Gallery

Despre femeile arabe

Pentru ca iubesc literatura, iar psihologia, antropologia şi cultura arabă vechemă fascinează în egală măsură, am citit şi privit, inevitabil, o mulţime de cărţi şi materiale despre civilizaţia ţărilor arabe. Despre viaţa bărbaţilor arabi, despre viaţa arabilor în timpul războaielor nedrepte care s-au succedat cu repeziciune în această zonă, dar, mai ales, despre subiectul femeii în lumea musulmană.
Documentare, poveşti şi cărţi autobiografice zguduitoare despre un subiect profund, trist, despre adevăruri impresionante, pe care occidentalul din mine nu le poate digera decât greu, foarte greu.

Aşa au fost “Vânătorii de zmeie” a lui Khaled Hosseini, despre Afganistan sau ceea ce a rămas din el şi din destinele celor care au supravieţuit războiului.
Apoi „Citind Lolita în Teheran” de Azar Nafisi.
Urmate de “Necredincioasa”, de Ayaan Hirsi Ali şi “Floarea Deşertului”, de Waris Dirie – două dintre multele femei obligate de regulile sinistre ale societăţii musulmane să treacă prin mutilare fizică şi psihică, să scape şi să ajungă figură politică importantă şi ţintă a teroriştilor arabi, respectiv fotomodel celebru. Două figuri pregnante, militante pentru drepturile femeilor Islamului.

Fetele ascunse din Kabul de  Jenny Nordberg  - o aparare secreta impotriva discriminarii femeilor in Afganistan

Fetele ascunse din Kabul de Jenny Nordberg – o aparare secreta impotriva discriminarii femeilor in Afganistan

Cu mare emoţie m-am dus, aşadar, la lansarea cărţii Fetele ascunse din Kabul – o apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan, al scriitoarei Jenny Nordberg – în traducerea lui Mihai – Dan Pavelescu, apărută şi la noi la Editura Meteor Press.
Romanul deschide seria unor lucrări de actualitate legate chiar de subiectul despre care povesteam mai devreme (şi care continuă să intrige o lume întreaga): condiţia femeii într-o lume în care supravieţuirea şi afirmarea în orice domeniu al vieţii sunt rezervate în mare parte bărbaţilor, aşa cum trecutul cât şi prezentul le confirmă.

Fetele ascunse din Kabul şi realitati infioratoare!
In Afganistan, nasterea unui fiu reprezinta un motiv de sarbatoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelita ca o nenorocire. Astfel, a aparut si un “al treilea tip” de copil: o fata crescuta temporar ca baiat si prezentata ca atare lumii exterioare. Jenny Nordberg realizeaza un tablou impresionant al societatii in care multe femei isi traiesc clandestin copilaria si pubertatea intruchipand sexul favorizat social, pentru ca ulterior sa fie silite sa se marite si sa aiba copii.

Personaje remarcabile dau viaţă, profunzime şi culoare acestei carti:
Azita, parlamentara care nu vede alta optiune decat sa-si schimbe a patra fiica, Mehran, in baiat;
Zahra, adolescenta baietoasa care se lupta cu pubertatea si refuza incercarile parintilor ei de a o transforma iarasi in fata;
Shukria, maritata si mama a trei copii dupa ce a trait 20 de ani ca barbat;
Si Nader, care participa la rugaciuni alaturi de Shahed, politista sub acoperire, ambele ramanand deghizate ca barbati si la maturitate.
In centrul acestei relatari emotionante se afla o perspectiva inedita a sacrificiilor extreme facute de femeile si fetele afgane pe fundalul violent al celui mai indelungat razboi purtat de americani.
Romanul Fetele ascunse din Kabul le urmareste evolutiile dramatice ale vietii, dar examineaza şi propria noastra istorie si traseaza paralele cu opresiunile la care, în secolul 21, încă sunt supuse persoane din alte parti ale lumii…

Pentru femeile occidentale, problemele majore sunt violenta domestica, participarea pe piata muncii, armonizarea vietii de familie cu cariera, drepturi sexuale si de reproducere, reprezentarile in mass-media şi politica. Să nu uităm însă că sunt colturi de lume unde insasi existenta si identitatea femeii sunt ascunse în umbră şi… in pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *