Gallery

Cum să vezi Lisabona în 4 zile (ZIUA 4:prin Sintra)

Ţi-am făcut deja, pe larg, câteva recomandări pentru 3 zile pline în LISABONA. Pregăteşte-te, însă, pentru încă o zi absolut senzaţională, la doi paşi de oraş!

ZIUA 4:
CULORILE SINTREI:
Palatele Sintra, Pena, Monserrate şi Castelul Maur.

A vedea Lisabona fără să ajungi şi să te bucuri de superbul şi ciudatul oraş Sintra e ca şi când ai merge în Portugalia fără să deguşti renumitul vin de Porto.
Ce să mai, i-ai pierde jumătate din farmecul, savoarea şi culoarea locală!

SINTRA este o localitate cum alta nu-i, la doar 30 de minute de Lisabona.
Iau trenul de dimineaţă, ca şi pentru Queluz, din GARE DO ORIENTE (a.k.a Gara Rossio), o minune arhitectonica din sticla si otel. Iar călătoria este gratuită pe baza Lisbon Card – cardul de gratuităţi şi reduceri pentru Lisabona si Sintra, de care îţi spuneam aici că-ţi recomand să ţi-l iei şi tu la venire, chiar din aeroport.

Direcţia?
Vest, spre Munţii Sintrei, cei care despart oraşul de ocean. Către un tărâm cu un climat mai răcoros, care a atras, încă din vechime, nobilimea şi elitele portugheze. Şi iată că ei au ridicat aici, de-a lungul timpului, un oraş cu palate rafinate şi ciudate, reşedinţe extravagante, grădini cu turnuri, peşteri şi puţuri decorative fascinante.

Pe scurt, deja din clipa în care am coborât în gara Sintra am descins direct într-un basm. Şi într-un oraş înţesat de istorie, de legende şi de monumente ale arhitecturii romantice de sec. XIX, care, de altfel, au determinat UNESCO să îl listeze în Patrimoniul Mondial.
Poţi lua din gară autobuzul turistic, însă distanţele nu sunt mari. Eu, ca de obicei, am ales să explorez oraşul pe jos. Iar kilometrii şi orele au trec fără să le simt, căzută fiind în admiraţia complexul spectacol arhitectonic, uman şi al naturii.

Ce să vezi în Sintra?
În primul şi în primul rând, PALATELE REGALE:

PALATUL NAŢIONAL SINTRA.
Te întâmpină din depărtare, cu faţada sa impecabil de albă, decorată cu arce gotice şi nişte ţuguie albe ciudate.
Este cel mai bine conservat palat regal medieval din Portugalia,
locuit aproape fără întrerupere din sec. XV până în ultimii ani din sec XIX.
Acum este muzeu şi merită să îi aloci măcar 1 oră pentru admirarea interioarelor somptuase, a mozaicurilor şi a priveliştii pitoreşti, oferite de ferestrele sale generoase.

Următoarea oprire?
La iconicul, exoticul şi multicolorul PALAT NAŢIONAL PENA.
Un palat construit în superbul stil eclectic al Romantismului portughez de secol XIX, cu influenţe neo-gotice, manueline, neo-islamice şi neo-romantice. Nu e de mirare că e considerat drept una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei.

Rupt parcă dintr-un basm cu cavaleri şi domniţe, cu dantelării, metereze şi turnuleţe, Palatul Pena a fost construit pe locul Mănăstirii medievale Nossa Senhora da Pena.
Timp de un secol a servit monarhilor Portugaliei drept reşedinţă de vară, pentru ca, în ultima sută de ani, să devină muzeu deschis publicului larg.

Pena e un muzeu cu totul şi cu totul special, care mi-a atras privirile, admiraţia şi mi-a stârnit imaginaţia, atât prin exteriorul spectaculos, cât şi prin interioarele opulente.

Cocoţat pe muchia abruptă a dealului, terasele, brizbrizurile şi turnuleţele sale oferă o panoramă superbă asupra oraşului de sub el şi asupra munţilor din faţa sa.
Dintre care pe unul se întinde, ca un şarpe uriaş, Castelul Maur.
Iar pe altul se profilează PALATUL SETEAIS, încă un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. Mai exact, e vorba de Tivoli Palacio de Seteais, fost palat, actual hotel de lux, cu o arhitectură rafinată şi cu grădini de vis.

CENTRUL VECHI ŞI ARTISTIC AL ORAŞULUI SINTRA.
După ce ai terminat cu turul palatelor din Sintra, revino în centrul oraşului.
Chiar vis-a-vis de Palatul Sintra vei fi înconjurat de clădirile multicolore din PIAŢA CENTRALĂ SAO MARTINHO.
În spatele lor, străduţele întortocheate şi extrem de abrupte m-au purtat prin CARTIERUL VECHI, aparţinând acum artiştilor şi boutique-urilor cu aer boem ale artizanilor.
Este locul ideal unde am savurat prânzul delicios, un vin de Porto, muzică fado pe fundal şi spectacolul străzii. Şi tot aici am descoperit câteva “comori” hand-made şi suveniruri speciale.

Ce te mai sfătuiesc?
Să îţi acorzi timp de câteva ore şi pentru un tur al CLĂDIRILOR SOMPTUASE, încă locuite, funcţionale sau devenite muzeu, cu parcurile şi grădinile lor senzaţionale:

PRIMĂRIA din centrul SINTRA.

Dar şi CONACUL MONSERRATE.
Un mic şi exotic conac, cu accentele sale orientale unice în Portugalia.
Sferic precum un Taj Mahal în miniatură, cu holurile sale lungi, marcate de arcadele fine, stă ascuns privirilor curioase, într-un vast şi luxuriant parc.
A fost o surpriză absolută şi o încântare să îl descopăr, la nici 4 km în afara oraşului (până unde poţi merge pe jos sau poţi ajunge cu autobuzul din centrul Sintrei).

Şi QUINTA DA REGALEIRA
Un castel romantic, gri, crenelat şi dantelat îţi apare brusc după ce coteşti, prin pădurea de pe şoseaua principală. Aflu că i se mai spune şi “Palatul milionarului Monteiro”, după numele unui fost proprietar, António Augusto Carvalho Monteiro.
El a poruncit, de altfel, construirea ornamentelor ciudate de pe capelă şi de pe faţade şi turnurile castelului (înfâţişând animale mitologice).

Şi tot el a gândit locurile tainice şi pline de simboluri oculte, pe care merită să le descoperi, ca într-un joc incitant, cu ochii şi mintea larg deschisă:
Lacul, râurile, punţile, grotele şi tunelurile ca nişte labirinturi, cele două puţuri iniţiatice spiralate, lojele, trecerile ascunse dintre alei, fântânile şi turnuleţele de observaţie, toate ascunse în parcul misterios al castelului.

Ultimul, dar nu cel din urmă must-see din Sintra este CASTELUL MAURILOR.
Castelul medieval din care acum au rămas doar zidurile robuste şi crenelate din piatră gri, cu bastioanele lor.
Strategic încă de pe vremuri (pentru observaţie şi apărare), acum este locul cel mai strategic de unde să pândeşti… soarele. Şi să îl surprinzi chiar în clipa în care se coboară, la apus, ne nesimţite, peste oraş şi peste versantul verde de vis-a-vis, de unde Palatul Pena îţi zâmbeşte, vesel şi multicolor.

Unde mai pui că am prins la Castel o fastuasă sărbătoare marocană, cu defilare de modă pe metereze, cu blajină muzică arăbească şi berberă live şi cu ceai de mentă servit din ibrice şi cescuţe filigranate…

O călătorie ca un basm, în care, pentru o zi lungă cât o eternitate, am uitat unde şi când se petrece acţiunea. Iar paşii mi-au fost pierduţi în lumea atemporală a culorilor savuroase ale Portugaliei: palate albe, conace orientale, bastioane roz, creneluri galbene, ziduri medievale, munţi nesfârşit de verzi.
Pe scurt, Sintra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *