Gallery

Cum să vezi Lisabona în 4 zile (ZIUA 2)

Am scris aici ce să faci în prima zi în Lisabona, o zi încântătoare, plină de descoperiri şi locuri surprinzătoare la fiecare pas. Să continuăm:

ZIUA 2:
PRIN BELEM ŞI PRIN MUZEE:
Santa Maria de Belem, Monumentul Descoperirilor, Turnul Belem, Mănăstirea Jeronimos.

SANTA MARIA DE BELEM este încărcat de istorie, cultură şi arhitectură, oriunde ai privi în jur.
Este locul emblematic de unde, în 1497, Vasco da Gama a plecat spre India la bordul vasului Sao Gabriel. Fostă reşedinţă regală, BELEM PALACE este in prezent resedinta oficiala a presedintelui portughez.

De aici poti sa admiri in departare PODUL 25 APRILIE, cel care leagă oraşul de cartierul ALMADA, unde troneaza uriasa statuie a lui Cristos, inspirata de cea din Rio, Brazilia.
Podul, impresionant, intins pe 2km jumatate si pe 2 platforme suprapuse (una pentru trenuri, cealalta, pe 6 benzi, pentru autoturisme), a fost construit in 1966 de cei care au construit si Golden Gate din San Francisco.

Din PADRAO DOS DESCOBRIMENTOS – piata care adăposteşte Monumentul Descoperirilor, amplă sculptură în piatră sub formă de corabie, dedicată lui Henri Navigatorul şi exploratorilor -fă o plimbare de 15 minute pe malul raului.

Faleza te va duce, prin cateva porturi mici si pline de yachturi, până la TURNUL BELEM.
Un simbol al Lisabonei si al epocii marilor descoperiri. Un castel cu turnuri simetrice, din orice punct l-ai privi, din piatra alba, cubic, robust şi decupat exact ca o jucarie leggo, construita cu precizie… fix în apă.
N-am idee dacă UNESCO l-a inclus in lista sa pentru arhitectura eleganta ori pentru rolul militar, de supraveghetor către Atlantic, rol pe care castelul l-a jucat in istorie, înca de la 1.515, când a fost construit.
Trebuie neapărat să îl vizitezi şi în interior (costa 5€) şi să îi admiri, urcand scarile pana sus, balconaşele şi turnurile de observaţie către toate cele 4 zări.

Tot pe jos am ajuns apoi, în 15 minute, luându-o prin parcul verde din faţa Turnului Belem, la MĂNĂSTIREA JERONIMOS.
Un alt monument UNESCO absolut senzaţional, în care pregăteşte-te să dai peste… Vasco da Gama! Mai exact, peste mormântul lui.
Te costă 7€ şi o oră să vizitezi uriaşa biserică – cu tot cu coada enormă la care stai, mai ales dacă înăuntru se celebrează vreo nuntă şi biserica se închide turiştilor.
Întreaga construcţie m-a lăsat fără cuvinte! Efectiv nu am ştiut ce să privesc înainte:
Construcţia grandioasă, în totalitatea ei.
Sau miile de detalii dantelate, de statuete şi de arcade, in unicul stil manueline – un amalgam intre stilurile gotic si renascentist si stilurile exotice, aduse în Europa de exploratori.

Ce îţi mai recomand să faci prin Lisabona?
Să iei câteva staţii tramvaiul de la Mănăstirea Jeronimos până la MUSEU DOS COCHES – muzeul trăsurilor.
Chiar dacă nu eşti fan al domeniului, îţi garantez că ampla şi multicolora colectie de caleşti şi trasuri fastuase din toata lumea, de toate felurile şi formele, te va impresiona. Intrarea costa 5€, dar este gratuita daca ai Lisboa Card.

Sau poţi opta pentru alte două vizite interesante:
MUZEUL MARITIM (4 € intrarea), unul dintre cele mai vizitate locuri ale Portugaliei, locul unde vei afla multe despre rolul Portugaliei în istorie şi în explorarea mărilor şi oceanelor lumii.
Şi MUZEUL DE ARTĂ GULBENKIAN, unde poţi admira lucrările marilor pictori, de la Rembrandt la Degas. Ajungi uşor la muzeu cu metroul, coborând la staţia S. Sebastiao, iar un bilet costă 4 €.

Iar o cină într-un bar, scăldată cu vin dulce de Porto şi acompaniată de profunda şi răscolitoarea muzică portugheză fado, va încheia natural o zi plină şi superbă.

One thought on “Cum să vezi Lisabona în 4 zile (ZIUA 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *