Quote

Haihui prin Ținutul Neamțului

Încă de când eram mică am tot mers cu ai mei prin lungi, frumoase, memorabile tururi de România. Vacanță de vacanță își împărțeau ei timpul în așa fel încât o săptămână să bântuim prin țară și o săptămână să ne oprim pe litoralul patriei. Circuite pitorești, pregătite cu pixul pe hârtie, harta în mână, cortul pe portbagaj și canistrele cu benzină stivuite în Dacia noastră 1310 galbenă.
Au fost cu siguranță primele mele contacte cu stilul de viață boem, cu conceptul de wanderlust (așa cum putea el să se adapteze și să supraviețuiască în România comunismului), cu pofta nebună de a descoperi locuri noi și altfel de ținuturi, departe de casă.
Ce să mai, e clar că aceste escapade mioritice, prin munții, văile, câmpiile, sătucele și marile orașe ale țării mi-au deschis apetitul și dorul de ducă și m-au format în meseria mea de călătoare! 🙂

ȚINUTUL NEAMȚULUI
Unul dintre locurile în care ne-am întors iar și iar este Ținutul Neamțului – pe trasee diferite, cu opriri diferite, în diverse orașe sau la diverse mănăstiri, însă de fiecare dată cu aceeași plăcere și același nesaț de a redescoperi aceste plaiuri de vis și de istorie.

De curând am descoperit cu nostalgie la SCORILO TURISM un circuit în Tinutul Neamțului, pe 6-7 mai – un tur prin ținuturi istorice, bine gândit de echipa cea inimoasă și mândră de România. Circuitul cuprinde obiectivele turistice cele mai relevante din zonă: de la locuri încărcate de istorie din Moldova până la vizite la mănăstirile medievale și traversarea unor superbe zone, cu peisaje care îți taie respirația.
Excursia se face cu autocar de 3***, include cazare o noapte la hotel de 3*** și este cu demipensiune inclusă. Un ghid Scorilor Turism va fi tot timpul la dispoziția turiștilor avizi de informații cât mai interesante despre locurile vizitate.

EXCURSIE ÎN PIATRA NEAMȚ, TÂRGUL NEAMȚ ȘI TUȘNAD, TRAVERSÂND CHEILE BICAZULUI.
ZIUA I, 6 mai:
Se pleacă dis de dimineață din Bucuresti, via Brasov.
Prima vizită importantă este pitorescul Tusnad din Județul Hargita, excelent poziționat în Depresiunea Ciuc. Poate mulți îl cunosc ca stațiune balneo-climaterică, celebră pentru băile și apele sale cu proprietăți curative, însă, ultima dată când am fost acolo, am aflat de la un localnic și ceva total inedit despre Tușnad: că este și… cel mai mic oraș al țării (mai exact, orașul cu cea mai mică populație).

Dar să ne continuă drumul, traversând Munții Hășmaș prin Cheile Bicazului, pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România, un drum istoric, care face legătura între Transilvania și Moldova.
O oprire inevitabilă și care încântă privirile și sufletul va fi la Lacul Roșu – cel mai mare lac de baraj natural de la noi, numit Lacul Ghilcoș sau Roșu, după culoarea splendidă și misterioasă a apelor roșiatice, bogate în oxizi de fier.

Traseul continuă spre Piatra Neamt, un oraș frumos și liniștit, unde se vizitează centrul istoric și Curtea Domneasca, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și, apoi, spre Mănăstirea Agapia.

ZIUA II, 7 mai:
Timp de descoperit locuri pline de istorie și legende din Târgul Neamțului, Manastirea Neamt, fortăreața medievală Cetatea Neamtului. Și, apoi, Casa memoriala Ion Creanga.
În drumul de întoarcere spre București ai ocazia să admiri alte 3 orașe ale Moldovei: Roman, Focsani și Buzău.

Ne reauzim să schimbăm între noi impresii din Neamț, da?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *