Gallery

Cum să vezi Lisabona în 4 zile (ZIUA 3)

În primele două zile te-am purtat deja, în sus şi-n jos, prin Lisabona, în cartierele sale vechi, debordând de istorie: Alfama, Baixa, Bairro Alto, Belem – cu celebrele sale Turn Belem şi Mănăstire Jeronimos.
Astăzi îmi continui micul ghid de Lisabona cu două locuri complet diferite de cele de până acum:

ZIUA 3
Palatul naţional QUELUZ şi OCEANARIUM

Dis de dimineaţă mă îmbarc emoţionată, cu rucsacul în spate şi harta în braţe, în trenul spre Queluz din ROSSIO (gara care se află chiar in piaţa principală a Lisabonei, Praca Dom Pedro IV).
Din gara Queluz merg pe jos (aprox 30 de minute), pe nişte alei umbroase, mărginite de platani bătrâni, până la porţile PALATULUI NAŢIONAL QUELUZ.

Găsesc palatul puţin cam “prăfuit”, însă în plin proces de restaurare, aşa că, îţi garantez, merită să îl iei în calcul pentru turul tău de Lisabona & împrejurimi.
Clădirea în sine a palatului te va încânta din start – o bijuterie de arhitectură rococo, baroc şi neoclasică, construit la mijlocul sec. al XVIII-lea la ordinele viitorului rege Pedro al III-lea.
Gândit iniţial ca reşedinţă de vară, a devenit, de fapt, reşedinţă permanentă a familiei regale.

Un palat superb şi perfect armonizat cu grădinile sale, pline de aranjamente verzi, de sculpturi încântătoare şi de construcţii surprinzătoare.

Greu de spus ce ar trebuie să vezi mai întâi. Eu… pur şi simplu am descoperit frumuseţea locului pe parcurs ce am înaintat în grădinile vaste ale palatului:
Scările Leului sau Robillion.
Cascada cu Scoici.
Canalul de pe Râul Jamor, placat complet cu mozaicuri delicate, reproducând scene superbe de la Curte.
Piaţeta Sycamore, cu grupul statuar Cain si Abel.
Cel mai mare lac din întregul ansamblu: Lacul Medalioanelor.
Fântâna lui Neptun, arenele de antrenarea cailor şi grajdurile regale şi Şcoala Portugheză de Artă Ecvestră.
Pavilionul Ceaiului – fostă seră – şi Grădina Botanică, creată la sfârşitul sex XVIII.
Marea Cascadă, Lacul cu Scoici, Grădinile de Sus – Grădina Suspendată şi Grădina Malta.
Queluz. Alocă-ţi câteva ore bune să te laşi răpit de tot farmecul acestui loc, rupt parcă direct din alt timp…

###
După-amiaza te sfătuiesc să te întorci în Lisabona şi să mai profiţi de cele câteva ore pentru a te mai bucura de surprizele pe care ţi le oferă.

Întoarsă din Queluz cu trenul, am luat metroul din gară şi mi-am alocat câteva ore pentru cartierul ultra-modern de lângă OCEANARIUM
Contra unui bilet de 12 € vei intra într-o lume acvatică impresionantă.

Am ajuns în cartierul modern exact când apusul oferea un spectacol de zile mari.
Soarele, dispărând pe după Ocenarium, prin spatele blocurilor din sticlă, al mallului impresionant şi al gării, are efectul unui reflector. Un reflector luminând în portocaliu impresionantul POD din apropiere, VASCO DA GAMA, aleea pietonală, construită ca un ponton deasupra apei şi telecabinele plutind peste ape.

Încă o seară superbă în Lisabona, total diferită de cele de dinaintea ei. Şi, sunt sigură, total diferită de oricare altele care îi vor urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *