Gallery

Jurnal balinez – partea a VI-a, strabatand insula

«Subak» este numele sistemului de irigatii pentru culturile de orez verzi si fertile din Bali, de unde se recolteaza cel mai apreciat si mai bun orez din lume (asa cum ne anunta, mandrii, balinezii).
Exact ca din «subak» au tasnit astazi catre noi energiile spirituale in templul-hinduist-din-mijlocul-lacului, Ulun Danu si in templul-budhist-de-pe-munte, Vihara, Lovina.
Si tot asa a tasnit si apa prin gurile de piatra ale multor «Nagas» (sarpele-dragon mitologic), la izvoarele termale ascunse in mijlocul junglei – “Air Panas” din Banjar, unde ne-am scaldat dupa-amiaza.

TRAVERSAND INSULA IN LUNG SI-N LAT (de fapt, mai exact, DIN SUD IN NORD:)
De dimineata plecam catre nord, traversand muntii. In stanga se zaresc in zare cocoasele perfect arcuite ale muntilor verzi, patronati de vulcanul Batukaru (nume ce se traduce: “Stanca Rotunda ca o Coaja de Nuca de Cocos”. Poetic, nu?)
Trecem pe langa plantatii de varza si de papaya, carora le prieste clima de aici, de la altitudinea de peste 1.000 metri deasupra marii.

Mai multe impresii in imagini gasesti aici

Aflat la 50 km de Denpasar, pe drumul catre Singaraja, Ulun Danu este un important templu hindus aflat… in lacul strajuit de Muntele Beratan.
Numele sau, “Ulun Danu Beratan” inseamna “Puterea Lacului Beratan, care este Zeita Danu”. Eu, una, l-am denumit mult mai simplu de retinut si mai sugestiv: “Templul Plutitor”. Caci pare ca leviteaza sau pluteste, cuminte si diafan ca un lotus, fix in mijlocul apei, pe un ponton din lemn negru, dantelat. In vecinatatea starii de plutire pe care o emana, te simti si tu usor si linistit, precum lujerii de lotus inflorit, plutind prin apa verzuie.

Dupa Ulun Danu si drumul serpuitor si abrupt din munti, facem popas pentru masa de pranz la un restaurant retras de pe plaja, la Marea Balineza. O terasa verde, un foisor plutind parca pe valurile bleu, stanci negre care ies de sub valuri si multe pisici balineze haioase. Alegerea gastronomica a zilei: un peste excelent preparat, pescuit din marea de langa noi si cateva portii de fructe gustoase.

***

Urmatoarea oprire este Pura Taman Ayun (Templul Regal al lui Mengwi). Numele sau inseamna, mot-a-mot, “Templul-Gradina din Apa”, pentru ca este construit pe o insula si este realmente inconjurat de apele unui rau.
A fost construit in sec. XVII de catre un rege din dinastia Mengwi, in intregime din piatra vulcanica, neagra si rezistenta, sub forma unor temple-terase succesive, de inaltimi diferite. Intregul complex simbolizeaza, prin forma sa, Muntele Meru, casa mitologica a zeilor, plutind pe marea eternitatii.

Templul Regal nu se viziteaza in interior. Angajatii il pregatesc pentru sarbatoarea religioasa de peste cateva zile. Femei de toate varstele prepara niste gogosele extrem de colorate, cu impletituri complexe, care se prajesc in ulei incins se pun ca ofrande zeilor pe ziduri sau la baza scarilor de la intrarea in temple.

***

Drumul superb prin munti continua pana aproape de Lovina, la cea mai mare manastire budhista din Bali, Brahma Vihara Arama (Brahma inseamna “maret si nobil”, iar Vihara si Arama inseamna “Salash”).
Complexul este construit pe cateva niveluri, cu temple si spatii de meditatie intre care se intind gradini cu verdeata, fantani arteziene cu lotusi si «stupe» (monumentele sub forma de clopot urias, specifice templelor budhiste).
De la un nivel la altul urci dealul pe niste scari care, simbolic, te intampina cu cate o invatatura filosofica pe fiecare treapta, intr-o ascensiune spirituala.
In incinta templului locuiesc cateva persoane (cu aspect european toate).

### VA URMA ###