Gallery

Drumul Mătăsii prin Uzbekistan – 4: Traversând Munţii Hissar

Drumul de la Shakhrisabz – orasul natal al lui Timur – si Samarkand – capitala strategica a imperiului sau – trece, inevitabil, printr-un pas renumit din muntii Hissar.
O sosea spectaculoasa, care ne-a dus pana la 2.000m, dupa ce a serpuit indraznet printre o puzderie de copaci infloriti si de stanci uriase si rotunde, ca niste oua de dinozaur.

Catifea verde pe jos, flori roz atarnand ciorchine in copaceii înfloriţi, griul sobru al muntilor, culmile albe de pana la 4.600m din zare, acoperite de zapada. Un adevarat drum regal asternut la picioarele noastre.
E, intr-adevar, un lant lung, de munti foarte inalti, ca un zid enorm, imposibil de trecut cu armatele. Un zid natural care i-au aparat, din acest flanc, pe timuriti.

Pauza de panorama din varful muntelui mi-a adus insa mult mai mult decat relaxare, privelisti superbe, aer curat sau panseuri cu iz istoric.
Printre copacii infloriti, pe o stanca abrupta, patru uzbeke de vreo 40 de ani dansau de mama focului. Sotii erau la un picknick discret, fara fum si carne sfaraind pe gratar, fara bere si mici. Doar o gustare adusa de acasa, natura, muzica placuta, distractie maxima.
Si, sa ne intelegem, doamnele nu erau niste silfide rafinate.
Purtau costume traditionale, lungi, multicolore si inflorate, saluri pe umeri si basmale pe cap. Femei simple, din provincie. M-au invitat, cu zambete largi, pline de dinti aurii, sa dansez langa ele.

O lectie inedita de dans uzbek… la inaltime (sa ne tot fi aflat pe la 1800m).
Si inca o lectie ad-hoc de omenie si veselie autentica, venita ca o gura de aer proaspat. Ce pot sa spun? Uzbekii mi-au intrat la suflet din start, asa cum putine popoare pe care le-am vizitat au reusit.

Multumesc, Dolores Travel, pentru invitatie si pentru oportunitatea sa va descopar tara cea plina de istorie, natura fascinanta si poporul minunat!
Dolores Travel – www.sambuh.com – este unul dintre cei mai mari tur-operatori locali, cu care poti calatori prin Uzbekistan si cu care poti face, de ce nu, o vizita si vecinilor de granita, Kazakhstan, la doi pasi de muntii pe care i-am traversat, ori Turkmenistan, la o aruncatură de băţ de legendara cetate Khiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *