Gallery

Drumul Mătăsii prin Uzbekistan – 6: TOP 10 Tashkent

După ce aseară am revazut “Anna Karenina” – noua punere în scenă din 2014 – şi pe frumosul Vronski cel promovat şi trimis la garnizoana din Tashkent, aşaaaa un dor mi s-a facut de oraşul asta uzbek frumos, pe care tocmai ce l-am vizitat, săptămânile trecute, încât, ce să mai, amintirile au început să se aştearnă singure pe hârtia virtuală!

O să-mi încep povestea cu începutul începutului.
Adică o să o încep de acum 2.200 de ani – de când exista primele date oficiale despre Tash Kent (in traducere: “Orasul din Piatra”). In fine, pe vremea aia asezarea se numea Chach… Si chinezi (cu care osarul avea puternice legaturi comerciale) ii pronuntau numele foaaaarte haios – Zhěshí!

In minte mi s-a înfiripat deja un Top 10 locuri pe care le-am vizitat si le-am admirat in Tashkent. Iata care sunt ele:

1. Cea mai veche parte a orasului pe care inca o mai poti admira acum dateaza din sec. 16, in Piata Hast Imam.
Un ansamblu de 3 moschei si o madrasa care te vor incanta cu arhitectura lor impunatoare si cu nuantele de albastru ale mozaicurilor.

2. Daca tot esti in Piata Hast Imam, nu poti rata un moment unic:
mica si aparent neinsemnata moschee unde poti admira un obiect impresionant – cel mai vechi Coran din lume!
Este vorba despre Coranul lui Uthman, printre primii califi din istoria lumii islamice, cel care a decis sa puna, in sfarsit, intr-o formula unitara scrisa, Cuvantul Profetului. Pana atunci informatia fusese doar memorata, pe bucati, de diverse persoane.
Unul dintre primele exemplare (5 la numar) au ramas in Medina (“Orasul unde a invins Religia”). Dupa moartea califului, exemplarul a fost dus de Ali in actualul Irak, de unde cuceritorul Temur l-a luat si l-a adus in Samarkand.
Ulterior, a fost mutat in Tashkent si pastrat pana azi, in conditii bune si de maxima securitate.
Este enorm, scris cu caligrafie kufica, cu litere uriase negre pe piele fina de caprioara, care pare sidefata, aurie. Este de-a dreptul impresionant pentru orice privitor, indiferent de religia lui.

3. Mai multe despre istoria tarii si traditiile poporului uzbek poti afla printr-o vizita utila si interesanta la Muzeul de Istorie al Uzbecilor si Muzeul de Istorie a Timuritilor. Ambele sunt foarte aproape de piata centrala, Piata Amir Temur, cea care adaposteste statuia lui Temur.
Nu rata nici Muzeul de Arte Aplicate, unde vei afla totul despre trendurile de-a lungul timpului din olarit, in fiecare regiune in parte, de bijuterii, carpete ori suzane – traditionalele broderii migaloase din matase sau bumbac.

4. Piata Amir Temur.
Fost parc umbros, acum spatiu deschis, cu vedere la statuia majestuasa a eroului national, Temur (Tamerlan sau Timur Lenk – Timur cel Schiop).
Pe fundal se profileaza hotelul Uzbekistan, uriasa si insipida mostenire sovietica de arhitectura.
Si cea mai scumpa cladire moderna uzbeka – albul si impunatorul Palat al Conferintelor Internationale. Si cel mai vechi turn cu ceas, simbol al orasului.

5. O plimbare pe jos de 10 minute te va duce de aici printr-o serie de parcuri verzi, extrem de curate si linistite, catre Opera.
Eu am prins-o in renovare, inchisa publicului, insa am aflat de la Jalol, ghidul local, ca are o arhitectura speciala, fiecare parte a ei amintind de elementele decarative definitorii ale unui oras simbolic al Uzbekistanului: Samarkand, Bukhara, Khiva…

6. De aici ajungi in 5 minute in Piata Independentei.
(Un drum in care trebuie neaparat sa te opresti cateva clipe sa admiri eleganta Vila a unui Romanov, o bijuterie de arhitectura de sec 19.)
Enorma piata din beton construita pe vremuri de sovietici pentru a adaposti statui sovietice este acum un parc frumos, plin de conifere. In locul statuii apuse troneaza un glob pamantesc auriu, cu harta Uzbekistanului. Iar in fata lui, o poarta alba, un arc cu coloane care sustin berze – mandria si simbolul uzbek.
Bonus? Cladirile uriase ale Parlamentului si Ministerului Finantelor, care troneaza in uriasa piata-parc.

7. Odata ajuns in Tashkent, fa un mic efort si mergi si pana in Parcul comemorativ al Victimelor cruzimii staliniste.
Un parc care, in ciuda denumirii dureroase, este cochet, cu alei in panta catre canalul Burdjar, care traverseaza intregul oras. Un parc verde, romantic, care ii inspira pe tinerii din Tashkent la plimbari romantice.

8. Ce sa ma vizitezi neaparat?
Metroul orasului! Da, sa il vizitezi, ca pe un muzeu, asa, caci se mandreste cu unele dintre cele mai frumoase statii din lume (in dulcele stil moscovit, evident):
statia albastruie a Cosmonautilor, Statia Candelabrelor sub forma de flori de bumbac, Statia Navoi, ca un enorm castel medievsl, cu arce roz si cupole migalite.
Un bilet de o calatorie costa 1000Sumi (0,3$) si cu el poti cobori si admira in voie fiecare statie si schimba oricate linii vrei.
Din pacate, nu ai voie sa faci poze nici macar la intrarea in Metrou, considerat obiectiv militar!

9. Cladirile noi si imaculat de albe ale orasului:
Biblioteca Nationala, Teatrul National, Galeria de Arta, Comitetului Olimpic, Centrul Cultural al Tineretului, Sala de Concerte…
Te intampina, albe, impresionante, pe toate bulevardele principale ale orasului: Navoi, Uzbekistan, Shakhrisabz, Amir Temur.
Distantate, despartite de mari spatii verzi si de alei largi, lasa o impresie placuta de lumina, de spatiu, de aer, spre deosebire de cartierele cu blocuri si cladiri sovietice, searbede cum bine le stim si noi, romanii.

10. Piata-bazar Chorsu.
Foarte civilizata, de altfel, palpitand de viata.
Este piata unde intreaga forfota umana, aromele de condimente, de fructe proaspete si fructe uscate, paine impletita, de sumalak (fiertura din suc de grau incoltit), de branzeturi fermentate, de carnuri, de placinte calde cu spanac si de muraturi te vor coplesi. In sensul bun al cuvantului!

Tashkent. Un oras alb, luminos si aerisit, plin de parcuri, in care locuitorii nu prea se inghesuie sa aleaga alta culoare nici macar pentru masini!

#Multumesc, Dolores Travel, pentru invitatie si pentru oportunitatea sa va descopar tara cea plina de istorie, natura fascinanta si poporul minunat!
Dolores Travel, www.sambuh.com, este unul dintre cei mai mari tur-operatori locali, cu care poti calatori prin Uzbekistan, dar si prin tarile vecine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *