Gallery

Food Revolution Day initiat de Jamie Oliver, acum si in Romania!

TOTUL A PORNIT DE LA O IDEE!
La sfârşit de primăvară, în inima Bucureştiului, la Gradina Verona a avut loc Food Revolution Day – un proiect global iniţiat acum câţiva ani de Jamie Oliver sub sloganul #NoSugarChallenge. Şi care îşi propune o prezentare a programului de educaţie alimentară practică “ŞCOALA DE NUTRIŢIE ŞI STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS” cu activităţi de educaţie alimentară, nutritie ai ateliere practice.
Food Revolution Day iși propune, practic, educarea pentru o alimentaţie sănătoasă și introducerea lecţiilor de educaţie alimentară ca disciplină obligatorie în toate școlile de pe glob.

#NoSugar este mesajul lansat de Jamie Oliver incă din 2010 în speechul său TedEx și care își propune sensibilizarea autorităţilor și opiniei publice cu privire la următoarele aspecte:
– consumul excesiv de zahăr rafinat din produsele comercializate pe care le consumăm zilnic
– educaţia asupra conţinutului de zahăr din fiecare produs
– bolile grave cauzate de consumul de zahăr în exces, precum diabetul și obezitatea și alte boli ce afectează calitatea vieţii.
-importanţa micului dejun sănătos și a gustărilor sănătoase și echilibrate #farazahar

ALL ABOUT FOOD REVOLUTION DAY
Am gătit împreună, peste 200 de copii, parinţi, profesori, bloggeri, voluntari, împărţiţi pe echipe, o reteta de sandwich pentru scoala reinterpretata dupa Jamie Oliver. Concursurile au fost jurizate de chefi renumiți, precum Victor Melian, Stefan Popescu si Ciprian Zobuian.
Invitați speciali au fost Chef Cezar Munteanu, presedinte al Asociației Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști din Romania și dna. doctor Simona Tivadar, medic specialist în boli de nutriţie și diabet care ne-a vorbit despre dulapul de dulciuri și consumul de zahăr la copii.

Am preparat cu “#10 ingrediente campioane la sănătate” reţete de gustări sănătoase #farazahar pentru școala sau pentru micul dejun de acasă: pătrunjel, spanac (sau frunze de salată, ștevie, urzici, etc), avocado, măr, castravete, ardei, miere, lactate (brânzică sau iaurt), pește, seminţe.

Ȋmpreună, bloggeri, părinţi și copii, am invăţat despre importanţa legumelor și fructelor în alimentaţia zilnică, prin ateliere practice de gătit și de nutriţie.
Evenimentul s-a încheiat cu un concurs de creativitate, premierea participanţilor de către juriul format din partenerii evenimentului si degustari de la producatori locali.
Premiul cel mare a fost cartea Comfort Food, ultima carte publicata in Romania a celebrului bucatar si initiator al programului, Jamie Oliver, cu autograful acestuia, oferita de editura Curtea Veche.

Evenimentul a s-a bucurat de susţinerea partenerilor mărinimoşi şi a produselor lor delicioase: Selgros Romania-partener principal, Sloop, Cărturești, Curtea Veche Publishing, cu sprijinul Smartbrand Consulting, Asociaţia Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști Top Hospitality, Ocean Fish, Delaco, Aqua Carpatica, Rawz, Băcănia Verde, Legume de ţară, Canah Green Living, Calif, Artesana, Lanvand’elle, Eat of Kitchen, Mama Pan, Prisaca Bârnova, Hambarul lui Eustache, Micro Greens și a tuturor producătorilor locali și partenerilor media, cărora le mulţumim cu această ocazie.

DATE ÎNGRIJORĂTOARE.
Ştiai că…?
La nivel global consumul de zahăr este de cca de 3 ori mai mare decât raţia zilnică admisă, ceea ce face ca în ultimii ani numărul copiilor bolnavi de obezitate să se tripleze.
Conform surselor OMS, România se situează in 2016 pe locul 1 in UE în ce privește obezitatea infantilă (faţă de locul 3 în 2013- sursa GfK). Aceasta este o situaţie alarmantă, iar măsurile educaţionale privind educaţia alimentară în școli prin intermediul instituţiilor de învăţământ nu mai sunt doar o necesitate, ci o prioritate pentru a avea o generaţie viitoare sănătoasă.

Mesajul lui Jamie Oliver, pe care îl susţin din suflet, este: “Dorinţa mea este de a crea o miscare puternică, durabilă, de a educa fiecare copil despre obiceiurile alimentare sănătoase, de a inspira familiile să gătească din nou și de a încuraja oamenii de pretutindeni să lupte împotriva obezitaţii.”.
Ȋn acesta campanie globală sunt implicaţi și au sharuit mesajul lor de susţinere la nivel international Ed Sheran, Jennifer Aniston, Gerard Butler, Heidi Klum, Ronan Keating, etc. Ȋn România, programul este susţinut de Chef Cezar Munteanu, Daniela Nane, Sonia Argint Ionescu, Valentin Vasile, Cristi Roman, Cosmin Dragomir, Alexandra Blas, Andra Constantinescu, Anca Alungulesei, Nicoleta Luciu, Gabriela Simion. Anul acesta s-au alaturat in sustinerea programului prezentatoarea TV Izabela Panescu, Gabriella Pascaru Bisi, dr. Simona Tivadar, Cristian Manafu, Louise.ro, bloggeri de food si lifestyle.

#FoodRevolutionDayRomania #FoodRevLove #NoSugarChallenge #NoSugar #FaraZahar #10IngredienteCampioane

Poze ca să vezi cum ne-am distrat şi cum am învăţat lucruri utile şi sănătoase la eveniment gaseşti aici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1050809678332641.1073741841.644941448919468&type=3


Jamie’s Food Revolution în Romania și în lume

Şi noi in Romania creștem de la an la an, iar anul acesta organizăm deja a 5-a ediţie, în care vom implica cca. 14.000 de elevi, acasă, la școală sau împreună cu noi la atelierele de gătit pe care le vom organiza în urmatoarea perioadă.

Food Revolution Day este ziua în care se sărbatorește un proiect global unic de educaţie și implicare socială iniţiat de Jamie Oliver, adresat copiilor, adulţilor, companiilor, școlilor, restaurantelor, școlilor de gătit, chefilor, nutriţioniștilor, doctorilor, platformelor educaţionale sau simplilor foodies de zi cu zi. Oricine este invitat să organizeze un eveniment, fie și o simplă cină cu prietenii.

Food Revolution Day a fost organizat prima oară în 2012, pe 19 mai, de healthy food junkies din peste 80 de ţări voluntare, printre care Romania, Brazilia, Australia, Japonia, Canada, UK, Mexic și Qatar. Sărbătoarea a prilejuit peste 1000 de evenimente locale și dinner parties. Şi Romania a fost pe harta evenimentelor Food Revolution Day, iar anul acesta vom avea 2 evenimente majore la București și Iași!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *