Gallery

Aventura… de matase, prin Uzbekistan, pe Drumul Mătăsii

Când eram mică, mă fascinau poveştile despre Marco Polo. Un Marco Polo chipes, dar cam barbos de la atata drum, călătorind pe nişte tărâmuri ciudate, exotice. Atât de… departe de orice îmi puteam eu imagina pe atunci, încât pareau aşa, un fel de locuri mitice, populate cu dragoni şi căpcăuni.
Una peste alta, m-am lămurit, cu timpul, că era vorba despre Drumul Mătăsii şi splendidele tărâmuri asiatice, pentru care am şi astăzi o mare fascinaţie.

UN TRASEU LEGENDAR, MADE IN CHINA!
Dar, ca să nu umplu ruta mătăsii de prea mult mister şi ceaţă şi ca să iti devină mai familiară, haide să facem cunoştinţă cu celebrul Drum:
Istanbul – Tbilisi – Baku – Marea Caspică, traveersată până în Turkmenistan – Ashgabat – Merv – Bukhara – Samarkanda – Tashkent – Osh – Pasul Torugart – Kashgar – Urumchi – Xi’an – Beijing.

O ruta (sau, mai exact, o serie de rute antice interconectate), pe unde se făceau schimburile comerciale, dar şi contacte culturale şi diplomatice, încă din Antichitate, unind îndepărtata Chină şi Asica Mică de Europa.
Iată că globalizarea nu este un concept chiar atât de nou şi de modern pe cât am crede! 🙂

Cate si mai cate se transportau pe acest drum care lega, propriu zis, două lumi, două culturi complet diferite?!
De la mătase la pietre prețioase și semiprețioase, porțelanuri, stofe fine, ambră si fildeș, mirodenii, hârtie, sticlă, coral, metale prețioase, praf de puşcă și arme.

O rută comercială şi culturală a omenirii, iniţiată de vechii chinezi. Si avându-si începutul în străvechea capitală Changan (Xi’anul de azi), centrul politic, cultural şi economic al Chinei antice si misterioase.
Un drum legendar de peste 6.500km, care lega vastul imperiu chinez şi restul Asiei de Europa şi chiar si de Africa.

CALATOARE PE DRUMUL MATASII
Aveam in planurile vechi de calatorie sa ajung in China, in Beijing si in siturile arheologice de la Xi’an şi Dunhuang. Toate legate de Drumul Matasii… Si iata ca Dtumul Matasii mi-a iesit singur in cale, cand am urmat invitatia agentiei de turism uzbeke, Dolores Travel (www.sambuh.com).
De a lua urmele matasii in alte orase legendare: Samarkanda, Bukhara, Khiva, Shakhrisabz, toate insirate ca niste pietre pretioase antice pe teritoriul superbului Uzbekistan.

CATEVA LUCRURI DE ATATAT CURIOZITATEA SI IMAGINATIA:
Stiai ca… unul dintre cele mai vechi oraşe locuite ale lumii se află în deşertul uzbek? Si are, in piata Registan, cele mai spectaculoase clădiri albastre din Asia Centrala – mai exact, placate cu ceramica in toate “albastrurile” cerului? Nu degeaba a fost inclus de Huffington Post in Top20 al destinatiilor turistice hot, hot, hot in 2015!!
Sau stiai ca Bukhara adapostea cele mai imbelsugate bazare din Asia Centrală? Si ca aici se afla al doilea monument funerar musulman, construit in sec. 9?
Ori ca orasul Khiva este printre cele mai bine conservate orase antice din lume? Si pare rupt direct din povestile persane?

Dar haide sa ma opresc aici cu imaginatia, care tropaie si scoate fum pe nari de nerabdare. Si mi-a luat-o cu mult inainte pe Drumul Matasii, a ajuns deja in Uzbekistan. Iar eu de abia maine calc in Tashkent, capitala uzbeka. De unde va incepe aventura de matase…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *