Gallery

Cum să călătoreşti ieftin prin Nicaragua (ghid practic de vacanţă, partea I)

Haide să îţi dau veştile excelente chiar de acum, de la bun-început, ca să nu le pierd apoi pe drum, luată, poate, de valul poveştilor:
Pregăteşte-te intens! Nicaragua este o ţară superbă. Plină la tot pasul de motive de distracţie şi ocazii de aventură. Şi… foarte ieftină!

PLANIFICAREA VACANŢEI:
Am stat în Nicaragua 8 zile chiar la începutul anului, într-un circuit central-american mai lung, de 1 lună, care a cuprins şi Costa Rica şi Panama.
Iarna este, de altfel, şi perioada cea mai bună de vizitat America Centrală – este sezon uscat şi însorit.

Vacanţa am organizat-o integral via internet, citind bloguri de prin afară, cu singurul ajutor suplimentar căutat printre filele şi rândurile din Lonely Planet.
Şi totul a mers strună: cazările au fost toate excelente, booking.com făcând din nou faţă cu brio căutărilor noastre inspirate.
Iar cu programul parcurilor, cu transportul şi cu legăturile dintre mijloacele de transport treburile au mers excelent. Poate chiar mai bine şi mai rapid decât prevăzuserăm când ne-am făcut planurile!

BILETELE DE AVION – CEA MAI MARE CHELTUIALĂ A EXCURSIEI
Aşa cum îţi povesteam, călătoria în Nicaragua a făcut parte dintr-un circuit amplu, central-american, care a cuprins şi Panama şi Costa Rica. Aşa că am zburat prin Panama City – legătura aeriană cea mai accesibilă pentru noi, românii.
Am optat pentru KLM, via Amsterdam, luând biletele de avion cu câteva luni înainte, prin First Class – agenţia de turism prin care eu îmi fac întotdeauna rezervările.

#Sfat: deşi, propriu-zis, te îmbarci pentru fix aceleaşi zboruri, este mult mai ieftin să îţi cumperi bilete pe segmente.
Adică să îţi iei un bilet Bucureşti-Amsterdam. Şi un alt bilet Amsterdam-Panama City. De exemplu, pe mine m-au costat biletele 1.100eu în total, iar un bilet direct Bucureşti-Panama City m-ar fi costat 1.700eu.
#Poţi ieşi chiar şi mai ieftin dacă urmăreşti ofertele speciale KLM către Amsterdam. Apar destul de des pe siteul KLM!

SCHIŢAREA TRASEULUI
Circuitul nicaraguan a început din sudul ţării, de la Pena Blanca, la graniţa cu Costa Rica.
A continuat cu lacul Nicaragua, insula Ometepe şi cei 2 vulcani ai săi.
Cu Granada cea colonială, cu cei 2 vulcani ai săi.
Cu Leon – un alt oraş colonial, cu alţi 2 vulcani.
Şi s-a terminat cu Lacul Managua şi Managua City – capitala ţării.
Un circuit incendiar, urmând, propriu-zis, lanţul de vulcani activi, înşiraţi perfect liniar de-a lungul ţării.

SFATURI ŞI INFORMAŢII UTILE PENTRU VACANŢA ÎN NICARAGUA:
BANII ŞI SCHIMBATUL LOR

Moneda nica este Cordobul.
Evident, poţi retrage Cordobi direct de la bancomat.
Dar, dacă ai cash, te sfătuiesc să schimbi liniştit la “şmenarii” care flutură cărămizile de bani în mână, la colţ de stradă, aşa cum stăteau bişniţarii la noi, prin anii 90.
Ei îţi vor schimba foarte corect 26 Cordobi sunt echivalentul a 1 USD. Chiar o angajată de la bancă m-a dirijat către un nene din ăştia, căci ea nu mai primea dolari, era ora închiderii. Inclusiv în graniţă, când păşeşti în Nicaragua, este OK să schimbi banii la ei. Funcţionează brici, fix precum casele de schimb de la noi!

PREŢURI
Venind din Costa Rica, unde totul este neaşteptat de scump şi taxele se adaugă la orice, în Nicaragua orice pare şi chiar este ieftin, fără nicio taxă adaugată!
Dai câtiva dolari de persoană pe orice cazare, cu mic dejun inclus.

Orice masă costă maxim 5USD.
Iar un suc natural sau o bere locală Tona: 1USD.
Nici aici nu prea ai varietate în meniu: invariabilul mic dejun american, cu ou prăjit, clătite, fructe şi cafea luuungă şi proastă. Deşi cafeaua nica este celebră în întreaga lume, dar, clar, este bună numai dacă ţi-o prepari tu singur!
Şi acelaşi “casados” ca in Costa Rica, la prânz şi cină – o friptură la alegere (pui, porc, vită sau peşte), cu orez, fasole neagră sau roşie, salată de varză, iuca ori platanos.

SHOPPING
Din Nicaragua, ca şi din Costa Rica, îţi poţi lua cacao şi cafea aromată. Fie din supermarket, fie direct de la fermele de cafea BIO, pe care le poţi vizita în drum spre vulcanul Mombacho, de exemplu! Găseşti pornind de la 2USD pliculeţul de 100g până la 5-6USD.

Locul cel mai bun să îţi cumperi suveniruri este Masaya, cu renumita sa piaţă a meşteşugarilor. Sau piaţa de la mirador-ul din Catalina. Aici poţi negocia şi cumpăra hamace, statuete din lemn pictat, pielărie lucrată manual – toate la preţuri absolut rezonabile.

ORA LOCALA SI INTERNETUL
Semnal pe reţelele locale de telefonie nu vei avea tot timpul.
Dar chestia asta nu te va afecta prea tare, căci în Nicaragua este, ca şi în Costa Rica, cu 8 ore mai devreme decat in Romania. Deci, practic, în ţară lumea doarme deja în timp ce tu încă bântui pe coclaurile nica.
Însă internet bun şi gratuit am avut peste tot, la hoteluri, hosteluri ori restaurante!

Ghidul meu practic despre cum să-ţi organizezi perfect o vacanţă ieftină şi plină de aventură prin Nicaragua va urma în articolul de mâine, cu detalii despre transportul şi cazările din fiecare parc naşional, vulcan, orăşel şi sătuc văzut.

One thought on “Cum să călătoreşti ieftin prin Nicaragua (ghid practic de vacanţă, partea I)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *