Gallery

Everest înainte de Everest

Cum o fi să stai şi tu liniştită acasă, făcându-ţi bagajul pentru marea plecare in Nepal şi Tibet, în trekking pe Poon Hill şi în Everest Base Camp… (Mai exact, NEliniştită, căci bagajul se pare că are o voinţă a lui, proprie, care îl îndeamnă să se expandeze la nesfârşit şi să acapareze cu obrăznicie 2 valize şi un rucsac uriaş. Dar, în fine…)
Cum o fi, deci să stai tu liniştită şi îngropată în muntele de echipament pentru drumeţiile cele dintre 3.200 şi 5.200m de pe sub Everest… şi… să primeşti o invitaţie la avanpremiera “Everest”?!

Ironia sorţii, frate, e clar. Ce să mai!
Poate ca s-au aliniat planetele undeva, între toate vârfurile de peste 8.000 m.
Ori s-au vorbit Mercur retrograd cu Himalaya cea măreaţă.
Sau Annapurna şi Everest şi-au ghicit, poate, în cafeaua lor la gheţar.
Cert e că a reieşit, limpede precum cristalul, că trebuie să văd filmul ăsta chiar înainte să plec în Nepal şi Tibet!

Tu mai ții minte conceptul de filme pe care le vizionam la video, în anii 80-90? N-aş putea să uit niciodată cum, de exemplu, G., colega mea de bancă, mi-a povestit, în pauze şi în ora de biologie, secvență cu secvență, filmul “În pat cu dușmanul”.
Și cum am văzut și eu filmul ăsta, după 3 zile, când am făcut rost de caseta video. Retrăindu-l, cu sufletul la gură, secvență cu secvență.

Experiența?
Ne-pre-tu-i-tă!
De ea mi-a amintit filmul “Everest”. Dar nu ţi-l povestesc. Te las mai bine să îl descoperi și să îl trăieşti tu, pe pielea ta şi cu propriile tale simţuri.
Căci, văzut în sala potrivită, aşa cum l-am văzut eu – în sala Ultra din Grand Cinema & More Băneasa – e un film pe care îl simţi cu toate simţurile larg deschise.

Într-adevăr, aşa cum o spune şi numele cinematografului, este mai mult decât un cinema sau un film. Este în sine o experienţă completă!
Sunetul impecabil (cu un sistem ultimul răcnet, Dolby Atmos) este de o forţă senzaţională.
De câteva ori am simţit, pur şi simplu, cum mă spulberă şi pe mine, direct de pe scaun, viscolul din Everest.

Cât despre imaginea 3D de mare acurateţe… ce să spun. Mi s-a făcut inima cât un purice şi ochii cât cepele degerate când alpiniştii au traversat, pe scara, hăul de la Cascada de Gheaţă.
Ori când elicopterul a căzut în gol de pe versantul de 8000 de m. Sau când furtuna s-a dezlănţiut, groaznică, măturând coamele înzăpezite şi pe temerarii de pe ele.

E momentul să îţi spun că “Everest” este povestea reală a unei echipe de aventurieri care a decis, precum David, să ia în piept acest Goliat al munţilor: uriaş, îngrozitor, ameţitor, neiertor.
Te invit, deci, să arunci o scurtă privire în Raiul şi Infernul numit Everest. Atenţie, poate stârni emoţii mari:


Şi nu, chiar nu vreau să îţi povestesc mai multe despre filmul ăsta. Este tipul de film-lecţie de viaţă, pe care trebuie neapărat să îl vezi, să te confrunţi cu el, să încerci să înţelegi care e treaba cu lupta de a-ţi depăşi limitele.
*Cu o singură excepţie: nu te duce să îl vezi dacă în câteva zile urmează să pleci în Nepal şi apoi Tibet, cu destinaţie finală: Everest! E mai bine pentru sufleţelul tău să îl vezi DUPĂ ce te întorci! 🙂 In rest: vizionare spectaculoasa iti doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *