Gallery

Cum să călătoreşti ieftin prin Costa Rica, în lung şi-n lat (ghid practic de vacanţă, partea I)

Pura Vida!
Este mai mult decât salutul cu care costaricanii te întâmpină, oriunde ai merge, alături de un zâmbet cald.
Este mai mult chiar decât un brand de ţară.
Este, pur şi simplu, o stare de fapt: în Costa Rica se trăieşte intens, 100% viaţă pură, la orice oră din zi şi din noapte.
Aşa că, dacă vrei să călătoreşti în ţara asta verde şi spectaculoasă din America centrală, pregăteşte-ţi bagajul, mintea şi sufletul pentru natură pură cât vezi cu ochii. Pentru aventură pură şi viaţă trăită la maxim, în fiecare clipă!

SURSE DE INSPIRAŢIE
Am stat 16 zile în Costa Rica, chiar în preajma Crăciunului şi a Revelionului.
Decembrie şi ianuarie sunt, de altfel, sezonul uscat şi perioada cea mai bună de vizitat tărâmurile costaricane. Tărâmuri de poveste, extrem de verzi şi acoperite cât cuprinde de hăţişuri dese, după lunile întregi de ploi din iunie până în noiembrie.
A fost o vacanţă organizată 100% pe internet, având drept singuri aliaţi şi sfătuitori pe domnul Booking.com, Sir Lonely Planet -ediţiile de acum câţiva ani, tripadviser şi multe bloguri americane de călătorii.
Şi, pe teren, toate s-au legat strună. Poate, de câteva ori, chiar mai bine şi mai rapid decât prevăzusem în programul aşternut pe hârtie.

ORICE MARE CĂLĂTORIE ÎN VIAŢĂ ÎNCEPE CU… O ÎNTREBARE.
Da, da, aşa a început aproape orice vacanţă din viaţa mea. Inclusiv acum, totul şi totul a început cu întrebarea lui C.:
“Ce ar fi să mergem în decembrie-ianuarie în America Centrală?”
Era prin august, când eu încă îmi organizam pentru noiembrie-decembrie o excursie în Mexic şi Guatemala. Astrele mayaşe nu s-au aliniat însă, planurile mele mexicano – guatemaleze nu şi-au legat iţele.

Aşa că, iacătă-mă-s, înarmată cu pixul şi hârtia virtuale, punând cap la cap locurile pe care îmi doream să le văd (şi cele despre care m-am informat că e cazul să nu le ratez!) în Panama, Costa Rica şi Nicaragua.
Programul circuitului dorit de noi toţi, de comun acord, a luat naştere mega rapid.
Iar detaliile de organizare s-au cristalizat pe rând, precum mărgelele cuminţi, înşirate fiecare la locul ei!

PRIMUL LUCRU: SCHIŢAREA TRASEULUI.
LUCRUL IMEDIAT URMĂTOR: REZERVAREA BILETELOR DE AVION!

Pentru că am dorit de la bun-început un circuit amplu, central-american, am hotarât să zburăm prin Panama City – o legătură aeriană destul de accesibilă pentru noi, românii.
Poţi căuta oferte via Canada sau USA, dacă ai deja vize, pentru escala de acolo. Este posibil să găseşti bilete mai ieftine. Însă trebuie să îţi asumi nervii şi oboseala unei călătorii foarte lungi cu avionul – peste 24 de ore, cu tot cu escale.
Noi am luat biletele de avion prin First Class – agenţia de turism prin care eu îmi fac întotdeauna rezervările.
Şi am ales KLM, cu o escală, în Amsterdam.

#Sfat: deşi, propriu-zis, te îmbarci pentru fix aceleaşi zboruri, este mult mai ieftin să îţi cumperi bilete din bucăţi. Adică să iei bilet Bucureşti-Amsterdam şi, separat, bilet Amsterdam-Panama City (noi am dat 1.100eu în total), decât bilet direct Bucureşti-Panama City (care costa 1.700eu). Eventual poţi ieşi chiar mai ieftin, dacă urmăreşti ofertele speciale către Amsterdam de la KLM!

#Dacă nu ai card de fidelitate Flying Blue – Silver, Gold sau Platinum – ţine cont că KLM a introdus de anul trecut taxa pentru bagaje, pentru zborurile europene:
15EU/segment de călătorie, dacă plăteşti în avans, la achiziţionarea biletului.
Sau 30EU/segment de călătorie, dacă plăteşti bagajul direct în aeroport, înainte de îmbarcare.
Taxa nu se aplică pentru zborurile către sau din Belarus, Georgia, Italia, Russia, Turcia și Ucraina.
Doar bagajul de mână, de max 12kg, a rămss în continuare gratuit.

DIN PANAMA ÎN COSTA RICA
Din Ciudad de Panama poţi străbate Panama spre nord, până la graniţa cu Costa Rica, cu autobuzul.
Chiar ai variante foarte civilizate şi turistice. Şi te poţi opri oriunde îţi doreşte sufletul pe drum, să vizitezi triburi, sătuce ori locuri super-pitoreşti.
Dar… durează 2 zile, dacă vrei să faci şi o vizită – două.
Iar cum noi am decis să petrecem mai mult timp în Costa Rica, am luat avionul de 7 dimineaţa din Panama City la David. Zbor comod de 30min cu Airpanama, aprox 200USD, zbor în care admiri valuri nesfârşite de munţi verzi.
Singurul dezavantaj: în zborurile Airpanama ai dreptul cu maxim 14kg la cală şi 5kg în bagajul de mână. Pentru tot ce depăşete greutăţile admise: plăteşti câte 2USD pe fiecare kg extra.

CHELTUIELI ÎN LUNGUL, DAR MAI ALES ÎN LATUL COSTA RICĂI
Din David iei un bus local – pur şi simplu primul care pleacă din autogară până în graniţa costaricană, la Paso Canoas.
Costă doar 2USD şi îţi oferă culoare locală şi distracţie cât cuprinde!
Autobuzul ne-a lăsat fix în graniţă, cu valizele în braţe, lângă un mall numit, profetic, Jerusalim. Cu intrare prin Panama şi ieşire în Costa Rica. Nu am avut chef de shopping în Tărâmul Promis, aşa că am mers pe jos, pentru formalităţile vamale de ieşire din Panama şi, apoi, pe “malul” celălalt al graniţei, pentru ştampila de intrare în Costa Rica.

FUSUL ORAR:
Aaaa, să nu uiţi ca, pe când străbaţi agale, cu valiza-n spate, graniţa, să îţi dai ceasul în urmă cu o oră, pentru fusul costarican.
În Costa Rica – la fel ca şi în Nicaragua + este cu 1 oră mai devreme decât în Panama şi cu 8 ore mai devreme decât în România.

De vis-a-vis de postul vamal am luat rapid buzul de Golfito (la 10:45, 2USD), Golfito fiind punctul de pornire spre Puerto Jimenez, cu ferry-ul de 13:30 (3000 Coloni, adică vreo 5,5USD).
Şi iată-ne, mult mai devreme decât am fi sperat în ajun de Crăciun, ajunşi în câteva ore (sau teleportaţi!) din Panama în Puerto Jimenez, la dichisita pensiune “Apartamentos Herrera” (74$/noapte camera dublă)

Aşa că Moş Crăciun ne-a găsit ascunşi în palmierii din golf, scăldându-ne în apele liniştite ale Pacificului. Alături de săteni. Admirând cerul incredibil de… pufos şi palmierii inundaţi de flux.
Distracţie for free până noaptea târziu, pe plajă.
Continuată cu cina de Crăciun la una dintre terasele de pe faleză – fructe de mare şi mojito, aprox 7USD de persoană. Cam cât a costat orice masă cât am stat în Costa Rica.

#Mai multe poveşti despre Crăciunul meu costarican am scris aici.

PARCUL NAŢIONAL CORCOVADO – JUNGLA DIN PENINSULA OSA
Puerto Jimenez este un loc senzaţional pentru plimbat pe plajele pustii, dezvelite dimineaţa de reflux. De făcut caiac de unul singur (sau cu ghid – 45USD) pe canalele din pădurile de mangrove şi de plecat cu noaptea în cap către cireaşa de pe tort: Parcul Naţional Corcovado!
O drumeţie de 2 zile în junglă costă 200USD/persoană (cu transport dus-întors şi ghid – care este obligatoriu aici – incluse). Dar experienţă marşului de 43 de km pe Leona şi Los Patos trails şi 2 zile prin junglă şi pe plajele pustii merită fiecare cent!
Noaptea se doarme în camere cu paturi suprapuse la refugiul Serena (8USD/pers/noapte), unde condiţiile austere nu ştirbesc nimic din măreţia locului: inima junglei, inima naturii înseşii!

#Mai multe despre aventura din junglă am povestit în jurnalul live, AICI.

STRĂBĂTÂND COSTA RICA DIN VEST ÎN EST. ŞI DIN SUD ÎN NORD.
PARCUL NAŢIONAL MANUEL ANTONIO
Următoarea ţintă: încă un parc naţional, încă o junglă. De data asta una bibilită, ferchezuită şi aranjată pentru turişti, cu plaje şi lagune pacifice de vis, la Manuel Antonio.
Drumul este simplu:
Iei buzul Puerto Jimenez – Palmar Norte, 7USD, urmat de buz Palmar Norte – Quepos 7USD.
Quepos este un orăşel mic şi drăguţ, aliniat pe faleza Pacificului, la 8km de parcul naţional Manuel Antonio. Asculând sfaturile de a fi “cei mai primii” la poarta parcului, chiar la deschidere, la 7 dimineaţa, pentru a evita cozile interminabile formate apoi, am ales să stăm cât mai aproape.
Aşa că ne-am cazat la “Tres Banderas”, un hotel dichisit şi fandosit, cu piscină şi balcoane direct în junglă, făcut exclusiv pentru americanii cu bani (160$/camera dublă).
Dar, dacă accepţi condiţii mai austere, poţi sta şi cu 15$/persoană/noapte la un hostel modest în Quepos.
Iar drumul cu autobuzul din Quepos până la parc costă cam 1$.

Intrarea în parc este 16$.
Şi, de la 7 dimineaţa până la 4, spre apus, vei admira, de capul tău, cârduri de maimuţe capucin, leneşi, ratoni şi iguane. Te vei scălda în apele turcoaz şi limpezi. Şi te vei bucura de răcoarea junglei care ajunge fix până pe plajele oceanului.

#Atenţie! Manuel Antonio nu este deschis lunea, decât cu foarte mici excepţii, aşa cum l-am prins noi – cu ocazia Sărbătorilor şi a afluxului mare de turişti şi de localnici, veniţi la scăldat şi distrat!

#Sfat: Orice parc din Costa Rica (cu excepţia Corcovado) este extrem de safe, deci chiar nu are rost să plăteşti inutil ghid sau tururi organizate. Du-te pe cont propriu. Scuteşti bani şi trăieşti aventura mult mai intens aşa, pe cont propriu şi de capul tău!

#Am scris destule detalii de interes despre parcurile naţionale costaricane în articolele din jurnalul ţinut în direct din Costa Rica: aici.

Dar deocamdată mă opresc.
Ghidul meu practic despre cum să-ţi organizezi perfect o vacanţă ieftină şi plină de aventură prin Costa Rica va urma în articolul de mâine.

One thought on “Cum să călătoreşti ieftin prin Costa Rica, în lung şi-n lat (ghid practic de vacanţă, partea I)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *