Quote

Despre experiența multisenzorială trăită ieri, în Casa cu Arome

16508680_623426487861817_6175271620645431835_n

Imaginează-ți cea mai bună cafea artizanală (preparată de chiar campionul mondial la prăjirea cafelei), parfumuri naturale, gusturi fine de dulcețuri din fructe și legume și preparate delicioase pe bază de flori, toate reunite ȋntr-o experienţă senzorială unică cu artizani ai simţurilor români. Toate ne-au încântat ieri, în Casa cu Arome din Ion Slătineanu 26, în cadrul AromaKitchen – un concept de experienţe multisenzoriale gustative şi olfactive marca Your Personal Aroma.

Evenimentul de lansare a conceptului a avut loc ȋn Casa cu Arome, un loc de poveste cu iz interbelic, atelierul parfumurilor Your Personal Aroma şi care işi doreste sa readucă ȋn prezent atmosfera petrecerilor private tematice, cu ştaif şi bun gust.
Alexandru Nicolae, campionul mondial la prăjitul cafelei, Ecaterina (Kati) Szasz, vicecampioana mondială la prepararea cafelei la ibric, parfumierul Raluca Vasile şi noi, toți cei invitați, am fost încântați și învăluiți ore întregi de aromele unice și de atmosfera de ȋnaltă vibraţie şi energie pozitivă.

Am avut ocazia să experimentăm, pe rând, Salonul Gusturilor, Salonul Parfumului şi Salonul Seratelor de Socializare, să degustăm specialităţi de cafea artizanală la filtru sau la ibric, să facem o sesiune de smelling și să ne creăm un parfum personalizat, să degustăm specialităţi gourmet de confiserie şi felurite tipuri de caramel, manufacturate ȋn România dupa reţete vechi de la Saveurs d’Yveline. Dar și să ne facă instantanee cu pălării fascinator create de Atelier by Mihaela Bachman. Inclusiv bufetul creativ si savuros pregătit de Claudia-Romana Rista, cunoscută ca Fata care gatește cu flori, a fost o încântare a simțurilor: gust, miros, admirat armonia de culori…

Alexandru – campion modial la prăjit cafea, prospăt revenit in Romania pentru cateva zile de la o competiţie internaţională, ne-a făcut o demonstraţie de tehnică de preparare a cafelei la filtru. El ne-a explicat că gustul unei cafele bune depinde ȋn mare parte de calitatea apei folosite şi a cafelei artizanale proaspăt prăjite. “De multe ori apa de la robinet, este cea mai echilibrată din punct de vedere oligo-mineral pentru cafeaua la filtru, ce este apoi filtrată ȋn recipiente speciale ȋnainte de prepararea cafelei. Apoi este importantă temperatura apei folosite, optima fiind 90-94 de grade, ritmul şi intensitatea de turnare a apei fierbinte peste cafea. Gustul bun este unul echilibrat ȋntre dulceaţă şi aciditate.”, ne-a povestit Alexandru ȋn timpul demonstraţiei.
Kati, vicecampioana la prepararea cafelei la ibric, ne povesteşte că “aroma sta ȋn alegerea ingredientelor, dozajul corespunzator de cafea şi apă, dar şi rapiditatea cu care obţinem gustul fără să pierdem aroma”. Kati ne recomandă cafeaua espresso, pentru a pastra gustul bun al cafelei fara a o dilua prea mult, cum este cazul unui espresso lung.

Raluca Vasile – un creator de parfumuri personalizate, cu povești.
Alături de Raluca, parfumierul artizan cu şcoală la Londra şi la Paris, am avut ocazia să mirosim esenţele naturale ce stau la baza parfumurilor şi să ne creem propriul parfum personalizat. “Intr-un parfum echilibrat sunt minim 6 acorduri şi cca. 30 de esenţe. Măestria parfumierului este de a găsi dozajul optim pentru echilibrarea acordurilor şi a alege acele esenţe care au o chimie bună şi creează acorduri ȋncântătoare.” Tot de la Raluca am aflat că “este bine să avem trei tipuri de parfumuri: unul de zi, potrivit stilului nostru de viaţă şi energiei de zi, purtabil la job şi lejer, unul de seara care să ne pună ȋn valoare tăria personalităţii și să ne crească puterea de seductie prin vibraţie, și unul de călătorie, special pentru a ne echilibra energetic și a ne ridica la maxim nivelul de energie, cu care vom reveni apoi la activităţile curente.”
Colecţia Ralucai Vasile, Fleurs de Roumanie, va ajunge la finalul lunii martie la Esxence Milano, cea mai prestigioasă expoziţie a creatorilor parfumieri mondiali. Colecţia capsulă cuprinde cinci parfumuri din macerate românești autentice, care vor spune o poveste cu ADN românesc pentru prima oară ȋn lumea parfumeiei mondiale de lux: magnolie, narcise, zambile și lilac, lăcrămioare, flori de tei, precum și caprifoi și cimbrişor de munte.

Alex Niculae, campion modial la coffee roasting (prajitul cafelei) se prezintă:
“Am absolvit Relatii comerciale interne si internationale, nici o legatura cu cafeaua! Pana acum 4 ani nu am baut nici o cafea. Nici macar in timpul sesiunilor. Pasiunea pentru cafea a venit mult mai tarziu, in perioada in care manageriam propriul meu micut restaurant. Atunci am descoperit placerea de a oferi clientilor mei o cafea buna. Si tot atunci mi-am dat seama cat de putine lucruri se cunosc si stiu la randu-mi despre cafea , despre arta prepararii , despre importanta consumului acesteia.

Calatoria la Miami mi-a schimbat total viziunea asupra cafelei. Mergeam zilnic la o cafenea unde am fost incantat de gustul cafelei baute. M-am imprietenit cu managerul cafenelei, o fosta concurenta la campionatele americane de barista. Tot atunci am degustat mai multe sortimente de cafea de specialitate, din diferite zone de cultivare si am fost foarte impresionat. Acela a fost momentul cand am stiu ca trebuie sa concurez si eu. Am stiut atunci ca acesta e domeniul in care vreau sa lucrez. Si uite asa am inceput sa ma documentez, sa fac cursuri, sa particip la concursuri! Si pentru ca la concursurile internationale trebuie sa faci si putin show, am absolvit si un curs de actorie! Dar ca sa poti participa la concursurile international trebuie mai intai sa te inscri si sa castigi locul 1 la cele nationale. Ceea ce am si facut!

Brewers cup (cafea la filtru) a fost proba pe care am ales-o la concursul national la care m-am inscris prima data! Am castigat locul intai pe tara si apoi locul 16 la campionatul mondial de la Rimini. In anul urmator (2015) m-am inscris la Campionatul national de prajit cafea. De ce? Pentru ca am vrut eu sa gasesc profilul de prajire care imi place mie, care, consider eu, ca iti ofera o cafea cu un buchet aromatic de neegalat. Si uite asa am inceput sa testez diferite profile de prajire. M-a fascinat, poti evidentia atat de multe lucruri din cafea: de la aciditate, arome, la gusturi. Iar fiecare regiune de cultivare iti ofera o alta experienta. Prajirea este o operatiune foarte complexa. Poate parea simpla la prima vedere. Dar nu este asa. Pui la bataie toate cunostintele, cele teoretice, cele tehnice si practice, dar si simturile si talentul!
Si am avut dreptate! Gustul cafelei prajite de mine a facut diferenta si am devenit campion mondial la roasting! La prima participare international ( 2015) pot spune ca am acumulat experienta! M-am pregatit si atunci intens. Si am ocupat locul 8. Am considerat ca locul 8 era unul foarte bun, dar m-am ambitionat, mi-am corectat greselile … Si uite ca in anul urmator (2016) am castigat titlul de campion mondial. Sunt primul roman care a reusit performanta asta!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *