Gallery

Bangkok – Life is OK!

“Life is ok!”
Este sloganul care m-a intimpinat pe primul panou publicitar din aeroportul din Bangkok. Nu am retinut al cui brand era sloganul. Si nici nu conteaza. Ar fi trebuit, oricum, sa fie sloganul oficial al Bangkokului. Al acestui orasul gigant cu peste 8mil de locuitori care se inghesuiesc zilnic pe strazile hiperaglomerate si megapoluate. Si isi gatesc, in majoritate, mancarea direct pe tarabele din drum si-si iau pranzul si cina toot acolo.
In aromele sufocante de peste fript, ciorbe de origine incerta si lemongrass pus peste orice fel de mancare. Aromele de mancare se amesteca cu noxele traficului infernal si cu umiditatea fierbinte, ce transforma aerul intr-o masa clisoasa, aproape tangibila si aproape irespirabila.
Este aerul care-ti patrunde in corp din clipa in care respiri aer de Thailanda si care te va urmari tot timpul cat stai aici!

Siam, numele tarii inainte sa devina oficial, la mijlocul sec 20, “Thailanda – “Tara Libera”, inseamna “Tara Zambetului”. Poate pentru ca locuitorii indulcesc cuvintele, le pronunta ca si cum ar zambi, iar chipurile lor sunt senine ca niste feţe de copii.

***

Templele (hinduse sau buddhiste) sunt incarcate cum numai niste temple asiatice pot fi, indiferent daca sunt in stil original thailandez sau influentate de arhitectura kmera.
In Marele Palat National m-a incantat Wat Phra Kaew – Templul lui Buddha de Smarald.
Cel mai mare si mai vechi templu din Bangkok, templul Wat Pho adaposteste statuia lui Buddha culcat, o statuie aurita, extrem de mare, cu talpi cu incrustatii din sifed.
***
A doua zi, dis de dimineata, am intrat prin viermuiala de oameni si printre mormanele frumos miroasitoare de flori in Piata de Flori, chiar langa China Town.
Pentru cine are stomacul bun si nervii necesari, un pranz la un restaurant pe malul râului Chao Praya este pitoresc si perfect potrivit pentru a fi cat mai aproape de portul din care iei vaporasul, pentru a trece catre impunatoarea pagoda – stupa budista de pe celalalt mal, “Templul Zorilor”.

***
Plimbare pe canale cu vaporasul, unde casele lacustre, construite pe stalpi infipti in fundul raului ori canalului te impresioneaza cu saracia lor.
Stupele de aici sunt invadate de basoreliefuri cu flori, personaje mitologice si ghirlande multicolore din ceramica smaltuita.
Fie ca o privesti de la baza ei, fie ca te urci pana pe ultima platforma accesibila vizitatorilor, templul te va incanta si surprinde din orice punct te-ai uita la el, oricat de mult timp l-ai admira.
***
De aici ne-am imbarcat pe o barca traditionala cu botul lung, cu care am pornit in traversarea in lung si in lat a canalelor orasului, pana in vechiul oras Thonburi, care acum este un cartier al Bangkok-ului. Plimbarea pe canalelel strajuite de case lacustre, sustinute de piloni din lemn, te va familiariza mai mult cu ce inseamna modul traditional sii simplu de viata al thailandezilor, departe de cladirile moderne din Bangkok.
***
Pentru a gusta din plin culoarea locala, am mers si cu tuk-tukul seara – motoreta cu doua locuri in spate plus soferul. O idee extrem de proasta, caci aerul din traficul infernal al Bangkokului era criminal, la propriu.
***
Aveam in plan inca din tara sa vizitez neaparat si piata plutitoare de la Damnoen Saduak, unde negustorii-vaslasi vand turistilor si localnicilor orice direct din barcile lungi: de la fructe la palarii, obiecte de artizanat, la mancare gatita… direct pe barcile lor din lemn. Nu ne intrebam cu ce apa se gateste ori se spala vasele. Probabil nici turistii care cumpara si isi mananca pranzul in barci nu isi pun aceasta intrebare… indiscreta.
Apa canalelor inguste este maloasa si intesata de barci trec zgariindu-se si cionindu-se unele de altele. mai pitoresc de atat nici ca se poate!

Daca esti fan al masajului, rasfata-te (dupa fiecare zi obositoare de umblat) cu un masaj la picioare sau cu unul thailandez; preturile sunt de-a dreptul ridicole (200 Bhati = aprox 20 lei), iar felele alea au energii atat de buneeee!
Pana la urma, adormi rapus de cum ajungi in hotel, cu un amalgam de idei in minte: aglomeratie, nebunie, culori, foite poleite, temple, ghirlande de flori, calugari, zgarie nori, miros de mancare cu lapte de cocos si case sarece.

Impresiile graitoare, in imagini, le gasiti aici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.225770867583142.1073741839.161761920650704&type=3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *