Gallery

Elixirul alb

Într-o zi superbă, amintind de Sânziene şi de basmele copilăriei, cu arome de vacanţă de vară, cununi de spice în păr şi câmpuri verzi cât vezi cu ochii, am ajuns în comuna dobrogeană Nicolae Bălcescu din judeţul Constanta.
În căutarea preţiosului “elixir alb”, pe drumul renumit încă din Antichitate: drumul laptelui de capră.

Un drum în urma căruia am aflat o mulţime de detalii interesante şi care sunt utile oricui îi pasă de sănătatea sa şi a celor din jur:

LAPTELE DE CAPRĂ – MEDICAMENT:
ŞTIAI CĂ…
… laptele de capră este folosit in tratarea bolilor, fiind un antiinflamator recunoscut, înca din antichitate, când era numit <>?

Că ajută la cresterea imunitatii?

Şi că se recomanda in alimentația sugarilor de sub un an, avand o structura chimica asemanatoare cu a laptelui matern?

Că un pahar de lapte de capra se digera in numai 20 de minute, faţă de cel de vacă, digerat de organismul nostru în 20 de ore?

LAPTE BIO DE CAPRĂ MADE IN ROMANIA:

ŞTIAI CĂ….

… avem şi în România  lapte de capra delactozat in proportie de peste 99%?

Şi că acesta a fost obţinut în premieră de Elcomex Agroindustrial – ferma dobrogeană şi producător ale brandurilor LactIQ, Zana si Caprigiano, produse procesate exclusiv lapte de capra cu origine controlata si recomandate de BIO ROMANIA ca fiind 100% NATURALE?

Şi că într-o fermă de capre şi într-o fabrică de îmbutelierea laptelui este un mediu septic, în care pătrunzi numai după o minuţioasă sterilizare a mâinilor şi doar cu echipament de protecţie pentru cap, haine, încălţăminte?

 

PROIECT ROMÂNESC DEMN DE CARTEA RECORDURILOR:
Şi încă un detaliu de Cartea Recordurilor, un detaliu de care noi, românii, ar trebui să fim mândrii:

Dacă ferma din comuna Nicolae Balcescu are acum 4.000 de căpriţe, iezi şi ţapi din rasele Alpine French si Saanen Bread ţinta, inimoşilor iniţiatori ai ambiţiosului proiect – sotii Camelia si Ion Grecu – este ca ferma sa isi dubleze efectivul in urmatorii 2-3 ani devenind astfel, până in 2017, cea mai mare ferma de capre din lume!

Ziua de poveste de la ferma familiei Grecu a continuat cu degustarea delicioaselor telemea, brânzică şi parmesan din lapte de capră şi a aromatului vin de Jidvei. Şi cu dansuri populare ale comunităţilor de români, machedoni şi tătari, ale căror coregrafie şi costume superbe vorbesc de la sine.

În loc de concluzie, o să repet sfatul meu de suflet: alege să fii sănătos mâncând sănătos!
Şi… vizitează fascinanta Dobrogea, care nu înseamnă doar litoral, ci şi istorie antică, peisaje senzaţionale şi oameni extraordinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *