Gallery

Despre tango, fără prejudecăţi, doar cu motivaţie

Relatia mea cu tangoul a inceput total atipic – nu cu o lectie de dans, ci cu una de viata si de motivatie.
S-a intamplat acum vreo 18 ani, cand am vazut filmul “Scent of a Woman”, un film ce i-a adus lui Al Pacino un Oscar, iar mie – o experienta de senzatie.

Nu o sa vorbesc despre framantarile, starile de furie si de depresie prin care trece personajul lui Al Pacino – fost colonel, care, in urma unei explozii, orbeste. Căci mesajul cel mai profund al filmului este altul: ca, daca voinţa si pasiunea exista, orice conditie poate fi depasita!

Imaginează-ţi următoarea scenă, aproape ireala:
Pe fundalul unei melodii senzationale, “Por una cabeza” a lui Carlos Gardel si Alfredo Le Pera, un Al Pacino orb acopera elegantul ring de dans al unui restaurant, conducând o tanara superba intr-un tango superb.

Un orb dansand impecabil un dans complex si dificil, aşa cum este tangoul!
Este printre cele mai mari exercitii de vointa, de pasiune şi de depasire a limitelor pe care le-am văzut vreodată!
Scena, dublata de melodia atat de pasionala si de puternica, este de o forta si o sensibilitate indescriptibile.

De atunci m-am indragostit, brusc si iremediabil, de tango.
Am inceput sa-i simt mesajul de dincolo de pasi, de dincolo de muzica, de dincolo de partenerii luati individual.
Caci tangoul este o atitudine; o stare de trait in doi. Tangoul este o topire a limitelor dintre fizic si pasiune.

Asta am aflat vazand filmul “Scent of a Woman”, acum 18 ani.
Asta mi-a transmis Al Pacino, prin interpretarea lui de exceptie.
Si asta am inteles ieri la cursul de tango la care am participat, pe ringul şcolii de dans Arthur Murray, in primul studio deschis de un an în Romania, in Bucuresti, pe str. Nicolae Caramfil nr. 87, etaj 2.

Coregrafii şcolii Arthur Murray (cea mai extinsa retea de scoli de dans de societate, cu peste 280 de studiouri deschise in 24 de ţări) au colaborat, încă de la deschidere, în 1912, cu echipele de filmare de la Hollywood si cu teatrele de pe Broadway.
Şi au semnat coregrafii in pelicule referinta in lumea dansului: “Scent of a Woman”, “Dirty Dancing”, “Beauty and the Beast”, “Dance with me”.

Instructorul chiar imi povestea ca, in timp, au identificat la cursanti câteva idei preconcepute despre cursurile de dans, aceleaşi peste tot în lume.
Ştii despre ce vorbesc, nu? Acele idei care ne impiedica cel mai adesea sa facem primul pas si sa incepem lectii de dans. Preconcepţii de care, iată, nu numai eu m-am lovit la început, ci şi muuultţi alţii.

AM DOUĂ PICIOARE STÂNGI?
Majoritatea consideram ca “avem doua picioare stangi”.
Din fericire, dupa o singura lectie cu instructorii profesionişti, toţi cursantii isi schimba radical parerea. Ba chiar descopera ca, de fapt, pot dansa… bine.
La Arthur Murray se spune ca, daca poti merge, atunci ei sigur te pot invata sa dansezi!

TALENT DE DANSATOR? SAU DOAR VOINŢĂ?
Cei mai multi dintre adultii care nu au luat încă lectii de dans cred ca abilitatile de dansator reprezinta un talent. Însa studiile arata ca dansul este o deprindere şi că oricine îşi doreşte poate învăţa să danseze.

ŞI DACĂ NU ŞTIU ÎNCĂ SĂ DANSEZ?
Multi avem impresia ca la lectiile de dans trebuie sa mergem doar daca stii deja sa dansam… macar aşa, un pic.
Ei bine, nu, nu mi-a dat nimeni niciun test de dans. Se pare chiar că e mai bine că nu am dansat până acum tango, căci, de la zero, pot învăţa corect.
Şi rapid, datoroită sistemului special practicat la Arthur Murray in intreaga lume: imbinarea eficientă a celor trei tipuri de lectii, adică lectia privata, lectia de grup si sesiune party.

ÎNCĂPĂŢÂNARE INUTILĂ
Stanjeniti, multi credem ca “va fi foarte greu, daca nu imposibil” sa invatam sa dansam.
Datorita sistemului Arthur Murray, de intercorelare a pasilor şi învăţarea elementelor de bază, asa cum mi-a explicat instructorul, dansul este extrem de usor de invatat. De catre oricine.
Dupa cateva minute din prima lectie privata, am început, pur şi simplu… să dansez.
Wow, chiar am executat singură primii mei pasi de tango!

#Nota catre mine şi către tine:
In orice moment al vietii, nu miza pe faptul ca NU poti face ceva! Eu zic sa incerci. S-ar putea sa ramai socata de cat de multe lucruri poti face!

One thought on “Despre tango, fără prejudecăţi, doar cu motivaţie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *