Quote

Lansarea unui nou volum de poezii semnate Gheorghe Amza

Gheorghe Amza: „Libertatea Ucisa, un balsam peste rănile deschise în pușcăriile din Romania”
Fostul decan al Facultății de Inginerie și Managementul Sistemelor Tehnologice, Gheorghe Amza a lansat zilele trecute la librăria Mihai Eminescu, un nou volum de poezii intitulat „Libertate ucisă”.
Poeziile au fost scrise în penitenciar, la Poarta Albă și la Jilava și expun viața trăită departe de libertate.

Evenimentul a avut loc în prezența unui public numeros, iar actorul Marius Drogeanu a recitat poezii spre încântarea celor prezenți, iar solistul Mihai Napu a delectat invitații cu muzică de calitate. Printre invitați i-am remarcat pe dr. ing. Ioan Ganea, directorul editurii Agir, prof. univ. dr. Iosif Urs, președintele Universității Titu Maiorescu, d-na Geta Vodislav, directorul librăriei Mihai Eminescu, Ecaterina Milica, directorul editurii Printech, precum și reprezentanți ai Ministerului de Externe și foști colegi, profesori universitari.


Gheorghe Amza: „Versurile au fost medicamentele care m-au ajutat să îndur toate umilințele”

„Cartea reprezintă un balsam peste rănile deschise în pușcăriile din Romania, unde am ajuns în urma unei nedreptăți greu de acceptat după 61 de ani de școală, dintre care 50 de ani în facultate. Versurile au fost medicamentele care m-au ajutat să îndur toate umilințele și torturile la care am fost supus în această grea încercare, m-au menținut pe linia de echilibru și mi-au permis să rămân cu mintea întreagă. Împreună cu primul volum „ZBOR FRÂNT”, formează un ciclu de poezii care descriu nu numai neagra existență din închisoare, ci și trăirile și experiențele unei vieți dedicate învățământului și cercetării”, ne-a declarat Gheorghe Amza.

În cadrul evenimentului, dar și în calitate de invitat al emisiunii „Sinteza zilei” de la Antena 3, renumitul profesor a făcut și alte dezvăluiri uluitoare:
„Penitenciarul este un lagăr de exterminare. Sunt ploșnițe, gândaci și erau patru grade în celulă… După atâta munca, mi s-a părut incredibil să suport atâta umilință. Îmi doream să se deschidă pământul si să ma înghită”.

O lectura interesanta si profunda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *