deja.
O gală cu delicatese în farfurii (preparate de Master Chefs cu multe stele Michelin). Şi, în cupe, cu le champagne – licoarea vecinilor francezi, cea care a curs în valuri întreaga seară!


Da, până la urmă, despre asta e vorba!
Monaco… is about Grace, Luxury and Style!
Un regat mic cât un oraş.
Cu un şarm uriaş, însă.
Şi în care încap atâtea lucruri fastuase de făcut şi atâtea locuri fascinate de văzut.
Încât, la apus, cu nasul lipit nostalgic pe geamul elicopterului care mă poartă spre Nisa, nu pot decât să oftez.
Şi să îmi doresc deja să revin.
Au revoir, Monaco! A bientot! Pe cât mai curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *