Gallery

Cum să călătoreşti ieftin prin Costa Rica, în lung şi-n lat (ghid practic de vacanţă, partea a III-a)

STRĂBĂTÂND ÎN CONTINUARE COSTA RICA, DIN SUD PÂNĂ LA GRANIŢA DE NORD.
Am povestit deja în aici si aici, în primele părţi ale articolului, cum poţi ajunge, cât mai comod, mai rapid şi mai ieftin din sud, de la graniţa Costa Ricăi cu Panama până în partea nordică a ţării.
Făcând şi o traversare de pe coasta vestică, a Pacificului până în est, pe coasta atlantică, via San Jose, capitala.
Iată-ne ajunşi deja cu traseul în nord, aproape de Liberia şi de graniţa cu Nicaragua.
Cu opriri prin alte două parcuri naţionale senzaţionale: Monteverde şi Rincon de la Vieja. Hăt, departe, peste dealuri, lacuri, vulcani şi păduri.

MONTEVERDE ŞI PARCUL DE DISTRACŢII DE PESTE CLOUD FOREST
Din La Fortuna până în Monteverde ai o singură variantă comodă şi scurtă să ajungi.
Şi anume combinaţia magică de jeep – boat – jeep, traversans Lacul Arenal. Un tur pe care îl comanzi şi plăteşti la orice agenţie din la Fortuna.
Pleci la 8:30 cu un minibuz privat din La Fortuna.
Faci o oră şi ceva cu bărcuţa pe lacul agitat şi pitoresc de la poalele vulcanului Arenal.
După care te preia un alt aşa numit jeep (de fapt, tot un minibuz) până în Monteverde.
Întreaga distracţie costă 20$/persoană şi durează 3 ore jumătate.
Aşa că ai timp berechet, după ora 12, când ajungi şi te cazezi, să îţi faci program în Monteverde.

Dacă punţile suspendate din Arenal nu ţi s-au părut suficiente, poţi face un tur de după-amiază, de la 14:30 la 16 (costă 30$, cu transport inclus).
Eu am ales să mă dau cu cea mai Xtreme & spectaculoasă tiroliană din America Centrală, aşa cum se auto-defineşte. “Selvatura Park” îţi oferă ocazii unice să te simţi mai ceva decât Tarzan, Jane şi SuperMan la un loc 😉
19 platforme înalte prin copaci.
Legând 12 linii de tiroliană.
Şi însumând 3 km de plutire peste pădurea cea cu norul pus – denumită sugestiv Cloud Forest.
45USD.
100% adrenalină şi senzaţii tari!

#Ce mai poţi face în Monteverde, în afară de tiroliană?
Ohoho, o mulţime de lucruri interesante:
Poţi face rafting sau merge cu telecabina peste pădurea tropicală, cu SkyAdventure (între 69USD pe activitate şi 89USD pentru tururi combinate).
Sau ziua poţi să faci o plimbare de neuitat prin pădurea tropicală extrem de… noroasă, Cloud Forest (intrare 15USD plus 1-2USD autobuzul până la intrare. Şi nu, nu ai nevoie de ghid!).
Iar după 16.30 să mergi în turul de noapte prin junglă, pentru a vedea animăluţele în acţiunea şi activităţile lor nocturne. Costă 23USD şi durează 3 ore jumătate.

Mai poţi vizita grădina cu zeci de specii de orhidee sau “sera” (rezervaţia de fluturi), ambele chiar în centrul orăşelului. Costă 10USD fiecare. Şi fiecare tur durează 1 oră.

#Pentru cazare, îţi recomand hotelul unde am stat noi: Sloth Backpackers.
Draguţ, ieftin (42USD/noapte camera dublă), în buricul târgului. Şi, în plus, poţi comanda şi plăti orice tur direct prin ei (la recepţie o găseşti fix pe patroana, o blondă isteaţă foc şi haioasă).

#Sfat: Chiar dacă mergi în decembrie-ianuarie în Arenal şi Monteverde, când e dry seson, pregăteşte-te sufleteşte şi vestimentar pentru vreme năzuroasă. E posibil să întâmpini ceaţă, nori, rafale de ploaie şi de vânt puternic. Nu uita, totuşi, că eşti în nişte zone de munte…

#Am povestit totul live şi în detaliu, în jurnalul meu costarican, aici

RINCON DE LA VIEJA
The final destination in Costa Rica?
Ultima, dar nu cea din urmă de pe lista noastră costaricană: jungla de la poalele vulcanilor din Rincon de la Vieja!
Cu noaptea şi ploaia în cap (la 6 dimineaţa) am luat buzul din Monteverde (855 Coloni biletul de Gartos, din singura autogară este în parcarea singurului mall din oraş, deci nu ai cum să o ratezi).
După un superb drum de 2 ore, plin de serpentine periculoase, străjuit de lanţuri întregi de munţi împăduriţi, într-un autobuz plin ochi de călători, şoferul ne anunţă abrupt că, pentru direcţia Liberia – frontieră, trebuie să coborâm… aici.
La Gartos. Adică fix în mijlocul unui drum pustiu, la intersecţia cu Panamericana. Toţi turiştii străini sunt deversati brusc aici, cu tot cu valiza, rucsac şi acareturi.

Autobuzul de Liberia vine în 10 minute şi ne adună din mijlocul drumului.
E civilizat, biletul costă 3000 Coloni (aproape 6USD).
Şi ne lasă, după 2 ore, la periferia Liberiei.
Poţi rămâne în Liberia – orăşel neofertant ca punct turistic, însă cu cazare ieftină, cârciumi decente unde să mănânci şi cel mai apropiat loc de unde, contra a 40USD/taxi, poţi ajunge dimineaţa, în vreo 30 de minute, in parcul Rincon de la Vieja.

Sau poţi opta să dormi, ca noi, în căbăniţele luxoase de la Rinconcito Lodge.
Cam piperat: 65$/camera dublă, dar merită fiecare cent pentru peisaj, linişte şi poziţionare chiar la “poarta” junglei! (La propriu, căci, trecând de poarta din spatele grădinii hotelului, ajungi direct în jungla superbă, plină de fluturi galbeni, pe firul unui râu agitat, de munte).

De la hotel am comandat un taxi care, pentru 30USD/cursă si fugarind un curcubeu profilat chiar în faţa maşinii, ne-a depus la intrarea în parc.
Taxa de intrare este 15USD, iar parcul este deschis de la 8 la 4 seara.
Noi am decis, încă de când ne-am făcut planurile de vacanţă, să intrăm prin punctul de la Las Pailas, să străbatem întreaga junglă şi să ieşim prin partea opusă, adică refugiul Santa Maria.

# Mai multe despre aventura din Rincon de la Vieja am povestit in jurnalul costarican live, AICI.

#De retinut: Craterul pitoresc Rincon de la Vieja îl poţi admira doar de la distanţă.
De ceva timp, niciun vulcan din Costa Rica nu mai este deschis tururilor. Din motive de… securitate a turiştilor.
Aşa că, pentru a te căţăra pe vulcani activi cât îţi pofteşte inimioara, trebuie să ajungi neapărat la vecinii nicaraguani!

Întreaga junglă de la poalele vulcanilor costaricani debordează, însă, de fenomene vulcanice:
“Fumaroles”, o zonă puternic mirositoare a sulf şi cu aburi deşi printre copaci, cât curprinde privirea. Vulcanii noroioşi, “aburitori”, alburii şi bolborosind.
Şi izvoare termale care, încropite cu apa rece a râului, sunt tocmai calde şi bune pentru o baie inedită la umbra junglei.

Dacă depăşeşti partea asta mai turistică şi mai populată şi o iei pe drumul (aparent închis) spre Santa Maria, te vei bucura de 4 ore de drumeţie printr-o natură absolut sălbatică.
Cu copaci uriaşi care îţi barează potecile, pierdute de multe ori pe sub liane şi ferigi uriaşe.
Cu râuleţe pe care le tot treci, descâlţându-te, către spectaculoase căderi de apă, de pe stânci ameţitor de înalte.
Şi unde doar fascinanţii fluturi mari şi albastri îţi ghidează paşii şi îţi deschid calea.
Iar un fermier negricios, călare pe un cal maro, te poate întâmpina cu un “alo”. Suprarealist, la intersecţia a patru poteci, aşa cum ne-a întâmpinat şi pe noi, in timp ce vorbea la telefonul mobil.

Rincon de la Vieja, pe scurt? O feerie prin junglă!
Trebuie să fie neapărat şi pe lista ta de vacanţă, cu orice preţ!
La 6 şi ceva seara, pe drumul spre căbăniţele de la Rinconcito, cu verdele intens al junglei în suflet şi cu lumina portocalie a apusului în ochi, am încheiat probabil cea mai intensă zi din întreaga noastră vacanţă costaricană!

Iar restul… e istorie. O istorie nicaraguană. Căci din Rincon de la Vieja am plecat, a doua zi dimineaţa, spre aventura din Nicaragua!
Cu un taxi până în Liberia (30USD).
Şi, mai departe, cu autobuzul până in frontiera cu Nicaragua, la Pena Blanca (2USD)…

ALTE SFATURI ŞI INFORMAŢII CARE ÎŢI VOR FI UTILE ÎN COSTA RICA?
BANII ŞI SCHIMBATUL LOR
Moneda locală este Colon.
Poţi să scoţi Coloni direct de pe card, cam în orice orăşel din Costa Rica.
Eu, una, însă, nu am scos întreaga vacanţă nici de pe la vreun bancomat, nici nu m-am agitat să schimb pe la vreo bancă (unde, apropo, poate dura o veşnicie statul la coadă şi completatul formularelor).
Te sfătuiesc să faci ca mine: plăteşte în dolari la orice magazin. Vei primi rest in Coloni şi, astfel, schimbi bani chiar în timp ce faci cumpărăturile! Important este, însă, să te interesezi încă de la început la ce rată de curs îţi va da restul. Corect este să îţi calculeze 530-534 Coloni pentru 1 USD.

PREŢURI ŞI TAXE
La orice costuri afişate la recepţii, pe booking.com sau în meniurile bodegilor, adaugă-ţi încă 13%, taxa locală.
Şi aşteapă-te la preţuri mari la orice – şi la cazări, şi la cumpărăturile din supermarketuri. De exemplu, cam orice fruct, orice roşie sau orice bere locală costă peste 600 Coloni (adică peste 1,2USD).
Apa – aproximativ 2USD/sticla de 1l.

MÂNCARE
O masă la un restaurant fără pretenţii sau la bodega din sat sau din orăşel va costa cam 7USD. La care mai adaugi un suc natural delicios sau un desert (cam 2-3USD).
Partea bună este că nu stai prea mult pe gânduri ce să alegi din meniu.
Oriunde ţi se va oferi, invariabil, ou prăjit, clătite şi “gallo pinto” (orez combinat cu fasole neagră) la micul dejun.
Şi “casados” la prânz şi cină. Este felul lor tradiţional de mâncare, iar numele înseamnă “căsătoriţi”. Asta pentru că, alături de o friptură la alegere (pui, porc, vită sau peşte), ţi se “împreunează” în farfurie 101 garnituri, de tot felul, după buna imaginaţie a bucătarului: orez, fasole roşie, salată, iuca, platanos (bananele acelea maaaari), papaya, sfeclă roşie şi, eventual, bucăţele de inimă de palmier.
Încearcă neapărat berea lor tradiţională, Imperial, foarte uşurică. Şi sucul de tamarind (maxim 2USD).
Şi, evident, nu rata delicioasele mango, ananasul şi avocado. Sunt printre cele mai bune pe care le-am mâncat, aş spune chiar în directă concurenţă cu fructele din Bali!

SHOPPING
Dacă mergi ca noi, într-o continuă aventură prin junglă, în Costa Rica nu prea o sa ai timp şi loc de unde să faci shopping 🙂
În fine, mai sunt sătuce şi orăşele frumoase, cu magazine îmbietoare. În La Fortuna şi Quepos, de exemplu, găseşti o mulţime de obiecte din lemn, adevărate bijuterii migălite, sculptate şi pictate manual, încântări pentru ochiul turistului.
Ca şi multe ţesături, genşi, sacoşe şi roochii multicolore, lucrate de mână.
Preţurile, însă, sunt pentru americani – piperate ca naiba! Aşa că negociază orice şi nu cumpăra din primul magazin ieşit în cale, ar putea fi cel mai scump din zonă!
Ce trebuie neapărat să iei din Costa Rica? Multă, multă cafea aromată. Doar nu degeaba este renumită în întreaga lume (găseşti pornind de la 2USD pliculeţul de 100g).

ORA LOCALA SI INTERNETUL
In Costa Rica este, ca si in Nicaragua, cu 8 ore mai devreme decat in Romania.
Nu te astepta, deci, sa poti comunica prea des prin telefon cu cei din tara. Costa si mult, dar, mai ales, este extrem de defazat. Tu inca bantui prin jungle in timp ce ai tai de acasa dorm deja linistiti.
Insa nu dispera. Oriunde te-ai afla (la intrarea intr-un parca national, pe malul oceanului, prin lagune sau raulete ori in vreu sat pierdut), conexiunea la internet va fi neasteptat de buna.
M-am bucurat de beneficiile wi-fi-ului pana si in autobuzele si ratele locale cu care am traversat tara in lung si in lat. Nimic, deci, de comenatat…. decat de bine!

Dar gata, e momentul să imi inchei ghidul meu practic si sfaturile care te vor ajuta sa ai o vacanţă superbă în Costa Rica!
O ţară verde, cu natură sălbatică, oameni liniştiţi şi 100% pura vida. Cu ciudăţeniile şi frumuseţile ei care, vrei-nu vrei, ţi se lipesc de suflet. Pentru totdeauna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *