Gallery

Marea hoinareala prin Marea Britanie – partea 1: Anglia

De curand, cercetătorii din Marea Britanie au propus o nouă teorie privind originea si scopul monumentului Stonehenge: ei sugereaza că acesta a fost iniţial un cimitir, loc de sacrificare a animalelor şi loc de întâlnire pentru oameni, în zilele de sărbătoare.

Si cand te gandesti ca, acum un an si ceva, cand l-am vizitat eu, complexul de pietre de la Stonhenge era considerat calendar sau observator astronomic.

Of, nimic nu mai e ce-a fost! Pana si chestiile astea antice, cu adevaruri pe care le credeam de neclintit, se schimba cu viteza in zilele noastre!
Maine-poimaine o sa aflu ca Nessie, legendarul monstrul din Loch Ness, este de fapt un prapadit de peste mic, albastrui si batand din aripioare, gen Nimo.
Si ca Urquhart Castle – castelul de pe malul lacului Loch Ness – era, de fapt, un centru SPA pentru celtii privilegiati.

***
Si iata cum, din nostalgia vremurilor de aur, mi s-au trezit brusc amintirile despre orasele celebre, satucele pline de istorie si locurile fara nume stiut pe unde am hoinarit prin Marea Britanie.
O sa va povestesc cateva ceva despre lucrurile si locurile care nu (mai) sunt ce par a fi in Anglia si Scotia:

1. LONDRA:
Ar trebui sa spun de la bun inceput ca un tur al Londrei se poate produce tragand cu Ochiul Londrei (marea roata kitchoasa, din care poti admira intreaga Londra)

pe malul celalalt al Tamisei, catre galbuiul Palat al Parlamentului,

si la al sau celebrul turn cu ceas, Big Ben,

cu dantelata Catedrala Westminster, in care regii Angliei sunt botezati, casatoriti, aclamati&inmormantati,

si catre London Bridge, cu cele doua turnuri superbe

ori, a-cote, peste umar, catre cetatea-fortareata medievala, London Tower.


Mai trebuie sa vezi:
Hyde Park (un parc verde si enorm, in care chiar poti sa te… pitesti, vorba numelui sau – pronuntat identic cu “Hide Park”)


Palatul Buckingham – casa familiei regale


si bogatele cartiere Celsea ori Notting Hill,


si picantul si boemul Soho, unde sa stai la un pub



sau Picadilly si Trafalgar Square, cu British Museum si Tate Gallery

Toate cele mai-sus amintite sunt destul de comasate incat sa poata fi batute cu piciorul sau, daca va ploua foarte tare, pe bucati mici, imbarcat in taxiurile londoneze:

In afara de acest perimetru – centrul vechi – Londra cea de zi cu zi, trista si terna, m-a lasat rece. Evident, este o parere pur personala si subiectiva…

Doar Tamisa cea misterioasa


si cerul nazuros si absolut senzational al Londrei, schimbandu-si nuantele si consistenta la fiecare 3 minute, m-au mai incantat cu adevarat.



***

2. STRATFORD-UPON-AVON – satul si casa lui Shakespeare:
Am vazut filmul Anonymus, cu teoria conspiratiei cum ca Shakespeare a fost, de fapt, un nobil talentat, care i-a pus, pleasca, in carca intreaga sa opera geniala unui betivan, scriitor mediocru. Si nimic nu a mai fost la fel dupa! (sau, vorba poetului, restul e istorie…)

Cand am ajuns in satul unde s-a nascut Shakespeare,
parca-parca am inceput sa mai cred – asa, putin, intr-un Shakespeare gen Mosh Craciun.

I-am vazut mormantul din catedrala din sat.

O catedrala tacuta, misterioasa, inconjurata de un cimitir vechi

si de raul Avon, brazdat de niste barcutzo-vaporase vintage extrem de simpatice.

Si i-am vizitat si casa (evident, nu se stie daca e chiar a lui Shakespeare); cu patutul in care a crescut, cu curtea in care s-a jucat, cu tot tacamul si tamtamul turistic aferent.


Intrarea in casa sa face printr-o cladire ultra-moderna, cu etaj si usi din sticla, total nefericit aleasa pentru a-l reprezenta pe Shakespeare….

In rest, satul chiar merita vizitat – chiar si pe ploaie torentiala, cum am prins eu.


Este superb, ca din poveste.


Rupt cu totul din timp, cu case albe cu barne negre, din lemn, strambe de te miri cum de-si mai tin echilibrul si desprinse parca direct din 1400 anul Domnului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *